!
We Here Rotterdam_edited.jpg
3 maart 2021

Rotterdam Basketbal wil jeugd op maat bedienen met 3x3 community

Door Ronald van Dam

Steeds meer traditionele basketbalverenigingen denken na over hoe ze 3x3 kunnen gebruiken om nog meer mensen aan het basketballen te krijgen. Een goed voorbeeld daarvan is Rotterdam Basketbal, een van de grootste basketbalverenigingen van Nederland. Die club wil een eigen 3x3 community opbouwen door een aanbod te creëren voor de jeugd die niet op de traditionele manier in competitieverband wil of kan spelen. De kick-off is op zondag 11 april 2021.

“Jongeren kunnen zich aanmelden voor 3x3 activiteiten en evenementen, om vervolgens mee te helpen de 3x3 community verder vorm te geven”, vertelt Frank Vermeulen, die is aangesteld als 3x3 coördinator van Rotterdam Basketbal. “Hoe dat er uit gaat zien, bepaalt de community voor een deel zelf. Het belangrijkste is dat we een flexibel lidmaatschap aanbieden voor jongeren die met hun vrienden willen sporten in een omgeving en context die bij hen past. De sfeer, de muziek, de lifestyle, het is allemaal net zo belangrijk als de sport zelf. Waarbij we jongeren ook de mogelijkheid geven om hun eigen community op te bouwen, ondernemerschapstalent te ontwikkelen en eigenaarschap te krijgen over hoe zij willen sporten en bewegen.”

Vermeulen, voormalig bondscoach van nationale 3x3 jeugdselecties die met de Orange Lions MU18 in 2018 zilver won op het WK, weet waar hij het over heeft. Hij is al vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van 3x3 als nieuwe vorm van basketball naast het traditionele 5-5. “3x3 zit al jaren in mijn DNA. Ik geloof in de kracht van deze sport. Het mooie vind ik dat deze sport laat zien dat spelers prima zelf tot oplossingen kunnen komen in en buiten het veld. 3x3 voorziet in de behoefte van jongeren om zelf aan de slag te gaan, zelf keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. De beste oplossing vinden ze altijd zelf.”

3x3 SBM Rotterdam.jpg

Martin Ho Suie Sang, medewerker basketbalontwikkeling bij de Nederlandse Basketball Bond, juicht het initiatief van Rotterdam Basketbal toe. “Steeds meer clubs denken na over hoe 3x3 een aanvulling kan zijn voor het basketbalaanbod in hun stad. En omdat de regio Rotterdam al jaren een hotspot is voor 3x3 basketball is het mooi om te zien dat Rotterdam Basketbal actief 3x3 gaat aanbieden. Dit flexibele aanbod past perfect in de strategie van de NBB om 3x3 in te zetten om de basketbal community te vergroten.”

Rotterdam Basketbal gaat van start met vaste momenten waarop 3x3 activiteiten worden georganiseerd. Onder leiding van ervaren (3x3) coaches wordt de jeugd gestimuleerd om mee te doen aan de activiteiten, om uiteindelijk zelf activiteiten te gaan organiseren. Vermeulen: “We gaan jonge ambassadeurs opleiden en inzetten als rolmodellen. Zij gaan zelf activiteiten organiseren voor de community. Op deze manier wordt het steeds meer van de jongeren zelf. Als coaches faciliteren en bewaken we uiteraard het sociaal veilig klimaat. Daarnaast gaan we als community natuurlijk ook de stad Rotterdam vertegenwoordigen in de rest van Nederland, met deelname aan 3x3 toernooien en aan de nieuwe 3x3 competitie van de NBB. We hopen dat de 3x3 community van Rotterdam Basketbal een blauwdruk gaat worden voor andere basketbalverenigingen.”

Als onderdeel van het nieuwe aanbod creëert Rotterdam Basketball vast op zondagen in Sporthal Alexander een locatie waar de 3x3 basketballers kunnen spelen en bij elkaar kunnen zijn omlijst met muziek en entertainment. Kijk voor meer informatie op de website van de club.

Gerelateerde artikelen