!
26 augustus 2021

Orange Lions verrast door China in tweede Paralympische wedstrijd

Door Toine Klerks | Foto: Orange Pictures

Waar de Nederlandse nationale ploeg zich gisteren niet in de luren liet leggen door regerend Olympisch kampioen Amerika, verloren de Orange Lions vandaag verrassend van China. In de tweede helft, en met name in het derde kwart, maakten de Chinezen het verschil en gingen er met de winst vandoor.

Na de winst tegen de Verenigde Staten was de stemming bij de Orange Lions goed, maar de overwinning is een stuk minder waard geworden door het verlies tegen China. Sinds 2018 is de Chinese ploeg nergens meer te zien geweest, maar TeamNL wist dat het met scherp schiet en snelheid heeft. Ook werden zij met een opvallende stijl van spelen kampioen van Azië en Oceanië en zijn ze deze zomer tot de tanden gewapend om de regerend wereldkampioen te verslaan.

Dat de Nederlandse rolstoelbasketbalsters het zwaar zou krijgen werd al snel duidelijk. In het eerste kwart leken de Nederlanders niet opgewassen tegen het fysieke spel van China en kreeg bleef het schotpercentage akelig laag. Met een sterke verdediging werden de structuren van Oranje ontwricht en keek de favoriet voor deze wedstrijd tegen een achterstand van 10-9 aan na het eerste kwart. Bo Kramer en Cher Korver waren de enigen die voor scores zorgden, center Mariska Beijer bleef scorend achter.

In het tweede kwart leek de wedstrijd te kantelen. Afstandsschoten vielen vaker en er werd wat ritme gevonden in de aanval. Toch bleef China verdedigend sterk. Het resulteerde in een lage tussenstand bij rust maar wel met zes punten in het voordeel van Oranje: 18-24.

Na de rust leek Nederland verward. Passes kwamen niet aan en schoten vielen niet. Eigenlijk kwamen de speelster zelden in uitgespeelde opties uit, terwijl het team tactisch een van de sterksten ter wereld is. China verdedigde fel en Nederland kwam in het derde kwart tot geen enkele score. Ook China wist maar acht punten te maken, maar pakte daar mee wel een voorsprong van 26-24.

De Orange Lions kwamen niet over de blackout van het derde kwart heen, maar ook China bleef moeite houden met het vinden van het netje. Het was echter wel voldoende om voorbij te gaan aan de Nederlandse ploeg. De Chinese verdediging bleek ondoordringbaar en ook de makkelijke ballen vielen niet. De Orange Lions kwamen niet dichterbij, de turnovers en gemiste schoten wisselden elkaar af. Tevergeefs werd er geprobeerd om door fouten te maken de tijd te stoppen, maar China mistte niet vanaf de vrijeworplijn. Einduitslag: 45-38. Hierdoor zakken de oranje basketbalsters een plaats zakt in de groep.

Morgen speelt Nederland tegen het zwakkere Algerije, dat normaliter walkover moet zijn. De wedstrijd begint om 2:00 uur in de nacht, Nederlandse tijd.