!
Algemeen netje.jpg
25 februari 2022

Statement over terugkeer basketballers uit Rusland en gecancelde interland zondag a.s.

De Nederlandse Basketball Bond (NBB) is net als iedereen, buitengewoon geschokt door de inval van Rusland in Oekraïne. De afgelopen week is, in de aanloop naar het WK-kwalificatiewindow tegen Rusland, intensief contact onderhouden met de internationale basketbalbond FIBA, het ministerie van Buitenlandse Zaken en sportkoepel NOC*NSF. Op het moment van vertrek, afgelopen maandag, stonden alle seinen op groen. Dat veranderde op donderdag, de wedstrijddag.

Op dat moment ontstaan er duivelse dilemma’s voor basketballers, staf en organisatie. Het team, voorbereid om te spelen, wordt geconfronteerd met dit heftige nieuws op een plek in Rusland op tweeduizend kilometer van de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Er volgt intensief overleg met alle betrokkenen en voor de lokale organisatie en de FIBA zijn er geen veiligheidsredenen om niet te spelen. Maar in je hoofd gebeurt natuurlijk wel wat. Kun je spelen terwijl het land waar je bent een oorlog is begonnen? Maar sport is toch geen politiek? Wat is de reactie als alles klaar is voor een wedstrijd en ik zeg dat ik niet speel? Hoe kom ik veilig thuis? Kunnen we nu al weg? Nee, de eerste mogelijke vlucht is zoals gepland pas na de wedstrijd. Duivelse dilemma’s die door eenieders hoofd spoken. Uiteindelijk is besloten om de veiligheid van de spelers en staf niet in gevaar te brengen en een wedstrijd te spelen die we niet hadden willen spelen.

Dat is geen erkenning van acties van Rusland, dat is geen politiek statement, dat is zoeken naar een praktische en veilige oplossing voor een team dat al in Rusland is en veilig thuis wil komen.

De Nederlandse Basketball Bond is trots op hoe de spelers en de staf hier mee om zijn gegaan. Niet alleen met de situatie ter plekke en de wijze waarop er een competitieve wedstrijd is gespeeld, maar ook hoe is om gegaan met zeer agressieve en soms lelijke berichten op social media. Je belandt in een situatie waar je zelf niet voor kiest en waar organisaties geen richtlijnen voor hebben, of geen keuzes voor je maken, vervolgens krijg je de meest heftige verwensingen naar je hoofd. Dat is moeilijk te begrijpen en maakt boos en verdrietig. Tegelijkertijd realiseer je je dat er een oorlog gaande is en er mensen sterven.

De spelers en staf zijn hier diep door geraakt.

Gelukkig is ons team veilig terug in Nederland. Ondertussen gaat het overleg met de organisaties verder. Er staat immers nog een wedstrijd op het programma, de thuiswedstrijd tegen Rusland, zondag 27 februari a.s. Opnieuw dilemma’s. Is het organisatorisch verantwoord deze wedstrijd te spelen, is het moreel verantwoord? Kan en wil de Russische ploeg naar Nederland komen, zijn ze welkom? Wat besluit de FIBA? Opnieuw veel vragen en niet direct antwoorden.

Het bestuur rekent op wijsheid van de FIBA en heeft het standpunt van de NBB meegegeven aan het bestuur van de FIBA dat vandaag vergadert, maar heeft ook een eigen verantwoordelijkheid.

Alle aspecten afwegend, waarbij het morele kompas, de veiligheid en het welzijn van spelers en staf en publiek voorop staan, kan het bestuur van de NBB niet anders besluiten dan de wedstrijd op zondag in Almere niet door te laten gaan. Dit mede gezien de reacties in Nederland, de demonstraties en de maatschappelijke onrust.

Ook is het onmogelijk de 3x3 teams die komende week in Rusland zouden spelen af te laten reizen.

We rekenen op begrip van alle betrokkenen en hopen dat de wedstrijd tegen Rusland later gespeeld kan worden (kaarten blijven geldig of indien gewenst wordt tot restitutie over gegaan) in een situatie die verantwoord is en waarin de sport kan laten zien dat sport gaat over verbondenheid, over samenwerking en over een vreedzame samenleving.

Bekijk ook de interviews die bestuurslid Niels Meijer en teammanager Rene Vlaanderen na aankomst van de spelers en staf op Schiphol aan de NOS hebben gegeven.

Gerelateerde artikelen