!
30 januari 2021

Orange Lions eindigen knap tweede bij International Supercup

Door Luuk von Burg

De Orange Lions 3x3 zijn in het Oostenrijkse Graz op een knappe tweede plaats geïndigd. Wel viel Dimeo van der Horst tegen Letland geblesseerd uit en speelde de finaledag ook niet mee. Ondanks dat de helft van de wedstrijden, waaronder de halve finale, zonder wissel werd gespeeld, bereikten de Lions alsnog de finale. Die werd met de geblesseerde Van der Horst aan de kant jammerlijk verloren van Rusland.

In de spectaculaire Dom im Berg in Graz speelden de Orange Lions 3x3 de International SuperCup in Graz ter voorbereiding op het Olympisch kwalificatietoernooi in mei dit jaar.

De eerste wedstrijd van de dag was direct de zwaarste kluif voor de Nederlandse mannen. Met nog anderhalve minuut te spelen was de stand 18-15 in het voordeel van Rusland. Maar door onder meer twee tweepunters van Jessey Voorn kwamen de Lions langszij en werd een verlenging afgedwongen met een stand van 20 tegen 20. In de overtime waren het scores van Van der Horst en Slagter die de Russen de das om deden.

Drie minuten in de wedstrijd tegen Letland landde Dimeo van der Horst op de voet van zijn verdediger en verzwikte hij zijn enkel, toen hij een lay-up erin legde voor een 8-3 voorsprong. Vanaf dat moment stonden Julian Jaring, Jessey Voorn en Arvin Slagter er met zijn drieën voor. Het team van Letland, dat overigens niet speelde met de kampioenen van de World Tour (Team Riga), wist niet te profiteren van de blessure van Van der Horst. Sterker nog, de Lions bouwden de voorsprong uit en wonnen uiteindelijk met 21-13, met nog anderhalve minuut op de wedstrijdklok.

Van der Horst laat weten dat het naar omstandigheden goed gaat. "Geen breuk of fractuur gelukkig, maar het is een flinke kneuzing. Een paar weekjes rust en dan ga ik weer knallen", zegt hij vanuit Graz.

Met twee overwinningen waren de Nederlandse mannen geplaatst voor de volgende ronde, maar ondanks de blessure van Van der Horst en de wetenschap al verzekerd te zijn van de laatste vier, oogden de Orange Lions frisser dan ooit. Zowel Voorn als Slagter schoten met scherp in de laatste groepswedstrijd en laatstgenoemde besliste de wedstrijd via een tweepunter met 21-10 in het voordeel van de Lions.

Na winst op België in de halve finale, traden de Orange Lions opnieuw aan tegen Rusland, die zij al hadden verslagen in de poulefase. Ditmaal dus zonder wissel en dat brak de Nederlandse ploeg uiteindelijk op. Rusland won de finale van de 3x3 International Supercup met 21-15.