!
3x3 Tokyo NED ROC QF Handdoek.jpg
27 juli 2021

Spelen voorbij, maar Orange Lions kunnen met opgeheven hoofd naar huis

Door Ronald van Dam

De Spelen zijn voorbij voor de Orange Lions. Nederland is bij de eerste editie van het olympisch 3x3 toernooi uitgeschakeld in de kwartfinale door het team van het Russisch Olympisch Committee. Een hele matige start werd de Lions dinsdag fataal, die hun inhaalrace vervolgens zagen strandden op 21-19. Eerder liet de ploeg van bondscoach Brian Benjamin de kans liggen om zich rechtstreeks voor de halve finale te plaatsen door de laatste groepswedstrijd met 22-18 van de met scherp schietende Letten te verliezen. Wat rest is het gevoel dat de Orange Lions met vier zeges en vier nederlagen een verdienstelijk olympisch debuut hebben gemaakt en het 3x3 basketball in Nederland in de nationale schijnwerpers hebben gezet. Ze kunnen met opgeheven hoofd naar huis komen.

Letland - Nederland 22-18

Nederland en Letland kennen elkaar in het 3x3 basketball van haver tot gort. De Letten hebben vier spelers die met het grootste gemak een tweepunter er in kunnen schieten en met het duo Karlis Lasmanis/Nauris Miezis - beter bekend als Batman en Robin - twee spelers die ook heel sterk naar de ring kunnen gaan. Met een fraaie behind-the-back dribbel zet Lasmanis de furieus gestarte Letten op 4-1, maar met twee rake tweepunters schiet Dimeo van der Horst Nederland naar een 4-5 voorsprong. Tot 7-7 gaat het gelijk op, daarna begint het schot de Lions in de steek te laten, vooral bij Arvin Slagter. Ze finishen op 3 uit 16 achter de tweepuntslijn, terwijl de Letten daar 7 uit 14 zijn. 'Killing' is de tweepunter van Lasmanis met bonus na een fout van Ross Bekkering (15-12), gevolgd door een tweepunter van Agnis Cavars, waardoor het verschil naar vijf punten groeit. Bij 19-13 met drie minuten op de klok lijkt het er niet meer in te zitten voor Nederland. Toch blijft de ploeg van bondscoach Brian Benjaming knokken. Van der Horst (twee scores), Bekkering (twee vrije worpen) en Voorn (score) bieden de Lions een laatste strohalm (20-18), maar Cavars maakt met de zevende Letse tweepunter voortijdig een einde aan de wedstrijd. Daardoor eindigt Nederland als vierde na de groepsfase achter Letland en gaan de verrassende Belgen als nummer twee met het ongeslagen Servië rechtstreeks mee naar de halve finale.

Scores Nederland: Dimeo van der Horst 8 punten, Ross Bekkering 7 en Jessey Voorn 3.

3x3 Tokyo LET NED Luchtduel.jpg

Nederland - ROC 19-21 (kwartfinale)

Tegen het Russisch Olympisch Committee (ROC, waar Nederland in de groepsfase met 18-15 van won, kent Nederland voor de zoveelste keer een stroeve start. Na twee keer knipperen met de ogen staat de nummer vijf uit groepsfase al met 0-4 voor en na de 2-8 van uitblinker Alexander Zuev (9 punten!) kunnen de Orange Lions weer aan een inhaalrace beginnen. Daar geeft Ross Bekkering met een lekker shotblock het startsein voor, maar bij 7-10 is het weer de dezelfde Zuev die met een tweepunter de marge op vijf punten brengt: 7-12. Vanaf dat moment maken de Russen de tactische keuze om de tweepunter van Nederland nog feller te verdedigen. Daarmee wordt de deur open gezet voor makkelijke drives en scores onder het bord. Zo komt Nederland puntje voor puntje toch terug en na een tweepunter van Arvin Slagter - de enige van de Lions in het hele duel - lijkt bij 18-19 een ontsnapping nog mogelijk. De lange Ilia Karpenkov zet de Russen weer op 18-20. Als Dimeo van der Horst 27 seconden voor tijd met een drive de marge verkleint naar één punt (19-20), maakt diezelfde Karpenkov tien seconden later een einde aan de wedstrijd en zit de olympische queeste van de Orange Lions erop.

Scores Nederland: Dimeo van der Horst 8 punten, Ross Bekkering 6, Jessey Voorn 3 en Arvin Slagter 2.

3x3 Tokyo NED ROC QF Voorn.jpg

Brian Benjamin (bondscoach): "We waren vandaag niet goed genoeg. Waar de vorige dagen de ballen wel vielen, was dat tegen Letland en het ROC niet het geval. We begonnen de laatste vier duels telkens met een achterstand en dan komt de druk vanzelf bij ons te liggen. Waar dat aan ligt? Als ik het wist... Elke keer heb ik het in de voorbespreking aangestipt: begin agressief verdedigend en zet de toon, maar we konden het niet of wisten niet hoe. Tegen België en Polen lukte het nog om ons terug te knokken, tegen Letland en het ROC misten we open schoten, open lay-ups en ook te veel vrije worpen. In wedstrijden die zo close zijn, kun je het niet veroorloven om zoveel kansen te laten liggen. Natuurlijk ben ik trots op de mannen. Een belangrijk moment was de wedstrijd waarin Ross al vroeg wegviel, maar we die winnen we alsnog bijna. Die andere drie hebben toen echt alles gegeven."

fiba: basketball.nl

3x3 Tokyo NED ROC QF Bekkering.jpg

Gerelateerde artikelen