!
2 juli 2022

Orange Lions doen zichzelf tekort en laten zege door de vingers glippen tegen IJsland

Door Ronald van Dam

De Orange Lions hebben nagelaten hun uitgangspositie voor de volgende fase van de WK-kwalificatie een boost te geven. De Nederlandse basketballers verspeelden vrijdagavond in de uitwedstrijd tegen IJsland een ruime voorsprong en verloren uiteindelijk met 67-66. Bij rust was het nog 21-35. Daardoor heeft Nederland in groep H nu drie verliespartijen en nog geen enkele zege. Alle onderlinge resultaten gaan mee naar de de tweede fase waar de Orange Lions al voor zijn geplaatst door de Russische uitsluiting in deze groep. Maandag 4 juli a.s. speelt de ploeg van bondscoach Maurizio Buscaglia nog thuis om 19.30 uur tegen Italië in Tosportcentrum Almere (kaartverkoop).

Kwartstanden: 16-20, 5-15, 26-16 en 20-15

Game flow

IJsland had een iets betere start (12-10), maar al snel was Nederland, dat relatief 'klein' was begonnen met Yannick Franke, Keye van der Vuurst de Vries, Worthy de Jong, Olaf Schaftenaar en Jito Kok, langszij en eindigde het eerste kwart met een 16-20 voorsprong. IJsland speelde zonder sterspeler Martin Hermansson (afgescheurde kruisband), die in de eerste ontmoeting in Almere op 26 november vorig jaar nog 27 punten had gescoord met 3 op 6 driepunters. Zijn teamgenoten kregen er vrijdag voor rust geen bal in (22 procent schot en 1 op 16 diepunters!), mede omdat de Lions goed verdedigeden en zo IJsland op 21 punten hielden in de eerste helft. De maximale voorsprong was zestien punten, maar de 21-35 ruststand bood alle gelegenheid om de eerste zege in groep H binnen te gaan halen. Debutant Jesse Edwards (foto) liet zich met 4 punten, 7 rebounds en 2 blocks meteen goed zien in de eerste helft.

In de tweede helft kreeg Nederland met een hele andere tegenstander te maken. IJsland speelde veel feller en verkleinde met een 9-0 run de achterstand meteen naar 5 punten. Worthy de Jong maakte er met een driepunter nog wel 30-38 van, maar langzaam maar zeker kropen de Scandinaviërs dichterbij. Bij 57-56 kwam de thuisploeg voor het eerst voor, waarna Keye van der Vuurst de Vries met een driepunter nog voor 57-59 zorgde. Het was de laatste Nederlandse voorsprong. De Orange Lions hadden geen antwoord op de drives van Elvar Fridriksson (20 punten) en inside was Tryggvi Hlinason (20 punten en 11 rebounds) niet te stoppen. Opvallend was dat Thomas van der Mars, de enige die voor rust wel tegen Hlinason kon opboksen, bijna de hele tweede helft aan de kant bleef, net als Edwards. Bij 67-66 leek Nederland 35 seconden voor tijd toch weer voor te komen, maar in een score van Yannick Franke zag de arbitrage een charge en zo bleef Nederland met een zware kater zitten na een onnodige nederlaag.

Stat's don't lie

Turnovers will kill you! Nederland leed maar liefst 19 keer balverlies. En waar IJsland in de eerste ontmoeting ondanks 25 turnovers toen toch nog met 77-79 won, lukte dat de Orange Lions nu niet. IJsland scoorde 15 punten uit het Nederlandse balverlies. Opmerkelijk: de Lions wisten ondanks een 49-39 reboundoverwicht (20 aanvallende!) en een tegenstander die 3 op 27 driepunters schoot, niet te winnen. Ook opvallend: IJsland veranderde na rust van tactiek en viel met succes de ring aan, resulterend in 36 gescoorde punten in de bucket, tegen 12 voor rust.

Topscorers

Nederland: Worthy de Jong 15 punten (5/14), 11 rebounds, 3 assists, 3 blocks en 3/6 driepunters; Yannick Franke 14 punten (6/17), 8 rebounds, 3 assists, 4 turnovers en 2/7 driepunters.

'We gaven IJsland het momentum terug'

Marijn Ververs: "We speelden een goede eerste helft, met name verdedigend. De tweede helft begonnen we slecht, waardoor we IJsland weer momentum gaven. De bal ging bij ons minder goed rond, waardoor we tot mindere schoten kwamen. Verdedigend kregen we een paar lay-ups uit onze turnovers tegen en daarnaast gaven we te veel scores weg uit hun pick-and-roll."

Bondscoach Maurizio Buscaglia: "Wat er mis ging in de tweede helft? Goede vraag. We raakten een beetje de weg kwijt en op de moeilijke momenten speelden we niet meer als team. Voor de rust ging alles naar wens, al gaven we wel te veel aanvallende rebounds weg en de fifty-fifty situaties, om het zo maar te zeggen, waren ook te vaak voor IJsland. Dat bleek uiteindelijk de belangrijkste factor te zijn."