!
29 november 2021

Orange Lions laten kans op nieuwe stunt tegen Italianen onbenut

Door Ronald van Dam

De Orange Lions hebben maandagavond in Milaan de kans om te stunten tegen de Europese grootmacht Italië laten liggen. Een sterke comeback na rust bracht de Nederlandse basketballers in het vierde kwart van hun tweede WK-kwalificatiewedstrijd zelfs twee punten voor, maar de zege kon net niet in veilige haven worden geloodst. Italië ontsnapte voor eigen publiek. Het won met 75-73 en voorkwam zo dat het net als in 2018 van Nederland verloor in een WK-kwalificatieduel. De onderlinge balans is nu 24-2 in Italiaans voordeel.

Eerder op de avond won Rusland met 89-65 overtuigend van IJsland en gaat nu omgeslagen (2-0) aan kop in groep H voor Italië (1-1), IJsland (1-1) en Nederland (0-2). Er volgen nog twee windows. De eerste drie per groep gaan naar de tweede ronde en blijven in de race voor de FIBA World Cup in 2023.

Game flow

Worthy de Jong opende met een driepunter de score voor Nederland, dat aantrad met Roeland Schaftenaar en Boy van Vliet als vervangers van Emmanuel Nzekwesi en Matt Haarms (licht geblesseerd). Daarna grepen de Italianen het initiatief, liepen snel uit naar 16-5, maar een 'buzzer three' van Shane Hammink bracht Nederland terug tot 22-18 na het eerste kwart. Het verschil groeide toch weer naar acht punten bij rust, waarbij het opviel dat Nederland ondanks een hoog schotpercentage in de eerste helft de bal nauwelijks deelde (5 assists totaal slechts) en 6 aanvallende rebounds weggaf. In het derde kwart kwamen de Orange Lions even terug tot op vier punten (50-46), om vervolgens het verschil weer op te zien lopen naar tien (60-50) na drie kwarten spelen, ook al omdat een rake 'buzzer three' van Charlon Kloof net een fractie te laat was losgelaten.

Maar Nederland had het beste tot het vierde kwart bewaard. Shane Hammink opende het bal met drie driepunters en kreeg steun van Keye van der Vuurst de Vries die met fraaie assists strooide (8 totaal!), Roeland Schaftenaar die er in no time 7 punten ingooide, en de immer onvermoeibare captain Worthy de Jong. Voordat Italië het in de gaten had stond het met 67-69 achter. Venezia-guard Stefano Tonut, een oude bekende van Donar, knalde de thuisploeg weer op voorsprong (72-69), waarna Oranje in tijdnood kwam. De Jong besloot vlak voor tijd voor een lay-up te gaan (74-73) in plaats van een poging op een gelijkmakende driepunter. Michele Vitali velde daarna het vonnis met een en een expres gemiste vrije worp.

Stats don't lie

Opvallend was dat de bank van Nederland de wedstrijd nieuw leven inblies. Bondscoach Maurizo Buscaglia kreeg maar liefst 43 punten van zijn wissels, meer dan de helft van de 73 die zijn ploeg scoorde, waarbij vooral Hammink (19) en Roeland Schaftenaar (9) een duit in het zakje deden en de Lions zelfs even op voorsprong brachten. Nederland stond overigens maar 1:50 voor over de hele wedstrijd, die slechts drie leadchanges kende. De bezoekers rebounden na rust veel beter (19 tegen 10 in de eerste helft, maar stonden over de hele wedstrijd wel toe dat Italië 25 punten uit het Nederlands balverlies (18 totaal) scoorde.

'Een goede ervaring waar we veel van leren'

Maurizio Bruscaglia: "We hebben met veel energie gespeeld en ik ben blij met hoe we op de verloren wedstrijd tegen IJsland hebben gereageerd. Vooral de tweede helft was veel beter, met veel meer kwaliteit. Het draait in basketball om de details, om net dat ene gemiste schot of die ene turnover, dat hebben we vandaag weer kunnen zien. We hadden het verdedigend nog beter kunnen doen, vooral in de switches op de pick-and-rolls. Al met al zeten we beide duels er heel dichtbij en hebben twee keer met maar twee punten verloren. Na onze kwalificatie voor het EK is dit een hele goede ervaring voor ons, waar we als team veel van leren."

Topscorers

Italië: Nicola Akele 18 punten (7/11) en 6 rebounds; Stefano Tonut 13 punten, 4 rebounds en 6 assists; Amedeo Tessitori 13 punten (5/7).

Nederland: Shane Hammink 19 punten (7/9), 5/6 driepunters en 2 steals; Worthy de Jong 14 punten (4/8) en 6 rebounds; Charlon Kloof 11 punten (4/6).

Hoe gaat het verder?

Nederland speelt in februari het volgende window. Dan is Rusland tweemaal de tegenstander. De Lions spelen eerst op donderdag 24 februari uit en op zondag 27 februari thuis in het Tosportcentrum Almere. Tickets zijn nu al te koop.

Foto's: fiba.basketball