!
Halbersma Berteling.jpeg
9 oktober 2021

Staande ovatie in MartiniPlaza voor Lid van van Verdienste Gerrit Halbersma

Door Ronald van Dam

Gerrit Halbersma is zaterdag onderscheiden als Lid van Verdienste van de Nederlandse Basketball Bond voor alles wat hij heeft gedaan voor het Nederlandse basketball, vooral op het vlak van arbitrage. Dat gebeurde in de MartiniPlaza in Groningen, voorafgaand aan de wedstrijd tussen Donar en Landstede Hammers in de BNXT League, waar hij een minutenlange staande ovatie kreeg. Na twee decennia actief te zijn geweest als vrijwilliger binnen Basketball Nederland, heeft Halbersma vanwege gezondheidsproblemen spijtig genoeg moeten besluiten zijn basketbalactiviteiten te beëindigen.

Daarmee komt er (te vroeg) een einde aan de prachtige carrière van Halbersma in het basketball. Die begon voor hem als speler bij De Groene Uilen, waarna hij actief werd als voorzitter en coach bij andere clubs in het noorden van het land. Daarnaast was Halbersma ook ijshockey scheidsrechter en zo rolde hij in de arbitrage van het Nederlandse basketball, waarin hij verschillende functies heeft vervuld.

Halbersma was voorzitter van de Rayon Scheidsrechterscommissie, meerdere jaren voorzitter van de Bonds Scheidsrechterscommissie (BSC) en daarna ook nog jaren lid toparbitrage van de BSC. Bovendien was hij ook nog eens meer dan twintig jaar actief als commissaris achter de jurytafel bij wedstrijden in de eredivisie van de mannen. Als scheidsrechters coach toonde hij zich zeer betrokken bij het begeleiden van (jonge) scheidsrechters en daarnaast was hij ook beoordelaar, spelregeldocent met kennis en een hart voor spelregels en ontwikkelaar van de tafelofficial opleiding.

Alles bij elkaar kunnen we Gerrit Halbersma omschrijven als een gepassioneerde vrijwilliger met een grote kennis van de sport, maar vooral als een betrokken persoon die altijd oprechte belangstelling heeft getoond voor iedereen met wie hij samenwerkte. In elke sporthal waar hij komt, is Halbersma een graag geziene ‘gast’.

De Nederlandse basketbalgemeenschap is hem veel dank verschuldigd voor zijn enorm inzet en daar past maar één onderscheiding bij: die van Lid van Verdienste van de NBB. De bijbehorende versierselen ontving Halbersma zaterdag uit handen van NBB-bestuurslid Frank Berteling.

Foto: Arnold Meijer

Halbersma Lid van Verdienste.jpeg

Gerelateerde artikelen