!
20 februari 2021

Orange Lions vechten zich op karakter naar EuroBasket 2022

Door Martin Hoekstra

De rekenmachine kan in de zak blijven. De Orange Lions hebben zich zaterdagavond namelijk al geplaatst voor EuroBasket 2022 door Kroatië met 65-57 te kloppen. Het duel van maandag tegen Zweden gaat nergens meer om. De Nederlandse ploeg sluit de kwalificatiegroep nu al definitief als tweede af. Naast Nederland en Kroatië gaat ook Turkije, dat eerder op de dag met 88-80 van Zweden won, als de nummer drie in poule D naar het EK.

Kwartstanden: 19-11; 16-16; 13-22; 9-16
Game flow

Dat Kroatië niet in de sterkste formatie zou aantreden, dat was bekend. Het begin van de wedstrijd was beslist niet voor de Orange Lions. Er werden te veel onnodige fouten gemaakt. Kroatië profiteerde daar vooral via Zeljko Sakic en Miro Bilan van. Van 4-6 werd het in één ruk 4-16. Keye van der Vuurst de Vries brak de ban voor de Orange Lions, waarna vijf punten op rij van Yannick Franke de schade tot acht punten beperkte: 11-19.

In het tweede kwart werd de Nederlandse run bij 9-0 afgestopt, maar toen Shane Hammink voor 17-22 zorgde, was het tijd voor een time-out van Kroatië. Met succes, want de druk op de Nederlandse guards zorgde voor onrustige aanvallen. Kroatië liep uit naar 22-33, maar een driepunter van Keye van der Vuurst de Vries en twee uit drie rake vrije worpen van Kloof op drie seconden voor de pauze kwamen goed uit. De Orange Lions zochten de kleedkamer op met een achterstand van 27-35.

Na de pauze werd de verdediging van de Orange Lions nog strakker aangetrokken. Voor iedere centimeter ruimte werden hele veldslagen uitgevochten. Bilan kwam niet meer in het verhaal voor. Hij scoorde na rust slechts twee van zijn totaal elf punten. Sakic, die met 4 uit 4 begon, zag zijn volgende 13 schoten allemaal mis gaan. Een score van Mohamed Kherrazi, na een uitmuntende pass van Roeland Schaftenaar, werd gevolgd door twee rake vrije worpen en zo was het na vier minuten 33-37. Roeland Schaftenaar leverde een paar goede minuten af met een score en een and-1 voor 38-42. Twee opeenvolgende driepunters van jongere broer Olaf bracht Nederland naast de Kroaten. Door een buzzer beating drietje van Charlon Kloof kwamen de Orange Lions voor het eerst op voorsprong sinds 2-0. Na drie kwarten was het derhalve 49-48.

In het laatste kwart liep Nederland langzaam uit. Een derde driepunter van Olaf Schaftenaar betekende na twee minuten spelen 54-48. Wat Kroatië ook probeerde (zone, man-to-man, wisselende verdedigingsvormen), de ploeg kwam niet meer langszij. Zeker niet toen Yannick Franke twee keer op rij met succes een driepunter door de ring liet glijden: 60-53. Toen Leon Williams met nog anderhalve minuut te gaan een tear drop benutte, was het 65-55. Kroatië vond het verder wel best. Nederland dribbelde twee keer de 24 seconden klok uit en pakte uiteindelijk een verdiende, zwaar bevochten overwinning: 65-57. Voor het eerst sinds 2015 mogen de Orange Lions zich weer opmaken voor een EK.

Opvallend

Kroatië scoorde in de eerste helft 35 punten, maar wist daar nog maar 22 punten aan toe te voegen. De ploeg van Maurizio Buscaglia noteerde voor rust 27 punten, maar na de pauze 38 punten. Beide ploegen hadden halverwege nagenoeg hetzelfde schotpercentage: 46,2 procent voor Kroatië tegen 45,5 procent voor de Orange Lions. Kroatië noteerde aan de eindstreep slechts 36,0 procent. De Orange Lions wisten het schotpercentage nagenoeg gelijk te houden: 44,9 procent. De Nederlandse ploeg was na de pauze zes keer succesvol van achter de driepuntslijn, voor de pauze slechts twee keer. Belangrijk winstpunt voor de Orange Lions waren de turnovers. Voor rust werd 13 keer balverlies geleden, in de tweede helft slechts drie keer. Verdedigend werd er in de tweede helft goed werk verzet tegen het trio Sakic-Bilan-Kruslin. Voor de pauze waren zijn goed voor 31 van de 35 Kroatische punten. In de tweede helft waren dat er slechts 10.

Topscorers

Nederland: Yannick Franke 15, Keye van der Vuurst de Vries 11 (4 assists), Charlon Kloof 10, Olaf Schaftenaar 9 (3 uit 3 driepunters), Roeland Schaftenaar 7 (3/5), Mohamed Kherrazi 4 (2/4), Leon Williams 4 (2/2), Jito Kok 3 en Shane Hammink 2.

Kroatië: Zeljko Sakic 17, Miro Bilan 11, Filip Kruslin 11.

'Yes! We gaan naar het EK..!'

Yannick Franke: "Ik kan niet beschrijven hoe ik me nu voel. Ik ben zo ongelooflijk blij dat we naar het EK gaan. We speelden vandaag de tweede wedstrijd van de dag en de uitslag van de eerste die de Turken met 88-80 wonnen van Zweden, was niet in ons voordeel. Dan moet je het zelf doen. We hadden een nerveuze start, maar slaagden er daarna toch in terug te komen tot acht punten achter halverwege. We zijn met deze ploeg al een tijd bij elkaar en hebben in de rust elkaar goed in de ogen gekeken. Als je dan verliest, doe het dan wel met trots. In het derde kwart ging het lopen en daarna hebben we niet meer omgekeken. In de tweede helft hadden we meer acties naar de ring, waar we in de eerste helft in de aanval vaak niet verder kwamen dan een pick-and-roll die zij goed verdedigden. Yes! We gaan naar het EK..!"

Olaf Schaftenaar: “Heel lekker dit! We speelde een moeizame eerste helft, de tweede helft hebben we aanvallend beter 'ge-execute' wat leidde tot betere schoten. Verdedigend waren we de hele wedstrijd goed, denk ik. Dit is een fantastisch resultaat. Ik ben trots op deze groep!”