!
2019_OLA_Leiden_actie.JPG
14 januari 2020

Onmisbare workshop Marco van den Berg en Erik Braal

Door Ronald van Dam

Marco van den Berg en Erik Braal geven op zaterdag 8 februari in Groningen een interessante workshop voor coaches. Onderwerp is het 'creëren van het voordeel in de aanval'. Van den Berg is hoofdcoach van de Orange Lions Academy, het opleidingsprogramma aan de mannenkant. Braal is hoofdcach van Donar dat uitkomt in de Dutch Basketball League.

In het moderne topbasketball wordt succes in de aanval meer en meer bepaald door het herkennen en het snel aanvallen (en uitspelen) van het voordeel van de bal ten opzichte van de positie van de verdediging.

De Orange Lions Academy stelt zich ten doel om alle spelers te leren een voordeel te herkennen en daarnaar zonder aarzeling te kunnen handelen. Zo vergroot een speler zijn handelingssnelheid en zal hij met deze tactische bagage aansluiting kunnen vinden in het topbasketball.

Tijdens deze workshop op 8 februari in de MartiniPlaza, die om 14.00 uur begint, zullen Marco van den Berg en Erik Braal samen laten zien hoe bovenstaand leermodel wordt aangereikt. Van den Berg: "Eerst legt Erik uit hoe hij het voordeel definieert (stap 1) en onderbouwt dat met videobeelden (stap 2). Vervolgens kom ik met defensieve 'oplossingen (stap 3), die Erik dan weer countert met een 'read-the-read-of-the read' (stap 4). Eventueel kom ik dan weer met een alternatief plan (stap 5), waarna de zaal mag reageren met suggesties en vragen (stap 6). Zo gaan we theoretisch een aantal casussen aanpakken. Niet met een oefengroep, maar met behulp van videobeelden, een beamer en een groot taktiekbord."

"Het interessante is dat ik Eriks clips niet van tevoren zal zien", vervolgt Van den Berg. "Ik mag dus spontaan reageren op wat de aanvallende coach doet. We hopen daardoor het schaken tussen coaches inzichtelijk te maken; het spel der nuances, waarbij het voordeel als uitgangspunt wordt genomen. Precies zoals op het hoogste niveau gebeurt, zowel voor de aanval als de verdediging. Het is een uiterst interessant en leerzaam onderwerp, en zeer belangrijk voor Nederlandse coaches, want op dit vlak liggen we achter op de Europese toplanden."

Geïnteresseerde coaches kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar Brenda James (brenda.james@basketball.nl).

Foto: Paul ter Haar

Gerelateerde artikelen