!
25 augustus 2021

Orange Lions verslaan regerend paralympisch kampioen USA bij start in Tokyo

Door Toine Klerks

De Nederlandse rolstoelbasketballers hebben de eerste wedstrijd op de uitgestelde paralympische spelen gewonnen. Regerend Olympisch kampioen Amerika leidde drie kwarten lang de wedstrijd, maar ging in het laatste kwart ten onder aan de full court press van de Orange Lions.

Na een jaar vertraging werd gisteren de vlam ontstoken en werden de Paralympische spelen officieel geopend. Met vannacht de eerste wedstrijd voor de Orange Lions. Genoemd als favoriet vanwege winst op de recente WK en EK, namen zij het op tegen de regerend paralympisch kampioen: de Verenigde Staten.

Beide teams begonnen vanzelfsprekend met wat spanning maar dit werd snel doorbroken na de eerste scores. Al snel werd duidelijk dat het een wedstrijd werd van hoog niveau. Het schotpercentage van de VS lag boven de 60% in de eerste twintig minuten. Bijna alles van buiten de bucket ging raak onder leiding van Lindsay Zirbrugg. Oranje bleef echter goed bij en moest alleen in het eerste kwart twee punten toegeven (14-16) en kon daar in het tweede kwart niet overheen komen.

Er werd gerust met 34-36 op het bord waarbij Nederland eigenlijk kon terug kijken op veel gestructureerdere en uitgespeelde aanvallen terwijl de jongere Amerikaanse ploeg steeds de moeilijke optie moest nemen maar meestal toch wisten te scoren.

Coaches Van der Linden en Sloof voerden de druk op door na rust vaker full court press te spelen. Dat leverde in eerste instantie een achterstand van vier punten op. Pas in het laatste kwart kantelde de wedstrijd kregen de Orange Lions controle over de wedstrijd. De Amerikanen hadden geen antwoord meer op de press, dat resulteerde in turnovers voor de regerend Olympisch kampioen.

Na bijna de hele wedstrijd achter te hebben gestaan wisten de Orange Lions met 68-58 de winst te pakken in een wedstrijd van hoog niveau van beide kanten. Zeker als eerste wedstrijd van het toernooi wanneer je er gelijk moet staan.

Morgen speelt Nederland tegen China om 13:30 uur Nederlandse tijd. De wedstrijd is live te zien op de online stream van de NOS.

Scores Nederland: Mariska Beijer 28 punten, Bo Kramer 22 punten