!
2020_Orange Lions Academy_slaapbril 1.jpg
8 februari 2020

Spelers Orange Lions Academy testen speciale slaapbril

Door Ronald van Dam

De spelers van de Orange Lions Academy gaan een speciale slaapbril testen. De jonge basketbaltalenten maakten afgelopen donderdag tijdens de workshop ‘Work hard, sleep hard’ kennis met de Somnoblue-bril die hun slaapkwaliteit moet bevorderen. Jeugdspelers van de voetbalclub FC Utrecht en AZ Alkmaar gingen de basketballers al voor. Het ging in de workshop over het belang van rust voor kwalitatieve slaap en de rol die de biologische klok hierbij speelt.

“Slaap is belangrijk voor het herstel van het lichaam, niet alleen mentaal maar ook fysiek. De meeste herstellende functies van het lichaam vinden voornamelijk of zelfs uitsluitend plaats tijdens de slaap”, vertelt Koos Meijer van KM Human Factors Engineering. “Veel sporters krijgen echter niet de kwaliteit van de slaap die ze nodig hebben om optimaal te herstellen. Dit heeft voor een groot deel te maken met stress en verkeerde slaaproutines, maar er is één factor die tot voorkort veelal over het hoofd werd gezien: de invloed van licht – voornamelijk kunstlicht – op slaap”, aldus Meijer, die aan de hand van voorbeelden uit projecten bij onder meer Defensie en topsport verschillende slaapefficiëntie verhogende strategieën met de talenten van de Orange Lions Academy deelde.

Blauw licht
De biologische klok van pubers is extra gevoelig voor kunstlicht in de avonduren. 'Lichtvervuiling' in de avonduren en het gebrek aan een effectief slaapritueel zijn erg actuele problemen voor kinderen en jongeren. Uit een dit jaar uitgevoerde studie blijkt dat sommige mensen twintig tot vijftig keer gevoeliger zijn voor kunstverlichting in de avonduren dan anderen. Hier is genetisch bewijs voor gevonden. Voor deze personen heeft het gebruik van kamerverlichting in de avond een extra negatief effect, ook kan het de slaap uitstellen. Het draagt bij aan het ‘vertraagde slaapfase syndroom’ waar veel pubers mee te maken hebben. Deze personen vallen pas laat in slaap en hebben zeer veel moeite om op een normaal tijdstip op te staan.

“Hoe dit werkt? Onze ogen hebben een gespecialiseerde soort receptor die onze biologische klok aanstuurt”, zegt Meijer. “Deze receptor is gevoelig voor het blauwe licht dat van bovenaf binnen komt. Licht met een kleine golflengte, zoals het blauwe ochtendlicht waar de dag mee begint. Voor de uitvinding van kunstlicht was er nooit blauw licht na zonsondergang. Blootstelling aan kamerverlichting vlak voor het slapen gaan houdt ons niet alleen wakker, het vermindert ook de waarde en de kwaliteit van de resterende slaap.”

Work hard, sleep hard
“Een goede vuistregel is om in het uur voordat je gaat slapen de blootstelling aan blauw licht te voorkomen”, legt Meijer uit aan de jonge basketballers. “Intensiteit speelt een rol, dus met een dim lampje een boek lezen is al beter dan in een fel verlichte kamer te zitten als je een boek leest. Maar om je hersens echt tot rust te krijgen moet je echte duisternis creëren of al het blauwe licht filteren.” En dat doet de Somnoblue-bril. “Door het dragen van die bril kun je simuleren dat je in een donkere kamer zit. Draag de bril ongeveer een uur voor het slapen gaan en het brein ervaart een natuurlijke zonsondergang zonder blauw licht.”

Bij de workshop ‘Work hard, sleep hard’ maakten de spelers een persoonlijk slaapoptimalisatieplan. Ze gaan de bril de komende tijd uitproberen. Over een aantal weken komt Meijer weer langs bij de Orange Lions Academy om de ervaringen te bespreken.

Gerelateerde artikelen