!
Algemeen netje.jpg
24 februari 2022

Statement omtrent WK-kwalificatiewedstrijd Rusland-Nederland

Net als iedereen zijn ook de Nederlandse basketballers, die momenteel in de Perm in Rusland zijn, geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne. Vanmiddag om 16.00 Nederlandse tijd staat de wedstrijd tussen het Nederlands mannenteam en Rusland gepland in het kader van de kwalificatie voor de FIBA World Cup 2023. De eerste en belangrijkste zorg voor de Nederlandse basketball Bond is de veiligheid van de delegatie. In nauw overleg met de internationale basketbalbond FIBA, maar ook met sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de situatie nauwlettend gevolgd.

In Perm, op ruim 2000 kilometer van de Russisch-Oekraïense grens gelegen, is de situatie rustig en de veiligheid gegarandeerd door de Russische Basketball Federatie en de lokale autoriteiten. Voor de terugvlucht van de Nederlandse ploeg die gepland staat voor vrijdagochtend, worden de maximale veiligheidsmaatregelen genomen om iedereen vrijdagochtend weer veilig in Nederland te hebben.

Tegelijkertijd speelt uiteraard het morele aspect. De spelers en staf voelen zich zeer ongemakkelijk bij de ontstane situatie.

In de internationale sport en in de buitenlandse diplomatie wordt met de volgende uitgangspunten gewerkt:

  • Indien sport wordt opgenomen in brede internationale boycot waar Nederland aan meedoet, zal de sport in Nederland die boycot doorgaans volgen.
  • Zelfstandig zal de sport geen boycot ondernemen.
  • NOC*NSF steunt alle sporters die in deze moeilijke tijd (toch) aan sportwedstrijden deelnemen. Ook de sporters en hun sportorganisaties uit Oekraïne en Rusland.

Concreet betekent het dat er op dit moment geen sprake is van een (internationale) boycot waarin sport is opgenomen, de situatie ter plekke veilig is en de FIBA er op basis van alle informatie vanuit gaat dat de wedstrijd veilig en verantwoord gespeeld kan worden.

Daarnaast zijn er voor het team geen mogelijkheden om eerder dan zoals gepland terug te keren.

Na een intensief en beslist geen eenvoudig overleg tussen spelers onderling en vervolgens met de staf en na weging van alle argumenten, is besloten om ondanks de bezwaren die er zeker zijn, de wedstrijd te spelen.

We begrijpen dat dit tot gemengde reacties zal leiden. Na terugkomst in Nederland zal daarop een verklaring van het team en de basketbalbond volgen.

Ten aanzien van de wedstrijd a.s. zondag in Nederland tegen Rusland vindt uiteraard ook intensief overleg plaats met alle betrokken partijen. Daar volgt in een latere fase berichtgeving over.

Gerelateerde artikelen