!
14112020 HON NED Laura Westerik.jpg
14 november 2020

Orange Lions herpakken zich met zwaar bevochten zege op Hongarije

Door Ronald van Dam

De Orange Lions hebben op knappe wijze revanche genomen voor de nederlaag tegen Slowakije van afgelopen donderdag. De Nederlandse basketbalsters versloegen zaterdag in de Amsterdamse bubbel Hongarije met 63-68 en hebben plaatsing voor EuroBasket 2021 nog steeds in eigen hand. De Lions verspeelden een 13-33 voorsprong, kwamen zelfs met 55-54 achter, maar toonden ditmaal wel veerkracht. Back-to-back driepunters van Natalie van den Adel en Laura Cornelius zetten Nederland weer op het spoor van de zege en - nog belangrijker - mogelijke deelname aan het EK.

Game flow

Nederland leek vastbesloten de kater van de nederlaag in het eerste duel in dit window weg te spoelen, want de ploeg van bondscoach Hakim Salem begon scherp aan de wedstrijd. Een snelle 2-12 voorsprong werd uitgebouwd naar 9-19 aan het einde van het eerste kwart en bij 13-33 was het verschil halverwege het tweede kwart al opgelopen naar 20 punten.
Met Laura Westerik als aanjager heersten de Orange Lions in de (aanvallende) rebound en hielden ze, fel verdedigend, de verraste opponent op een schotpercentage onder de 30. Toch lukte het Hongarije om in de slotfase van de eerste helft een 10-2 run te plaatsen en zo weer wat terug in de wedstrijd te komen.
Waar Nederland tegen Slowakije na rust instortte, hield het nu wel de rug recht. Hongarije naderde vroeg in het derde kwart tot 30-35, de Lions liepen weer uit naar 32-44, maar halverwege het vierde kwart kwam de nummer zeven van het laatste EK bij 55-54 voor het eerst voor met nog 4:47 te gaan. Een rake vrije worp en back-to-back driepunters van Natalie van den Adel en Laura Cornelius brachten het momentum weer even naar Nederland, waarna de twee teams er een ware thriller van maakten. Bij 59-61 en 60-63 kwam Hongarije nog tweemaal gevaarlijk dichtbij, maar Van den Adel en Cornelius klaarden het karwei daarna vakkundig op de vrije worplijn.
Door deze zege staat Nederland in groep H weer bovenaan en heeft het plaatsing nog steeds in eigen hand. Als het op 7 februari volgend jaar wint van Slowakije, gaat het naar het EK in Spanje en Frankrijk, voor het eerst in 32 jaar.

Opvallend

Nederland heerste in de eerste helft in de rebound. Het pakte er 15 meer dan Hongarije (27 om 12) en had 10 aanvallende rebounds. Na rust ging Hongarije voortvarender te werk onder het bord, met name Cyesha Goree die er 15 pakte. Opvallend was ook grote verschil in assists in Nederlands voordeel: 26 om 16. Alle starters bij Nederand scoorden in de dubbele cijfers. De bank droeg maar 5 punten bij, die van Hongarije liefst 32.

14112020 HON NED bank leeft mee.jpg
Topscorers

Hongarije: Cyesha Goree 16 punten en 15 rebounds; Deborab Dubei 16 en 6 rebounds: Krisztina Raksanyi 13; Agnes Torok 12 en 2/2 driepunters.
Nederland: Natalie van den Adel 15 punten (5/11), 4 rebounds, 4 assists en 2/4 driepunters; Emese Hof 13 (6/16), 12 rebounds, 4 assists en 6 turnovers; Laura Cornelius 13 (4/14), 8 rebounds, 5 assists en 3/8 driepunters; Laura Westerik 12 (4/7), 10 rebounds, 7 assists en 2 steals; Chatilla van Grinsven 10 (4/7) en 5 rebounds.

'Het knappe is dat ze dit keer wel overeind zijn gebleven'

Hakim Salem: "We speelden goed, zeker in de eerste helft. Maar we kunnen dat nog niet veertig minuten brengen en je weet dat Hongarije een goede ploeg is en dat ze nog terug gaan komen. We gaven ze in de tweede helft te veel ruimte weg aan hen om te schieten en we misten zelf een aantal makkelijke ballen. Het knappe is dat ze dit keer overeind zijn gebleven, dat compliment wil ik de ploeg graag maken.
Ik heb genoten van Laura Westerik. Vergeet niet dat ze pas 21 is. Ik had er bewust voor gekozen om met haar te starten. Tegen Slowakije kwam ze al goed van de bank en Laura is iemand die veel energie brengt en dat wilde ik vanaf het begin af aan op het veld zien. Goed, de bank scoort misschien maar 5 punten, maar iedereen die erin kwam heeft wel zijn taken uitgevoerd, vooral in verdedigend opzicht.
We hebben laten zien wat we kunnen en winnen twee keer van Hongarije, de nummer zeven van het laatste EK. We hebben alles nog zelf in de hand, al blijft het jammer dat we onszelf donderdag tekort hebben gedaan. Officieel is die laatste wedstrijd volgend jaar februari tegen Slowakije voor ons een thuiswedstrijd, maar er wordt gesproken over weer een bubbel. We wachten het af."

Next game

Zaterdag 6 februari 2021: Nederland - Slowakije (plaats en tijd nog niet bekend).

Foto's: Luka de Kruijf

14112020 HON NED Chatilla van Grinsven.jpg

Gerelateerde artikelen