!
20210108 Preview.jpg
8 januari 2021

Preview hervatting DBL: het spel gaat eindelijk weer beginnen

Door Martin Hoekstra

Eind september vorig jaar werd een begin gemaakt met het nieuwe seizoen van de Dutch Basketball League. Spelen zonder publiek luidde het devies. Dat duurde welgeteld twee weken Dit weekend, drie maanden later, gaat er weer gespeeld worden. Tien van de twaalf clubs komen pas in het weekend van 16 januari in actie, maar deze zondag staan Donar en nog steeds regerend landskampioen Landstede Hammers klaar voor de eerste sprongbal van het nieuwe seizoen.

Je mag gerust spreken van een nieuw seizoen, want na het schrappen van de uitslagen van de in oktober gespeelde wedstrijden beginnen alle ploegen weer op nul. Tot 11 maart werken de twaalf teams een halve competitie af. Dit betekent dat de helft van de ploegen zes thuiswedstrijden gaat spelen en de andere helft het met vijf thuiswedstrijden moet stellen. Buiten het feit dat je je eigen vloer en baskets beter kent, is er verder nauwelijks enig voordeel aan thuis spelen. Er is immers nog steeds geen publiek welkom bij de wedstrijden. Overigens is er half februari nog een break ingelast, want dan spelen de Orange Lions de twee laatste kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2022.

Als de halve competitie erop zit, vindt er een splitsing plaats in Elite A (de nummers één tot en met zes) en de Elite B (de nummers zeven tot en met twaalf). Hierin wordt een hele competitie afgewerkt, 10 wedstrijden dus. De behaalde punten uit de halve competitie worden gewoon meegenomen naar de Elite A en B. Het is dus niet ondenkbaar dat de nummer één van de Elite B aan de eindstreep meer overwinningen heeft behaald dan de nummer zes van de Elite A, al heeft dat geen effect voor thuisvoordeel in de play-offs. Buiten de zes ploegen uit de Elite A mogen ook de twee beste ploegen uit de Elite B meedoen. Acht ploegen gaan dus vanaf eind april via de play-offs strijden om het landskampioenschap.

Landstede Hammers mag zich nog steeds regerend kampioen noemen, aangezien de competitie afgelopen seizoen vanwege corona voortijdig beëindigd moest worden. In eerste instantie zou aankomend weekend de bekerfinale plaatsvinden, maar er wordt nu gestart met de strijd tussen de twee finalisten van de laatst gespeelde play-offs: Landstede Hammers en Donar.

Landstede Hammers

Zonder de andere ploegen tekort te willen doen, lijken dit de twee formaties die het nieuwe seizoen als favoriet van start gaan. Landstede Hammers werkt al jaren met eenzelfde selectie. Yasiin Joseph en Jhonathan Dunn zijn nieuwe Amerikanen die ingepast moeten worden, Kayel Locke maakte in het kampioensjaar ook al deel uit van de selectie van Herman van den Belt. Om kort te gaan, weinig personele wijzigingen en dat betekent voortbouwen op het stevige fundament wat er al stond. Voeg daar nog aan toe dat Kevin Bleeker na zijn blessure ook weer staat te trappelen om te mogen spelen.

Donar Groningen

Donar had als eerste ploeg de selectie voor het nieuwe seizoen bijeen. Uiteindelijk moesten er wel kwalificatiewedstrijden voor de Champions League afgewerkt worden. Dat leidde overigens opnieuw niet tot deelname aan de Champions League. De Groningse formatie is redelijk in balans, met ervaring, snelheid, schot en lengte. Onder de nieuwe coach Ivan Rudez zal er wel een ander spelletje gespeeld gaan worden dan onder zijn voorganger Erik Braal. Damjan Rudez is zonder meer de meest opvallende naam op het roster. De Kroaat was drie seizoenen lang actief in de NBA. In de laatste oefenwedstrijd – tegen Zorg en Zekerheid Leiden – waren het Rudez (26 punten, 6 driepunters) en Henry Caruso (25 punten tegen 100%) die grotendeels verantwoordelijk waren voor de zege van Donar. Het tijdelijke contract van Caruso was overigens al omgezet naar een contract voor de rest van het seizoen. Will Moreton en Juwann James hebben nog te kampen met blessures en zullen er zondag mogelijk nog niet bij kunnen zijn.

CA201011-8272.JPG

Heroes Den Bosch

Heroes Den Bosch is een ploeg die je zeker niet mag uitvlakken. Punt is wel dat daar tussen oktober en nu aardig wat gewijzigd is aan de selectie. Morgan Stilma is door een blessure de rest van het seizoen uitgeschakeld en de try-out contracten van Aleksandar Aranitovic en Gilvydas Biruta werden niet verlengd. Nieuwe namen zijn Alan Herndon en Dominic Gilbert. Aan Jean-Marc Jaumin de taak om er in korte tijd een hecht team van te maken. Kwaliteit is er in Den Bosch zeker genoeg. Met name Miha Lapornik, Demario Mayfield en JaCori Payne hebben in oktober al het nodige laten zien. In Boy van Vliet, Stefan Wessels en Thomas van der Mars beschikt Jaumin ook over goede Nederlandse spelers.

Zorg en Zekerheid Leiden

Ook Zorg en Zekerheid Leiden ziet er anders uit dan bij aanvang van het seizoen. De Amerikanen Desure Buie en B.J. Stith zijn vervangen door Carrington Love en Giddy Potts. Love is voor de Leidse ploeg geen onbekende, want hij was daar in het seizoen 2017-2018 ook al actief en kent de Nederlandse competitie. In de oefenwedstrijd tegen Donar liet hij na rust zien wat hij in zijn mars heeft. Luuk van Bree zat in oktober nog in de ziekenboeg. De forward moet zijn debuut in de Dutch Basketball League nog maken. Wanneer de Leidse ploeg zich in de titelstrijd wil mengen, dan is het wel noodzakelijk dat spelers als Marijn Ververs en Troy Koehler stappen gaan maken.

20200926 Mikalauskas small.jpg

Zeeuw&Zeeuw Feyenoord Basketball

Zeeuw&Zeeuw Feyenoord gaat met een uitgedunde selectie aan de herstart van het seizoen beginnen. Mohamed Kherrazi was eerder al uitgeleend aan Kangaroes Mechelen en maakt daar het seizoen af. Na de zomer zal de international terugkeren in Rotterdam, want daar was al contractuele overeenstemming over bereikt. Daarnaast heeft de Rotterdamse club afscheid genomen van de Amerikaan Dalven Brushier. De spelverdeler kwam te weinig uit de verf op de posities waar ook Mack Bruining en Ordane Kanda spelen. Dit neemt niet weg dat Zeeuw&Zeeuw Feyenoord gewoon weer bovenin mee gaat doen. Met Kanda, Jeroen van der List en Arunas Mikalauskas heeft de formatie van coach Toon van Helfteren de beschikking over drie makkelijk scorende spelers.

Basketbal Academie Limburg

Basketbal Academie Limburg stond vorig seizoen toen de stekker eruit werd getrokken op een zesde plaats. Overwinningen tegen Zorg en Zekerheid Leiden en Heroes Den Bosch toonden aan dat die klassering niet meer dan terecht was. De verwachtingen in het Limburgse waren dan ook hoog voor dit seizoen. De qua leeftijd jongste ploeg van de Dutch Basketball League (de Amerikaan Quatarrius Wilson is met z’n 24 jaar de oudste speler van de ploeg) ging op de eerste speeldag in oktober in eigen huis fors onderuit tegen nieuwkomer Yoast United. Er zal nog veel werk verzet moeten worden om de prestatie van vorig seizoen te evenaren dan wel te verbeteren. Niettemin zal het doel van coach Radenko Varagic het behalen van de Elite A zijn, maar bovenal zijn spelers verder te ontwikkelen. Vooral naar de verdere ontwikkeling van schutter Sander Hollanders wordt reikhalzend uitgekeken.

Den Helder Suns

Den Helder Suns mag ook gerekend worden tot de ploegen die hun vizier op de Elite A hebben gericht. In oktober werd er in Sporthal Sportlaan nog een fraaie overwinning geboekt op Zorg en Zekerheid Leiden. In de buzzer zorgde Nino Gorissen met zijn enige score voor de 104-102 overwinning. Nieuwkomer Stan van den Elzen schoot met 26 punten behoorlijk uit zijn slof en riep al meteen vragen op waarom hij niet meer welkom was in Den Bosch. Tom Koopman, Yarick Brussen en Boyd van der Vuurst de Vries zorgen voor nog meer vaderlandse dreiging De enige Amerikaan op het roster van de ploeg van Peter van Noord is Bolden Brace, een effectief spelende forward. De andere buitenlandse inbreng komt van het Luxemburgse talent Ben Kovac en de Belg Killian van den Langenbergh.

20201003 Den Helder Boyd-ZZ.jpg

Yoast United Bemmel

Ook al is Shane Hammink er dan niet meer bij, toch zullen veel ploegen hun handen vol hebben aan nieuwkomer Yoast United. De ploeg behaalde in oktober twee klinkende zeges tegen Basketbal Academie Limburg en Almere Sailors. Dit gebeurde dan nog zonder de Amerikanen Jett Speelman en Austin Luke en zonder de Colombiaan Andres Ibarquen. Keime Helfrich gooide tegen Almere acht driepunters raak om op 36 punten te eindigen. Coach Matthew Otten weet uit ervaring van vorig seizoen wat hij aan de Amerikaan Kaleb Warner heeft. Matthew van Tongeren en Jesse Markusse kennen de ins en outs van de Dutch Basketball League. Dit gezelschap maakt van Yoast United een gevaarlijke outsider.

Aris Leeuwarden

Ook Aris Leeuwarden wil graag verder gaan waar het vorig seizoen was geëindigd. Hoewel de resultaten in de competitie door blessures wat tegenvielen, werd wel de finale van de Basketball Cup bereikt. De Friese ploeg van de jonge Belgische coach Ferried Naciri mikt ook op het bereiken van de Elite A en als dat onverhoopt niet lukt, dan toch in elk geval het bereiken van de play-offs. De selectie van Aris Leeuwarden telt vijf nationaliteiten. Naast Nederlanders is er ook één Amerikaan (Chad Frazier), een Canadees (Jean-Victor Mukama), een Griekse reus (Giannis Dimakopoulos) en twee Belgen (Cedric DeDecker en Rikkert de Martelaere). Als het blessurespook het Kalverdijkje dit seizoen links laat liggen, kan er nog veel mogelijk zijn voor Aris Leeuwarden.

_A3H4508 small.jpg

Apollo Amsterdam

Na jaren onder leiding van Patrick Faijdherbe gespeeld te hebben, is Apollo Amsterdam een nieuwe weg ingeslagen. Laki Lakner is nu de verantwoordelijke man bij de hoofdstedelijke formatie. Veel jeugd gaat een kans krijgen. Sergio de Randamie en Hicham Kherrazi zijn vanwege hun ervaring van groot belang bij Apollo Amsterdam. Floris Versteeg is weliswaar pas 26 jaar, maar heeft al flink wat campagnes op het hoogste niveau achter de rug en mag gerust een routinier worden genoemd. Buitenlandse inbreng komt van de Israëliër Noam Hasson en de Italiaan Renato Orsini. Lakner weet uit zijn spelers altijd wel het maximale te halen, maar het zou een verrassing zijn wanneer hij zijn ploeg in de Elite A weet te krijgen. De nadruk zal vooral liggen op het ontwikkelen van de jeugdige spelers en dan oogsten in de Elite B.

20201010 Floris Versteeg.jpg

The Hague Royals

The Hague Royals is een van de drie nieuwkomers in de Dutch Basketball League. Onder leiding van de ervaren coach Bert Samson speelt er eindelijk weer een ploeg uit de Haagse regionen op het hoogste niveau mee, in wellicht een van de fraaiste sporthallen van Nederland. De Litouwer Deividas Kumelis heeft ervaring op het hoogste niveau opgedaan bij Aris Leeuwarden en is zonder twijfel het bekendste gezicht van de Royals. Kumelis is een van de vijf buitenlandse krachten. Tim Troussel (Frankrijk), Piotr Pandura (Polen), Alhassan Barrie (België) en Eric Kibi (in Canada geboren, maar international voor de Democratische Republiek Congo) zijn de andere vier. Jens te Velde, de zoon van oud-international Okke te Velde, krijgt in Den Haag de kans om te laten zien dat ook hij goed kan schieten.

Almere Sailors

Net als The Hague Royals lijkt nieuwkomer Almere Sailors veroordeeld tot de strijd om de rode lantaarn te vermijden. De formatie van Eric Kropf moest in oktober nog ruime nederlagen slikken, maar met tegenstanders als Donar en Yoast United was het programma ook niet al te licht. Dat betekende dus wel even wennen voor de ploeg uit Almere. Het competitieprogramma ziet er dit keer gunstiger uit. Pas na vijf speeldagen komt Almere Sailors de ploegen uit de top-5 van afgelopen seizoen tegen. Er wordt voor die tijd drie keer thuis gespeeld (Basketbal Academie Limburg, Apollo Amsterdam en Den Helder Suns) en twee keer zijn er eventueel winstkansen on te road tegen Aris Leeuwarden en The Hague Royals. De enige Amerikaan in Almeerse dienst, Dante Lombardi, zal zijn teamgenoten de juiste weg moeten wijzen.

MVG_8234.JPG

Gerelateerde artikelen