!
10042021 Amber Lewakabessy Den Helder Binnenland Amber
11 april 2021

Overtuigend Dozy Bv Den Helder sluit reguliere seizoen af op eerste plek

De kaarten zijn geschud. Dozy BV Den Helder begint als nummer één aan de play-offs van de Women's Basketbal League. De bekerhouder won zaterdag in de laatste speelronde van het reguliere seizoen overtuigend met 84-47 van 4Consult/Binnenland, dat daardoor als tweede eindigde, voor het al uitgespeelde Lekdetec.nl. Ook nummer vier Sportiff Company Grasshoppers, dat uit met 64-71 bij Jolly Jumpers zegevierde, heeft thuisvoordeel in de eerste ronde.

De tegenstander van Grasshoppers is nummer vijf Lions Basketball, dat Keijser Capital Martini Sparks met 87-56 de baas bleef. De Sparks kwamen daardoor helaas niet van de hatetelijke nul af en doen als enige niet mee aan de play-offs. Triple Threat en BC Utrecht Cangeroes speelden in een rechtstreeks gevecht om de zevende plek. Die ging naar de Utrechtse vrouwen die in Haarlem met 67-74 wonnen. BC Utrecht speelt in de eerste ronde tegen Binnenland, Triple Threat tegen Den Helder. Lekdetec.nl staat tegenover Jolly Jumpers.

De play-offs gaan dinsdag 13 april a.s. van start. Zowel de eerste ronde (13, 15 en 17 april) als de halve finales (20, 22 en 24 april) en finale (27 april, 29 april en 1 mei) zijn best-of-three-series.

Dozy BV Den Helder - 4Consult/Binnenland 84-47

Wie gaat er met het maximale thuisvoordeel de play-offs in? Dat was de vraag voorafgaande aan dit duel tussen Den Helder en Binnenland, met als inzet de eerste plaats in de reguliere competitie. Bij de bezoeksters bleef een aantal speelsters met lichte blessures aan de kant, waaronder sterkhouder Marlou de Kleijn. Den Helder begon aarzelend aan de wedstrijd en miste de eerste drie schotpogingen. De eerste score was derhalve voor Binnenland, maar achteraf bezien was dat ook de enige voorsprong voor de Barendrechtse ploeg in de wedstrijd. Na vijf minuten spelen was het al 16-4 in het voordeel van Den Helder en de voorsprong werd daarna alleen maar groter. Aan het einde van het derde kwart (57-37) gingen beide teams met andere rotaties spelen om zodoende sommige speelsters nog wat extra rust te geven richting de play-offs.
Joost van Rangelrooy, coach van Binnenland, draaide er niet om heen: "Met het oog op de eerste play-offwedstrijd komende dinsdag al, hebben we ervoor gekozen om een aantal speelsters minder of helemaal niet te laten spelen. Een moeilijke keuze, als je ook nog eerste kan worden, maar het is niet anders. Den Helder maakte er gretig gebruik van. Wij hadden niet de urgentie om er een wedstrijd van te maken."

Scores Den Helder: Kourtney Treffers 18 punten (8/10) en 10 rebounds; Maaike Klein 14 punten (6/10) en 4 steals; Janiek van Veen 10 punten en 5 assists; Mecx van Linge 10 punten en 2/5 driepunters.
Scores Binnenland: Eline Kasius 13 punten; Jaida Roper 11 punten en 4 rebounds.

Jolly Jumpers - Sportiff Company Grasshoppers 64-71

Beide teams wisten vooraf al dat ze als respectievelijk zesde en vierde zouden eindigen in de eindstand van de competitie. Hoewel er dus niets meer op het spel stond, lag het tempo toch hoog en dat gold ook voor de intensiteit aan beide kanten. Axel Gouw, coach van Grasshoppers, vond dat zijn ploeg met pieken en dalen speelde. "Maar daar was rekening mee gehouden, gelet op wat we wilden bereiken vandaag."
Tot het einde ging gelijk op, totdat Noor Driessen het genoeg vond. Met volgens Gouw goede druk en een aantal steals legde ze de aanval van Jolly Jumpers stil en aan de andere kant zette ze haar team aanvallend aan het werk en strooide met assists, zodat Grasshoppers toch nog met 64-71 won in Tubbergen.
Mart Kieftenbeld, coach van de thuisploeg, noemde het 'een wedstrijd om des keizers baard', waarin hij lekker kon door wisselen om ritme te houden. "Daarin zag ik goede stukken basketball."

Scores Jolly Jumpers: Iris Zwart 13 punten (4/6); Marell Glaubitz 10 punten (4/7) en 5 rebounds; Noelle Droste 10 punten (3/9) en 4 rebounds.
Scores Grasshoppers: Ilse Kuijt 17 punten (8/14), 3 steals en 5 blocks; Noor Driessen 16 punten en 7 assists.

Lions Basketball - Keijser Capital Martini Sparks 87-56

Voor Keijser Capital Martini Sparks was het de laatste mogelijkheid om nog een wedstrijd te winnen dit seizoen, maar het kwam er niet van. Robert Tinga, coach van de Sparks: "Na de nederlaag tegen Triple Threat merkten we deze week al op de trainingen dat de koek een beetje op was en veel meiden laag in hun energie zaten. Na een paar relatief rustige trainingen hebben we geprobeerd de boel nog eenmaal op te laden, maar als snel bleek dat het niet onze wedstrijd ging worden. Demi Mulder, iemand die bij ons veel creëert, zat al snel door wat ongelukkige calls in foutenlast. We hebben best veel goede aanvallen gespeeld, maar misten ontzettend vaak bij de basket. Aan het einde hebben we de keuze gemaakt om iedereen, ook de jeugd, minuten te laten maken. Het wordt dertig punten verschil, maar de wedstrijd was voor de rust al gespeeld. Jammer dat voor ons dat nu de competitie al zo vroeg klaar is, dat is voor de groei en de ontwikkeling van onze jonge groep niet goed."
Marlous Nieuwveen, coach van de Lions, was blij met het resultaat. "We hebben dik gewonnen, iedereen heeft kunnen spelen, ook de jonge meiden en die deden het goed. Het is tof om te zien dat we met de jonkies op het veld het gat toch nog groter kunnen maken. De wat oudere speelsters kon ik zo wat rust geven richting de play-offs."

Triple Threat - BC Utrecht Cangeroes 67-71

Triple Threat maakt er een gewoonte van goed te beginnen en dat was nu niet anders. Maar de ploeg van Dominique Schemmekes, die aantrad zonder de ervaren Katie Bussey en Noami Halman, raakte al vroeg in de wedstrijd Janine Guijt kwijt na een ongelukkige botsing en dus moest het van de jonkies komen. Die deden het goed en stonden bij de rust zelfs met 36-33 voor, mede dankzij een dominante Iris Vennema en de goed spelende, piepjonge Phoenix Stotijn.
Schemmekes: "Het feit dat die jonge meiden dat kunnen op dit niveau is natuurlijk supertof. Het laat zien dat ze groeien en beter worden. Je verliest de wedstrijd met 7 punten met een soort van U18-team, dan kun je alleen maar trots zijn. Onze focus ligt nu op de play-offs, we gaan lekker tegen Den Helder spelen. Dat is een ontzettend goede tegenstander, maar we hebben twee keer leuk tegen ze gespeeld, ik zie wel kansen. We zijn de underdog, wie weet kunnen verrassen."
Ramon Kuipers, coach van BC Utrecht Cangeroes, was weer ouderwets kort maar krachtig in zijn analyse: "Geen goed optreden van ons en dan druk ik me nog netjes uit. Fijn dat we de wedstrijd winnen, maar de knop moet wel om voor de play-off-serie tegen Binnenland."

Scores Triple Threat: Iris Vennema 26 (9/20), 7 rebounds, 3 assists, 3 steals en 3 blocks; Phoenix Stotijn 22 punten (7/11), 6/8 driepunters, 4 rebounds en 4 assists.
Scores BC Utrecht Cangeroes: Lea Romkes 19 punten (7/12) en 9 rebounds; Roos Hof 15 punten (5/10) en 6 rebounds; Irati Beltran Hernandez 10 punten (5/10).

Foto: Jeffrey Lewakabessy

Gerelateerde artikelen