!
WBL 07102020 Loon Lions vs Dozy BV Den Helder.jpeg
15 januari 2021

Preview hervatting Women’s Basketball League: ‘Met een veilig gevoel het veld op’

Door Ronald van Dam

De Women’s Basketball League wordt komende zaterdag hervat. De negen teams gaan een enkele competitie spelen, in plaats van de oorspronkelijk geplande anderhalve, gevolgd door play-offs met acht ploegen vanaf 13 april. De wedstrijden die oktober vorig jaar al zijn gespeeld, blijven staan. Dat betekent dat Dozy BV Den Helder met drie zeges als ongeslagen koploper aan de hervatting begint. 4Consult/Binnenland, Keyser Capital Martini Sparks en BC Utrecht Cangeroes gaan hun eerste wedstrijd spelen. We maken een rondje langs alle clubs. Hoe kijken de coaches tegen de herstart aan? En wat is er veranderd ten opzichte van oktober?

Jolly Jumpers (2 gespeeld, 0 punten)

Mart Kieftenbeld: “We staan er behoorlijk dubbel in. We hebben meiden die in de zorg werken en van dichtbij alle ellende meemaken. Weer basketballen terwijl het hele land op slot zit en het aantal besmettingen nog steeds hoog is, voelt dubbel. Toch is het belangrijk om weer te gaan spelen, omdat we willen laten zien dat het vrouwenbasketball professioneel genoeg is om dit in goede banen te leiden en het veilig te laten verlopen.”
“Mijn vier speelsters die in de zorg werken zullen later aansluiten, als ze gevaccineerd zijn of de besmettingen dalen. Onze Spaanse speelster Cynthia Jorge Concepcion is weer terug naar Spanje, omdat ze geen passende baan kon vinden en last had van blessures. We hebben de selectie aangevuld met talentvolle U18 meiden. Het doel is zoveel mogelijk ontwikkeling door te maken en ervaring mee te nemen naar volgend seizoen. De hele coronasituatie maakt dit een noodgedwongen tussenjaar, waar we zoveel mogelijk uit willen halen.”

www.jollyjumpersbasketball.nl

Triple Threat (1 gespeeld, 0 punten)

Dominique Schemmekes: “Ik heb het coachen overgenomen van Robert Oosterwolde en met Chris Mayes en Jeffrey Brons erbij is er een compleet nieuwe staf. Dat heeft effect op de groep. Het verandert de dynamiek, omdat we op een andere manier gaan spelen, met meer structuur. We hebben al die tijd tijdens de lockdown in groepjes van vier gefitnest en geschoten, dus we verwachten wel dat we fit zijn. De helft van de selectie bestaat uit jonge dames die nog geen achttien zijn. Maar die zijn blijven trainen en gewoon ontzettend fit.”
“We focussen vooral op onszelf en niet zozeer op de andere teams. Ik denk dat we er goed voor staan, al hebben we nog een lange weg te gaan. Een van onze zwaktes is dat we nog heel jong zijn, maar daardoor hebben we ook een hele grote selectie met jonge speelsters die op dit niveau kunnen spelen. Dat is dan meteen ook weer onze grootste kracht. Daar zal ik dus ook zeker gebruik van gaan maken. We gaan met een grote rotatie spelen, veel druk uitoefenen en op basis daarvan ons ontwikkelen. Als we spelen zoals we willen spelen, kunnen we mooi meedraaien en een leuk seizoen hebben met jonge speelsters die veel minuten gaan maken en veel ervaring op kunnen doen.”

www.triplethreat.nl

Sportiff Company Grasshoppers (1 gespeeld, 0 punten)

Axel Gouw: “Het is een voorrecht om iets te kunnen doen wat anderen niet mogen. Maar onderschat niet wat er allemaal bij komt kijken. Meetings, protocollen, testbeleid en toezicht, allemaal in een hele korte tijd gerealiseerd door de club, bijna een fulltime voor meerdere personen. Discipline, alertheid, contacten beperken, isolatie, testen, ook van het team wordt veel verwacht. Ik zet grote vraagtekens bij de herstart, zeker zoals de situatie nu is. Maar het is fijn om te zien dat alles bij de club serieus en professioneel wordt aangepakt. Daar kijk ik met bewondering naar en dat geeft vertrouwen.”
“Je moet proberen in tweeëneenhalve week wedstrijdfit te worden, een onmogelijke taak als je in bijna een jaar maar twee duels hebt gespeeld. Onze grootste prioriteit is het voorkomen van blessures, gezond blijven en ritme opbouwen, terwijl we tegelijkertijd aan goed basketball werken. Het zal zaterdag tegen de Sparks nog niet heel mooi zijn, maar wel intensief en snel. Je weet het nooit. We hebben het talent om ineens iemand 62 punten te zien maken, of heel veel assists, of een record aantal driepunters. Maar dat kunnende mensen zelf gaan bekijken via de livestream.”

www.grasshoppers.nl
WBL 2021 Grasshoppers Den Helder.jpg

BC Utrecht Cangeroes (0 gespeeld)

Ramon Kuipers: “Bij staf en speelsters overheerst natuurlijk de zin en het enthousiasme om na lange tijd eindelijk weer eens een echte wedstrijd te kunnen spelen. Maar een beetje dubbel is het wel, als je eenmaal buiten de hal weer terugkeert naar de lockdown. Organisatorisch en procedureel hebben we de boel goed op orde en kunnen we gelukkig wel met een veilig gevoel het veld op. We kijken uit naar de eerste wedstrijd tegen de Lions komende zaterdag, een goede graadmeter hoe we ervoor staan. Wat de selectie betreft is er nog een mooie aanvulling in Hennie van Schaik kunnen vinden.”

www.utrechtcangeroes.nl

Keyser Capital Martini Sparks (0 gespeeld)

Klaas Stoppels: “Door vol in te zetten op de jeugd hopen we met de Sparks een wervelvind in de WBL te zijn. Liefst vier speelsters uit de U20 gaan trainen en spelen bij het eerste team. Als gevolg van langdurige blessures binnen de selectie kiezen we ervoor om onze eigen jeugd de kans te geven en aan het hoogste niveau in Nederland te laten ruiken.”
“Als coach is het supermooi om de ontwikkeling van talenten te mogen begeleiden. Wij willen met onze manier van spelen – veel agressie en hard rebounden – voor stunts gaan zorgen. Ik ben positief gestemd. We denken nog steeds dat we de play-offs kunnen gaan halen.”

www.martinisparks.nl

4Consult/Binnenland (0 gespeeld)

Joost van Rangelrooy: “Ik had zelf in het begin moeite met opstarten, aangezien de rest van Nederland juist in een lockdown ging. Bovendien werd ik zelf behoorlijk ziek door het coronavirus rond de Kerst, dus ik ben erg voorzichtig. Nu we eenmaal toch beginnen, is de knop om en kijk ik erg uit naar komende zaterdag als we thuis tegen Triple Threat spelen. Ik heb het idee dat de speelsters er ook zo over denken: sceptisch en voorzichtig, maar als we eenmaal beginnen, dan gaat we ook echt.”
“In december zijn er toch twee onverwachte wijzigingen in de ploeg gekomen door het vertrek van Chermensa van la Parra naar Canada en Robyn Bouwer die is gestopt. Daar staat de komst van Jamy de Kock tegenover. Het is een superkort seizoen geworden door corona en het 3x3 programma van de Orange Lions dat in mei start. Dat betekent dat we er gelijk moeten staan. Ik heb zeker aanpassingen gemaakt in de tactiek en het verdere programma richting de play-offs, maar de doelstelling blijft hetzelfde: wij willen kampioen worden.”

www.cbvbinnenland.nl
WBL 10102020 Dozy BV Den Helder Van Veen.jpg

Lions Basketball (2 gespeeld, 1 gewonnen)

Marlous Nieuwveen: “We mogen weer, maar met gemengde gevoelens. Aan de ene kant zijn we blij dat we zaterdag weer een wedstrijd hebben, aan de andere kant gaat het met de wereld even niet goed en dan is het wel bizar dat wij weer gaan basketballen. Maar daarvoor zijn wel veel maatregelen getroffen en is er een streng protocol waar we ons aan moeten houden. We zijn ons ervan bewust dat wij wel mogen en daar zijn we ook dankbaar voor.”
“Ik was blij met hoe het in september in de voorbereiding ging. Daarna viel de competitie stil en volgde de tweede lockdown. De afgelopen weken hebben we zoveel mogelijk gespeeld tijdens de trainingen en ik moet zeggen dat ik positief verrast ben over de conditie van mijn speelsters. Zaterdag tegen BC Cangeroes Utrecht verwacht ik een rommelig duel van beide kanten. Gelukkig hebben we Benthe Versteeg en José Verhulsdonk weer terug. Lindsey Pengel komt ook weer terug, maar die zal zaterdag nog niet spelen. We gaan werken met een selectie die we met jeugd aanvullen tot twaalf speelsters.”

www.lionsbasketball.nl

Lekdetec.nl ( 1 gespeeld, 1 gewonnen)

Vincent van Sliedregt: “We realiseren ons hoe bijzonder het is dat we in deze tijd onze mooie sport mogen beoefenen. Sinds oktober vorig jaar hebben we de trainingen naar de mogelijkheden goed benut. Het ritme zit er nog niet in, maar dat probleem hebben alle clubs. Jamy de Kock is vertrokken naar Binnenland, maar we zijn heel blij met de komst en de ervaring van Asa Kantebeen als nieuwkomer bij de groep. We ontwikkelen ons op de training goed, hoog tijd om ons te meten met de concurrentie en gelukkig kan dat zaterdag al met de uitwedstrijd tegen Den Helder.”

www.batouwebasketball.nl

Dozy BV Den Helder (3 gespeeld, 3 gewonnen)

Mario Bennes: “We proberen klaar te zijn voor de hervatting van de competities, maar we zijn nog niet zover. Het voelt alsof je nog in het preseason in september zit. Onze selectie is gelijk gebleven en de doelstelling ook: we gaan voor de titel spelen. Dat zei ik in je vorige voorbeschouwing en dat zeg ik nu weer. Relevant is dat wij nog maar dertien wedstrijden moeten. De play-offs zijn kort met steeds best-of-three series, dus het thuisvoordeel is essentieel.”
“Onze speelsters waren erg gretig voor de eerste training met contact. Tien weken lang aan je fundamentals werken is pittig, vooral om de focus vast te houden. Nu zijn we vooral nog heel roestig en hebben een staalborstel nodig om alles te gaan laten glimmen. In de eerste oefenwedstrijd tegen de Sparks vond ik ons erg matig in fases, dus er is nog genoeg werk te doen.”

www.denhelderbaksetball.nl

Livestreams

De NBB en de clubs in de Women’s Basketball League werken op dit moment aan een situatie waarbij in de nabije toekomst – voor de herkenbaarheid en uniforme uitstraling – alle livestreams via één platform worden aangeboden. Voor komend weekeinde is dat nog niet gerealiseerd. Wie de wedstrijden in de WBL wil kijken, kan daarvoor terecht op de website van de betreffende clubs.

Foto' s: Geert Bekker, Luka de Kruijff en Jasmijn de Wit

Eerdere previews

Preview 1 oktober: Triple Threat, BC Utrecht Cangeroes en Keyser Capital Martini Sparks.
Preview 2 oktober: Jolly Jumpers, Lekdetec.nl en Dozy BV Den Helder.
Preview 3 oktober: Loon Lions, 4Consult/Binnenland en Sportiff Company Grasshoppers.

Speelschema wbl week 1.jpeg

Gerelateerde artikelen