!
Orange Lions volkslied KRO.jpg
31 augustus 2021

Pittige loting Orange Lions voor WK-kwalificatie

Door Luuk von Burg

De tegenstanders van de Orange Lions in de WK-kwalificatie zijn bekend. De nationale basketbalploeg gaat het opnemen tegen Rusland, IJsland en Italië. De eerste drie ploegen gaan door naar de volgende ronde en behouden kans op plaatsing voor het wereldkampioenschap basketball, dat in 2023 wordt gehouden in Japan, Indonesië en de Filipijnen. De Orange Lions spelen in november het eerste kwalificatiewindow.

De grote basketballanden Italië en Rusland zijn de twee sterkhouders in groep H. Italië eindigde respectievelijk tiende en Rusland twaalfde op het WK in 2019. Wel is de vraag tot in hoeverre de twee toplanden beschikken over hun spelers die uitkomen in de NBA en in de Euroleague. Ondanks dat IJsland minder inwoners heeft dan de stad Utrecht, is het wel degelijk een serieus te nemen basketballand. De IJslanders waren in 2015 en 2017 aanwezig op het Europees kampioenschap basketball en beschikken over een gedegen profcompetitie, waar veel IJslandse internationals in uitkomen.

Interim technisch directeur Patrick Kathmann verheugt zich vooral op de wedstrijden die gaan komen. "Het zijn mooie affiches tegen leuke landen. Ik hoop vooral dat we dan weer gewoon met publiek kunnen spelen, daar zijn we wel weer aan toe", zegt Kathmann. "Daarnaast hebben we de afgelopen jaren laten zien dat we meekunnen op het hoogste niveau. Ik denk ook dat we een goede kans hebben om in ieder geval tot de volgende ronde te komen."

Anders dan de vorige kwalificatiewindows wordt er weer een uit- en thuisduel gespeeld in plaats van wedstrijden in bubbels. De thuiswedstrijden van de Orange Lions worden gespeeld in het Topsportcentrum Almere.

World cup qualifiers poule H.jpeg
Weg naar kwalificatie

De lange weg richting de World Cup Basketball 2023 begint in november. Dan spelen de Orange Lions het eerste window van de kwalificatiereeks. De kwalificatie start in een poule van vier, waar Nederland moet eindigen bij de eerste drie om door te gaan. Belangrijk om hierbij te weten is dat de resultaten uit deze eerste poulefase worden meegenomen naar de volgende ronde. De nummers een, twee en drie van poule H komen in een nieuwe poule terecht met de nummers een, twee en drie van poule G (Georgië, Spanje, Noord-Macedonië en Oekraïne).
Van die laatst gevormde poule plaatst de top drie zich voor het wereldkampioenschap basketball.

Schema Orange Lions

26 november 2021, Nederland – IJsland
29 november 2021, Italië – Nederland
24 februari 2022, Rusland – Nederland
27 februari 2022, Nederland – Rusland
1 juli 2022, IJsland – Nederland
4 juli 2022, Nederland – Italië

Gerelateerde artikelen