!
Olympic Games Tokyo vlam_edited.jpg
31 juli 2021

Selectie rolstoelbasketbalsters voor Paralympische Spelen bekend

Door Ronald van Dam

De selectie van het Nederlands rolstoelbasketbalteam voor vrouwen voor Tokyo is bekend. Bondscoach Gertjan van der Linden heeft na terugkeer van een trainingsstage in Duitsland de twaalf speelsters geselecteerd die Nederland bij de Paralympische Spelen in 2021 gaan vertegenwoordigen.

De selectie van de Orange Lions voor Tokyo bestaat uit de volgende speelsters: Anouk Taggenbrock (Sunrise Medical Braves), Ilse Arts (Rolling Bears, Duitsland), Sylvana van Hees (Rotterdam Basketbal), Lindsay Frelink (Only Friends), Jitske Visser (Thuringia Bulls, Duitsland), Julia van der Sprong (DeVeDo), Bo Kramer (Rolling Bears, Duitsland), Xena Wimmenhoeve (DeVeDo), Cher Korver (DeVeDo), Saskia Pronk (Rotterdam Basketbal), Carina de Rooij (Sunrise Medical Braves) en Mariska Beijer (Hannover United, Duitsland).

2021 Tokyo Rolstoel selectie vrouwen.jpg

De voorbereiding van de rolstoelbasketbalsters op de Spelen, die op 24 augustus beginnen, is nog steeds in volle gang. Het afgelopen coronajaar is goed benut om als team meer trainingsuren te maken en speelsters met blessures hebben de tijd gehad om te herstellen. Nadeel was wel het missen van wedstrijdritme, omdat nauwelijks gespeeld kon worden. Maar volgens Van der Linden is het zaak om te leren gaan met alles dat je op je afkomt en focus te houden op het eigen proces in deze inmiddels lange aanloop naar de Paralympische Spelen.

Na vorige week de Dutch Bubble op Papendal te hebben gespeeld, vertrokken de Orange Lions afgelopen donderdag vanaf Papendal naar Keulen voor een stage met oefenwedstrijden tegen Duitsland en Spanje. Die waren fysiek hard, waardoor het voor de ploeg van Van der Linden elke dag een uitdaging was gefocust te blijven op de tactische afspraken in de aanval en de verdediging. Maar aanvallend liep het in Keulen soms stroef en verdedigend leken de speelsters elkaar niet altijd te begrijpen. “De meiden waren zo gebrand om weer te spelen, dat ze in hun enthousiasme vergaten met elkaar te spelen", zag Van der Linden. "Pas als we vanuit onze organisatie spelen, kunnen we al onze sterk punten benutten. Het was even zoeken, maar dan zie je het per wedstrijd beter gaan."

Na Keulen reisden de Spaanse vrouwen met de Orange Lions mee naar Papendal, om daar nog vier wedstrijden tegen elkaar te spelen. Acht wedstrijden in vijf dagen is voor de Nederlandse vrouwen een ideale manier om zich voor te bereiden op het drukke speelschema in Tokyo, waar zeven wedstrijden in tien dagen op het programma staan. Op 25 augustus is Verenigde Staten de eerste tegenstander.

Gerelateerde artikelen