!
Simone Volmer.jpg
16 juli 2021

Simone Volmer-van den Biggelaar vertrekt als algemeen directeur bij de NBB

Door Ronald van Dam

Simone Volmer-van den Biggelaar stopt per 1 augustus als algemeen directeur van de Nederlandse Basketball Bond. Als gevolg van de nieuwe strategische koers die in 2020 is vastgesteld, heeft het bestuur van de NBB besloten een verandering in het management door te voeren om de organisatie commercieel slagvaardiger te maken. In de nieuwe structuur wordt gekozen voor een directeur met een commerciële achtergrond, waardoor het ruim veertienjarige dienstverband van Volmer wordt beëindigd.

Volmer is sinds maart 2007 werkzaam bij de NBB. Ze begon bij de afdeling competities en events, was floor manager bij Oranje Fever-duels van de nationale selecties en twee seizoenen competitieleider van de vrouwen- en rolstoelcompetities. In mei 2009 maakte ze de overstap naar de afdeling Basketball Unites!, waar ze aan de wieg stond van Streetball Masters, dat van één toernooi uitgroeide tot de grootste 3x3 tour van Europa en mede heeft geresulteerd in deelname aan de Olympische Spelen nu, in 2021 in Tokyo. Volmer was in die periode ook projectleider van andere projecten zoals College Streetball op MBO-scholen en de befaamde NBB Camps. “Die heb ik zelf als deelnemer bezocht, later was ik als campmanager actief en bij de NBB was ik er als organisator professioneel bij betrokken.”

In 2013 werd Volmer programmamanager van ‘Samen naar een veiliger sportklimaat’ (VSK), dat als doel had het sportklimaat nog plezieriger en veiliger te maken. Daarna ging ze in 2014, gecombineerd met het programmamanagement van VSK, aan de slag als manager Verenigingen & Opleidingen. In de periode dat ze actief was voor VSK (tot eind 2017) bezocht ze bijna de helft van alle basketbalverenigingen in Nederland, vooral om de Verenigingsbox uit te reiken. “Dat waren fantastische meetings, veelal avonden”, blikt Volmer terug, “waarin ik met een afvaardiging van de vereniging in gesprek ging over wat er speelde en hoe ik ze verder kon helpen op weg naar een vereniging met nog meer sportplezier.”

In 2017 werd ze gevraagd algemeen directeur te worden bij de NBB en begon in die functie op 1 januari 2018. Vanuit haar verantwoordelijkheid voor de bondsorganisatie onderhield ze goede relaties met FIBA, IWBF en NOC*NSF. Voor NOC*NSF had Volmer zitting in zowel de regiegroep voor de veranderagenda als de klankbordgroep voor TeamNL. Bij FIBA is ze actief lid van de FIBA Europe Youth Commission, waar ze haar termijn tot en met 2023 zal afmaken.

Volmer kijkt vol trots terug op ruim veertien jaar NBB. “Ik ben trots dat ik leiding heb mogen geven aan een fantastische groep mensen; collega’s én vrijwilligers, die zich met volle overgave inzetten voor Basketball Nederland. Trots dat ik ruim veertien jaar met enorme passie voor de mooiste sport ter wereld heb mogen werken. Trots op wat ik binnen de organisatie en bij de mensen heb bereikt: collega’s begeleid van werkdruk naar werkgeluk, de organisatie financieel gezonder gemaakt, processen verbeterd en meer balans gebracht in het team dat er staat, zodat mensen in hun kracht kunnen staan. Ook vond ik het een eer een bijdrage te mogen leveren aan de sport in Nederland, door met andere bonden en sportkoepel NOC*NSF te participeren in de ontwikkeling van de sport, door over de grenzen van het basketball en de NBB heen te kijken.”

Ze zegt het jammer te vinden dat er nu en op deze manier een einde komt aan haar carrière bij de NBB. “Dit is niet mijn keuze. Mijn werk zat er nog niet op. Ik wil mijn collega’s, vrijwilligers en relaties waar ik sinds 2007 mee heb gewerkt bedanken voor een prachtige tijd en een fijne samenwerking. Ik wens hen veel succes op weg naar het realiseren van de ambitie: een community van vijfhonderdduizend basketballiefhebbers. Ik zal verbonden blijven met deze community, na de zomer ga ik weer basketballen. Na mijn vakantie ga ik bedenken waar ik mijn nieuwe uitdaging zie op professioneel vlak.”

Het bestuur is Volmer zeer erkentelijk voor de wijze waarop zij de afgelopen jaren vorm heeft gegeven aan de huidige organisatie. Het is vanwege deze positieve ontwikkelingen dat de nieuwe strategische weg kan worden ingeslagen.

Volmers taken worden per 1 augustus op interim basis overgenomen door Bart Volkerijk. De voormalig directeur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond verving haar eerder al twee keer toen Volmer met zwangerschapsverlof was.

Binnenkort wordt gestart met het zoeken naar een nieuwe directeur.

Gerelateerde artikelen