Oefenzeges voor Donar, Aris en Heroes

Door Ruud v/d Graaf, Rob de Keijzer & Jos van Moorsel

OEGSTGEEST – Donar speelde zondagmiddag een oefenwedstrijd tegen Leicester Riders en opnieuw pakten de Groningers de winst. In Den Haag versloeg Aris Leeuwarden gastheer The Hague Royals. Heroes Den Bosch was net te sterk voor Kangoeroes Basket Mechelen. BAL verloor van Sparta Bertrange in een duel waarin Andrew Eudy een zware blessure opliep. Den Helder Suns kon geen vuist maken tegen Leuven Bears.

Donar

Op vrijdagavond had Donar de eerste van twee oefenwedstrijden tegen Leicester Riders al in winst omgezet: 70-59. Zondagmiddag sloeg Donar tegen het einde van het eerste kwart een gaatje. Van 10-10 werd het via Austin Luke en Lotanne Nwogbo 19-12. In het tweede bedrijf werd de Groningse voorsprong snel in de dubbele cijfers gebracht. Via 27-18 werd een ruststand van 43-29 bereikt. Nwogbo sloot de eerste helft af met een dunk.

Na de pauze bracht Willem Brandwijk het verschil tot boven de 20 punten. Ondanks een wat grimmiger beeld in het veld, veranderde er verder weinig aan de score. Via 57-43 liep Donar door naar een 69-54 stand na drie kwarten. In de laatste anderhalve minuut van de wedstrijd tekende Sheyi Adetunji in korte tijd voor vijf punten. Aan het eind van het duel gaf het scorebord een 90-72 overwinning voor Donar aan.

Scores Donar: Lotanna Nwogbo 21 (7 rebounds), Amanze Egekeze 13, Austin Luke 12 (8 assists), Henry Caruso 12 (7 rebounds), Marquis Addison 10, Willem Brandwijk 8, Donte Ingram 6, Sheyi Adetunji 5, Thomas Koenis 2 en Leon Williams 1.

The Hague Royals-Aris Leeuwarden

The Hague Royals heeft in de voorbereiding op het komende seizoen weer geen overwinning weten te behalen. In een bij vlagen onderhoudend duel trokken de Friezen van Aris Leeuwarden aan het langste eind: 59-75.Het werd duidelijk dat de Hagenaars nog zoekende zijn naar de juiste combinaties om tot hogere scores te komen.

Gelijk vanaf het begin trokken de met maar liefst vijf Amerikanen spelende bezoekers fel van leer. Binnen twee minuten vielen er al drie driepunters door de Haagse basket, waarbij de Frieze schutters vrijwel ongehinderd konden aanleggen. Bij The Royals moest in de eerste helft bijna alles van de Amerikaan Bryce Smith komen . Met zijn soepele acties kwam hij in de eerste helft tot 17 punten en hij heeft het in zich om een publiekslieveling te worden. Hij werd echter te weinig ondersteund door zijn teamgenoten die het vooral moeilijk vonden de vrije man te vinden om tot een schot te komen.

Pas in het tweede gedeelte van het eerste kwart kenden The Royals een opleving en kwamen terug in de wedstrijd. Aan het begin van het tweede kwart kwamen de Hagenaars zelfs langszij via twee bommetjes van de verder vrij bleek spelende Deividas Kumelis. Maar daarmee was het met de Haagse dadendrang gelijk gedaan. Er werd aanvallend te onzorgvuldig gespeeld met veel turnovers waar Aris gretig gebruik van maakte. Ook werden er verdedigend teveel onnodige fouten gemaakt die telkens vrije worpen en dus punten voor de tegenstander opleverden.

Bij de bezoekers vielen vooral de Amerikanen op, met als absolute uitblinker de ontzettend handige Ar’mond Davis. Hij werd met 23 punten de man van de wedstrijd, maar ook zijn maatje Ryan Logan wist wel raad met de geboden ruimte. Bovendien was de lange Shaquille Doorson onder de basket een plaag voor de Haagse verdediging.

Nadat de Friezen in het derde kwart tot meer dan 20 punten uitliepen was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Beide coaches lieten hun hele selectie aantreden en wedstrijdritme opdoen. Dat kwam de wedstrijd niet erg ten goede en het vierde kwart was dan ook meer rommelig dan goed. De wedstrijd liet zien dat The Royals op dit moment teveel afhankelijk zijn van de guards Lopes en Kumelis en de beide Amerikanen Smith en Carnaj.

Scores The Hague Royals: Bryce Smith 22, Arben Carnaj 10, Casey Lopes 9, Deividas Kumelis 9, Vincent Alkema 5, Skip Samson 3 en Marnexson Knepa 1.

Scorea Aris Leeuwarden: Ar’mond Davis 23, Ryan Logan 13, Reinder Brandsma 10, George Brock 10, Jose Dimitri Maconda 7, Shaquille Doorson 7, Quin Cooper 3 en Jackson van Seijen-Brown 2.

Heroes Den Bosch

Heroes Den Bosch pakt ook in deze derde oefenwedstrijd onder coach Erik Braal de winst. Beide ploegen maakten er een zeer aantrekkelijk duel van wat uiteindelijk door de thuisploeg werd gewonnen. Via de kwartstanden 21-19, 18-22, 23-14 en 17-18 werd het uiteindelijk 79-73.

Het is Nate Grimes die voor Kangoeroes Mechelen de score opent in deze pre-season game. Heroes Den Bosch countert die vroege openingsscore heel snel en door onder meer 5 punten van Edon Maxhuni staat de thuisploeg snel op een 9-4 voorsprong. Shizz Alston zorgt er dan met twee driepunters voor dat Kangoeroes Mechelen weer bijna op gelijke hoogte komt, 13-12. Ook Wen Mukubu weet de driepunter te raken en met nog een minuutje of twee op de klok is het 16-19 voor Kangoeroes Mechelen. Het is toch uiteindelijk Heroes Den Bosch dat het kwart winnend weet af te sluiten door een driepunter van Austin Price.

Het tweede kwart is het meteen spektakel in de Maaspoort. Na een killing block van Clay Mounce is het Price die via de fastbreak met een driepunter 24-19 laat aantekenen. Kangoeroes Mechelen komt keihard terug met een driepunter en een heerlijke alley-oop. Zo is het na drie minuten in dit tweede kwart 28-26 voor de thuisploeg in deze tot nu toe zeer vermakelijke wedstrijd. Kangoeroes Mechelen komt even later via Domien Loubry (die we nog kennen van zijn seizoen bij de West Brabant Giants) toch weer op voorsprong: 33-34. Beide ploegen blijven een hoog tempo aanhouden en met twee opeenvolgende scores brengt Thomas van der Mars beide ploegen in evenwicht: 37-37. De laatste score van dit kwart komt op naam van Clay Mounce. Op de assist van Maxhuni gooit hij de alley-oop schitterend binnen. Het is uiteindelijk Kangoeroes Mechelen dat met een 39-41 voorsprong de kleedkamers ingaat.

Ook na de rust blijft het tempo zeer hoog. Kangoeroes Mechelen loopt uit naar 39-45 via scores van Jonas Foerts en Luka Kotrulja. Met twee heerlijke assists op rij laat Boy van Vliet Maxhuni en Mohamed Kherrazi de stand weer gelijk trekken: 47-47. Even later is het Maxhuni die met een driepunter de voorsprong weer aan Heroes Den Bosch geeft: 52-49. Vlak daarna een weergaloze assist van Maxhuni op Kherrazi en de Bosschenaren staan, na 6 punten achterstand, ineens op een 54-49 voorsprong. Met 23-14 gaat dit kwart naar Heroes Den Bosch, zodat beide ploegen met de stand van 62-55 het laatste kwart kunnen aanvangen.

In het vierde kwart is de intensiteit nog steeds heel hoog, scorend gaat het in het begin van het kwart iets stroever. Na vier minuten spelen staan de ploegen op 67-59, waarna het na een driepunter van Keime Helfrich 70-61 wordt. Er is een klein gaatje geslagen door Heroes Den Bosch, dat daarna op zoek gaat naar de eindoverwinning. Dat gaat iets moeizamer dan de voorgaande minuten en het is alleen Shane Hammink die het netje weet te vinden: 72-61.

De laatste drie minuten geven beide ploegen weer een beetje gas qua score. Foerts en Brodeur voor Kangeroes Mechelen en Carlson voor Heroes Den Bosch scoren back-to-back en een minuutje later is het Hammink die de stand naar 78-70 dunkt. Foerts gooit er nog een driepunter in en de laatste score van de wedstrijd komt op naam van Price, die een vrije worp mag verzilveren na een technische fout van Mukubu van Kangoeroes Mechelen. Eindstand van de derde oefenwedstrijd voor Heroes Den Bosch is 79-73.

Scores Heroes Den Bosch: Edon Maxhuni 15 (6 assists), Austin Price 13, Mike Carlson 12, Boy van Vliet 10, Mohamed Kherrazi 10, Clay Mounce 6 (9 rebounds), Shane Hammink 6, Thomas van der Mars 4 en Keime Helfrich 3.

Voor Kangoeroes Mechelen kwam Shizz Alston tot 19 punten.

Den Helder Suns

De Den Helder Suns namen het zondag op tegen Leuven Bears. Voor de Helderse formatie, die speelde zonder Sam Huurman en Stan van den Elzen, waren de Belgen een behoorlijk maatje te groot. Leuven Bears, met oud-Sun Thibault Vanderhaegen in de gelederen, won het treffen met 52-91. Nick Thran werd de Helderse topscorer met 15 punten. Yarick Brussen trok 7 rebounds naar beneden en Nino Gorissen deelde 5 assists uit.

Basketbal Academie Limburg

De return van de oefenpartij tegen Sparta Bertange (Luxemburg) vond niet plaats in Weert, het thuishonk van Basketbal Academie Limburg, maar in Kerkrade. BAL is te gast bij basketbalvereniging BC Titans dat haar tienjarig jubileum viert. Dit jubileum is aanleiding voor BC Titans, om deze ploegen uit te nodigen in hun thuishonk, sporthal Kerkrade West.

Een extra attractie voor de Kerkradenaren is om hun eigen Sander Hollanders te zien spelen. Hollanders heeft zijn eerste basketbalwedstrijd in deze hal gespeeld. Hoewel Holladers wegens blessure nog niet in de oefenwedstrijden zijn opwachting heeft kunnen maken, zal de schutter wel enkele minuten aantreden in deze wedstrijd.

Het eerste treffen tussen deze twee partijen in Bertrange (L) leverde een nipte overwinning op voor Sparta (68-67). Maar BAL kwam nu goed uit de startblokken en het eerste kwart eindigde op 23-16.

Het tweede kwart ging gelijk op en was aantrekkelijk om te zien. Hier wist BAL de voorsprong met nog één puntje uit te breiden. Bij rust gaf het scorebord een stand van 39-31 weer.

Na rust herrees de ploeg uit Luxemburg en halverwege het derde kwart was het verschil nog maar 2 punten (44-42). Hierna liep BAL weer uit, maar in de laatste twee minuten trok Sparta de leiding naar zich toe. Het derde kwart eindigde op 56-58.

Het vierde kwart ging heen en weer en halverwege dit kwart was het verschil nog steeds twee punten. Maar toen ging de Amerikaan in Luxemburgse dienst, Lavone Holland, zich nadrukkelijk met de scores bemoeien. Hij nam zijn ploeg op sleeptouw en scoorde makkelijk. De eindstand werd 68-77.

Bij BAL voltrok zich een klein drama: topscorer Andrew Eudy verstapte zich en moest naar de kant. Het is niet duidelijk hoe ernstig zijn blessure zal zijn, maar iedereen hoopt dat het meevalt. Nota Bene: Andrew is deze dag jarig!