!
Basketbal close.jpg
18 november 2020

Nuttige tips voor bestuurders om je vereniging door deze lastige coronatijd te loodsen

Door Antoine Pannen

De overheidsmaatregelen om de coronapandemie te bestrijden hebben de basketbalsport voor een groot deel stilgelegd. In elk geval tot half december duurt die situatie helaas nog voort. Competities zijn afgebroken, trainingen zien er anders uit en het is een uitdaging om het verenigingsleven draaiende te houden. Vandaar onderstaande tips voor bestuurders om je vereniging door deze coronatijd te loodsen.

Blijf leden betrekken bij de vereniging

Hoewel er geen wedstrijden gespeeld kunnen worden en de trainingen er (voor iedereen van 18 jaar en ouderen) anders uit zien dan normaal, is het belangrijk dat verenigingen de leden erbij blijven betrekken. Een vereniging kan bijvoorbeeld via een coronanieuwsbrief of een telefoontje contact blijven houden met z'n leden. Die zullen dat zeer waarderen.

Het organiseren van fysieke bijeenkomsten zit er momenteel helaas niet in, maar online is gelukkig veel mogelijk. Een online pubquiz, bingo of borrelavond zorgt voor binding met de leden, zeker in een periode waarin zulke activiteiten niet op de vereniging zelf georganiseerd kunnen worden.

Heb aandacht voor de vrijwilligers

Als straks de competities weer langzaam opstarten, hopen we natuurlijk dat alle vrijwilligers weer klaar staan om hun taken uit te voeren. Door nu aandacht te geven aan de vrijwilligers die er altijd voor de vereniging zijn, houd je deze belangrijke groep betrokken bij de club. Een bos bloemen of een kaartje is vaak een kleine moeite, die zeer gewaardeerd zal worden.

Laat je zien in de stad of het dorp

Trek er als vereniging op uit om zichtbaar te blijven voor de inwoners van je stad of dorp. Denk daarbij aan acties die de maatschappelijke betrokkenheid van je vereniging laat zien, zoals het bezorgen van rozen bij ouderen in het verzorgingshuis, het optuigen van een boodschappenservice, of een middagje helpen bij de voedselbank. Met de juiste communicatie zal de vereniging veel goodwill en aandacht genereren voor de inwoners van de stad of het dorp.

TripleThreat2.jpg
Houd het huishoudboekje van de vereniging in de gaten

Ook op financieel gebied gebeurt er veel bij de vereniging. Inkomsten vallen weg en ook de uitgaven zijn soms erg onvoorspelbaar. Door als bestuur een vinger aan de pols te houden, kom je niet voor verrassingen te staan. In het document ‘Financieel gezond de crisis door’ staat een aantal tips voor verenigingen om de financiën op orde te houden.

Een belangrijke inkomstenbron daarbij zijn natuurlijk de contributies van de leden. We adviseren de verenigingen om de contributies te blijven innen. Een lidmaatschap houdt namelijk meer in dan alleen wedstrijden spelen. Blijf als vereniging daarom communiceren met je leden en leg uit dat het innen van contributies nodig is om het voortbestaan van de vereniging te kunnen blijven garanderen.

Geef aandacht aan sponsoren

Juist in deze tijd kan een vereniging aan z'n sponsoren laten zien dat de onderlinge samenwerking meer is dan geld ontvangen. Door aandacht te geven aan de sponsoren op social media of in een nieuwsbrief tonen verenigingen dat ze staan voor hun sponsoren. Maar ook een kerstpakket of een bloemetje zal in deze tijd zeer gewaardeerd worden door de sponsoren.

Zoek naar nieuwe inkomsten

Ook in deze lastige tijd kunnen verenigingen acties op touw zetten om inkomsten te genereren. Dat kan bijvoorbeeld door kerstpakketten te verkopen, langs de deuren te gaan met speculaas, of door oud papier op te halen. Wees creatief!

Stel vragen aan je accountmanager

Als NBB willen wij de verenigingen graag ondersteunen tijdens deze coronacrisis. Stel daarom alle vragen die leven bij de vereniging aan de accountmanager. Waar de vragen ook over gaan, wij staan klaar om jullie te helpen!

Gerelateerde artikelen