!
Ilse kuijt.jpeg
4 juni 2021

Orange Lions als nummer twee door naar kwartfinales

Door Luuk von Burg

Bij het Universality Olympic Qualifying Tournament in het Hongaarse Debrecen hebben de Orange Lions zich als nummer twee geplaatst voor de kwartfinales. Door winst op Estland, gevolgd door verlies tegen thuisland Hongarije, gaat de Nederlandse ploeg zondag om 15.00 uur in de kwartfinales van dit tweede OKT spelen tegen de nummer drie uit poule A. Ziggo Sport zendt de wedstrijd live uit.

Nederland-Estland 11-10

Op zoek naar revanche begonnen de Orange Lions sterk aan de wedstrijd, maar viel scorend na een aantal minuten droog. Gelukkig wisten ook de Esten de weg naar de basket maar moeilijk te vinden, waarna de low scoring game uitliep tot een ware nagelbijter. Met nog 22 seconden te gaan maakt Noor Driessen een cruciale fout, waardoor Estland met een stand van negen tegen acht, tweemaal mag aanleggen van de vrije worplijn. De twee vrije worpen worden benut, waardoor de Orange Lions op achterstand komen (9-10). Het Nederlandse viertal komt de aanval erop niet tot scoren en moet een fout maken om de klok te stoppen. Ditmaal mist de Estse Ana Gret Asi beide vrije worpen, wat de deur openhoudt voor Nederland. Als Ilse Kuijt de rebound pakt na de tweede gemiste vrijeworp zijn er nog zes seconden op de klok, waarin het screen van Jill Bettonvil, Kuijt een open schot geeft vanachter de tweepuntslijn. Feiloos gaat de bal door het netje en winnen de Orange Lions in de zoemer. Kuijt nam 8 van de 11 punten voor haar rekening, inclusief drie rake tweepunters.

Nederland-Hongarije 12-14

Met al een wedstrijd in de benen traden de Orange Lions aan tegen topfavoriet Hongarije. Een week eerder verloren de Nederlandse vrouwen al van de Hongaren, die zich ook niet wisten te plaatsen voor de Spelen van Tokio. De wedstrijd ontvouwde zich opnieuw tot een puntje-puntje wedstrijd, waarbij om de beurt Hongarije en Nederland de leiding namen.
Met nog tien seconden te gaan kwam het scenario exact overeen met een wedstrijd eerder. De Orange Lions staan met een punt achter (12-13) en moeten een fout maken om de klok te doen stoppen. Ditmaal wordt wel een van twee vrije worpen benut door Hongarije, waarna een noodschot van Loyce Bettonvil ver naast gaat en de thuisploeg hun eerste wedstrijd wint.

Bondscoach Hakim Salem: "We hebben goed gespeeld, veel beter dan afgelopen week. Vooral verdedigend waren we goed. Je weet dat elke wedstrijd 'lelijk' gaat worden en zolang we blijven verdedigen hebben we een kans. Ten opzichte van Graz hadden we Cyesha Goree, die toen 13 punten tegen ons scoorde, goed onder controle. We verdedigden fysiek in de post zonder switches op Ilse en dat werkte goed. We hebben ze enorm onder druk gezet."

Door het verlies van Estland tegen Hongarije eindigen de Hongaren bovenaan in poule B en zijn zij direct geplaatst voor de halve finale. De Orange Lions spelen eerst een kwartfinale tegen de nummer drie uit poule A. Zondag om 15.00 uur wordt de kruisfinale gespeeld en valt later op de dag de beslissing om het laatste olympische ticket.

Gerelateerde artikelen