!
Cees zittend met Anton.jpg
23 oktober 2020

Rolstoelbasketbalcoaches Van Rootselaar en De Rooij verlengen contract t/m 2022

Door Ronald van Dam

Cees van Rootselaar, bondscoach van de Nederlandse rolstoelbasketballers, heeft zijn contract bij de Nederlandse Basketball Bond verlengd t/m 2022. Dat geldt ook voor zijn assistent-coach, recordinternational Anton de Rooij. Ook hij blijft tot het einde van 2022 deel uit maken van de staf van de Nederlandse mannenploeg.

De 54-jarige Van Rootselaar, ex-internationaal in 5-5 met 118 interlands en vijf landstitels achter zijn naam, is bezig aan zijn vierde jaar als bondscoach bij de rolstoelmannen. Onder zijn leiding werden de Orange Lions bij het Europees Kampioenschap in 2017 vierde, gevolgd door de tiende plaats bij het Wereldkampioenschap in 2018. Bij het EK in 2019 bleef Nederland steken op de zevende plaats, waardoor de ploeg van Van Rootselaar kwalificatie voor de naar 2021 uitgestelde Paralympische Spelen van Tokyo misliep.

Van Rootselaar is blij met zijn contractverlenging: "Ik ben trots en vereerd dat ik mijn contract als bondscoach bij het Nederlands mannen rolstoelbasketbalteam heb verlengd tot eind 2022, met de optie om door te gaan t/m de Paralympische Spelen van 2024. Het werken met deze jonge spelersgroep met als doel de Paralympische Spelen van Parijs te halen, is een hele mooie uitdaging. Het is fijn dat ik daarbij kan blijven samenwerken met iemand Anton de Rooij, die aanblijft als assistent-coach. Anton heeft een enorme schat aan ervaring als speler, die van grote waarde is voor onze jonge selectie."

Voor Anton de Rooij (53), recordhouder in het Nederlandse rolstoelbasketbal met liefst 759 interlands achter zijn naam, was het EK in 2019 zijn laatste toernooi als international. Bij dat toernooi was hij ook voor het eerst onderdeel van de technische staf als assistent-coach. In die functie gaat hij nu in elk geval door tot het einde van 2022.

De Rooij: β€œHet is een fantastisch om weer assistent-coach te mogen zijn bij dit team, waar nog veel potentie in zit. Het is een uitdaging om steeds weer met elkaar stappen te zetten, om het team beter te maken. Wat in deze tijd best moeilijk is, om iedereen gemotiveerd te houden, zeker omdat we pas weer een groot toernooi hebben in 2022. De samenwerking met Cees is heel goed. We vullen elkaar aan waar nodig. Gelukkig hebben we de selectie uit kunnen breiden met een aantal laagpunters, waar we er niet veel van hadden en wat ons meer mogelijkheden geeft met de opstellingen.”

Gerelateerde artikelen