!
22022021 ZWE NED Van Vliet.jpg
6 maart 2021

Talenten Luuk van Bree en Boy van Vliet kloppen aan de deur

Door Ronald van Dam

Zo sta je samen in het veld tegen Zweden in een Turkse bubbel, zo tegenover elkaar in de Maaspoort. De talenten Luuk van Bree (25) en Boy van Vliet (26) plaatsten zich op 20 februari j.l met de Orange Lions voor EuroBasket 2022, om een kleine twee weken later de strijd met elkaar aan te gaan in de Dutch Basketball League. Van Vliet stapte in die confrontatie met Heroes Den Bosch als winnaar van het veld. Van Bree’s Zorg en Zekerheid Leiden werd in overtime met 88-87 verslagen en is z’n ongeslagen status kwijt.

We bellen beide internationals daags na de kraker in de DBL. Eerst maar even beide heren nader introduceren. Van Bree doet in zijn debuutseizoen in de eredivisie van zich spreken. Hij wordt door Leiden-coach Geert Hammink geregeld al als starter gebruikt en heeft in negen duels 10,9 punten gemiddeld, plus 4,4 rebounds en 44,2 procent achter de driepuntslijn. In zijn officiële interlanddebuut paarde de forward in ruim 28 minuten 7 punten aan 5 rebounds en één rake driepunter. In de topper tegen Den Bosch scoort starter Van Bree 9 punten uit 3 rake driepunters, pakt hij 5 rebounds, maar lijdt ook 4 keer balverlies.

Van Vliet krijgt bij Den Bosch, waar de guard na een sterk debuutseizoen bij Den Helder nu voor het tweede seizoen speelt, gemiddeld ruim 26 minuten speeltijd van coach Jean-Marc Jaumin. Zijn gemiddelden zijn 8,6 punten, 4,2 rebounds, 2,3 assists en 1,2 steals per wedstrijd. Voor Van Vliet, die bij de Orange Lions in 2019 debuteerde in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Polen, is het duel tegen Zweden zijn vierde interland. Van de bank af is hij goed voor 4 punten, 4 rebounds en 3 steals in dik 19 minuten. Tegen Leiden scoort hij niet, maar pakt wel 3 rebounds, waarvan één cruciale in overtime.

De topper

Van Bree: “Een chaotische wedstrijd die wij met Leiden verliezen door twee cruciale aanvallende rebounds weg te geven, één in de reguliere speeltijd waardoor het gelijk werd en één in de verlenging die uiteindelijk tot de winst van Den Bosch leidde. Mijn eigen spel? Het was niet per se slecht, ik maakte een paar verkeerde keuzes en vier keer balverlies is te veel. Net niet, dat is denk ik de beste samenvatting.”
Van Vliet: “Twee aanvallende rebounds maakten uiteindelijk het verschil, waarvan ik er in de verlenging één pakte. Ik slaagde erin de bal naar Alan Herndon te gooien die achterovervallend via het bord raak schoot, met nog een halve seconde over. Over de zege was ik tevreden, niet over mijn eigen spel. Er zitten wedstrijden tussen dat je een easy lay-up mist en er niet lekker in zit. Maar je moet nooit te high in de highs gaan zitten, maar ook niet te low in de lows. Ik ben blij dat ik mijn aandeel in de zege heb kunnen leveren en op dat belangrijke moment in het veld stond.”

22022021 ZWE NED Van Bree.jpg
Zelfkritiek

Van Bree: “Ik weet dat ik veel beter kan dan dit. De balans in agressiviteit moet beter. Af en toe ik ben ik nog te afwachtend. Dan blijf ik in de hoek staan als ik de bal niet heb gehad, terwijl ik ook een screen kan zetten of de rebound in kan gaan. Het is soms nog te statisch, ik moet het spel beter lezen. Dit is pas mijn eerste jaar in de DBL. Ik heb in de jeugdopleiding van Den Bosch gezeten voordat ik naar Spanje en Amerika ging. Voor dit seizoen is er wel gesproken met Heroes, maar tot een concreet voorstel van hun kant is het niet gekomen. In het gesprek met Geert Hammink merkte ik meteen dat hij het in mij zag zitten. Geert maakte me duidelijk dat ik hier een grotere rol kan hebben dan ik bij Bradley in het collegebasketball gewend was. Of ik nou start of van de bank kom, maakt me niet zoveel uit. Ik wil het liefst aan het einde van de wedstrijd spelen en het verschil kunnen maken. Het grote verschil tussen college en Europa is het atletisch vermogen, dat is in Amerika veel groter. Hier is het meer duwen en trekken, de veteranen-dingetjes, zeg maar. Aan de andere kan liggen hier het tempo van beslissingen nemen en de spelintelligentie weer hoger.”
Van Vliet: “Uitgezonderd de wedstrijd tegen Leiden gaat het redelijk in mijn tweede seizoen bij Heroes Den Bosch. We hebben een diep team, met op elke positie twee man. Als ik goed speel, geeft de coach mij het vertrouwen en dan geef ik hem dat ook terug. Ik moet laten zien dat ik erin hoor te staan, dat ik er belong. Dat gaat de laatste tijd goed. Ik moest in de verlenging tegen Leiden alvast warm gaan lopen, voor het geval Jacori Payne tegen zijn vijfde fout aan zou lopen. Maar de coach bracht me al eerder. Voor Payne, die toen pas vier fouten had.”

Orange Lions

Van Bree: “Ik zat bij de eerste twee windows van deze EK-kwalificatie ook al in de voorselectie, maar nu mocht ik ook echt mee naar Turkije. Ik had zelf al het gevoel iets toe te kunnen voegen aan de ploeg. Helemaal verrast was ik dus niet met het belletje van de bondscoach, maar wel heel blij natuurlijk. Spelen in de bubbel was een leuke ervaring. En ook wel gek. Het meest van de tijd zit je in je eentje op je kamer. Ik kan me voorstellen dat het onder normale omstandigheden gezelliger is. Gelukkig zagen we elkaar wel op de training en bij het eten. Maar het is leerzaam. Je leert van je medespelers en de staf hoe je je moet voorbereiden bij het nationale team. Dat is heel anders dan bij je club. Je hebt hier veel minder tijd. Goed om dat ook eens mee te maken.”
Van Vliet: “In eerste instantie was ik voor dit laatste window reserve, maar door de blessure van mijn Heroes-clubgenoot Thomas van der Mars mocht ik toch mee. Zo gaat het in de topsport: dan moet de volgende man klaar staan. Ik had tegen de bondscoach al gezegd dat hij maar hoefde te bellen, als er iets zou gebeuren.”

20210304-20210304-RV1_8660.NEF 3280.jpg
Tegen Zweden

Van Bree: “Ik maakte tegen Zweden mijn officiële debuut voor de Orange Lions. Daar hoefde ik me niet voor op te laden, ook als stond er niets meer op het spel. Als je niet gemotiveerd bent om voor het Nederlands team te spelen, moet je iets anders gaan doen. Dat het nergens meer om ging, merkte je wel aan de rommelige manier waarop de wedstrijd verliep. We speelden in andere samenstellingen, de staf wilde wat dingen uitproberen. Maar ik was blij dat ik mocht spelen Oranje. Dat is toch een jongensdroom die uitkomt. Ik heb vorig seizoen door een achillespeesblessure niet kunnen spelen. Dit was een mooie manier om die periode een soort van af te sluiten.”
Van Vliet: “In de eerste wedstrijd tegen Kroatië heb ik geen minuten kunnen maken, maar ik was er klaar voor. Dat was ik ook tegen Zweden. De bondscoach had me al laten weten dat ik speeltijd zou krijgen. Een aantal spelers kampte met kleine pijntjes. Voor hen en naar hun clubs toe was het beter dat ze aan de kant bleven. Dan kom je erin en geef je alles. Ik weet dat ik iemand ben die aanvallend en verdedigend een sparkle kan geven. Ik breng een hoop energie het veld in. Er zat ook nog een alley-oop op Jito Kok bij, altijd lekker.”

Geplaatst voor het EK

Van Bree: “De ontlading en emotie na de zege op Kroatië waren prachtig. Niet alleen bij mij, maar vooral bij de jongens die er al veel langer bij zijn en er veel tijd en energie in hebben gestoken. Ik ben blij voor het Nederlandse baketball en trots dat van zo’n belangrijk moment onderdeel heb mogen uitmaken.”
Van Viet: “Voor de tweede keer in ruim dertig jaar gaan we naar het Europpes Kampioenschap. Daar heeft het hele Nederlandse basketball belang bij. Hopelijk kan de sport zo verder groeien en gaan nog meer mensen het Nederlands team interessant vinden.”

_DSC1673.jpg
De toekomst

Van Bree: “Ik wil me graag verder ontwikkelen. Ik ben niet ontevreden over hoe het nu gaat, maar er zit nog veel rek in. Ik wil een vaste waarde worden in het Nederlands team en natuurlijk mee naar het EK. Maar daarvoor moet ik nog stappen maken. Met Leiden kijk ik heel erg uit naar de Elite A, waar je tien duels achter elkaar op hoog niveau gaat spelen. Ook dat gaat me weer helpen in mijn ontwikkeling.”
Van Vliet: “Ik wil een solide speler in de Dutch Basketball League blijven en verder groeien bij de club waar ik zit. Het zou geweldig zijn om met Heroes Den Bosch kampioen van Nederland te worden. In eerste instantie wil ik met mijn team succesvol zijn, dan pas kijk ik individueel verder."

Foto’s: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen