!
26032021 World Tour Doha hudle.jpg
27 maart 2021

Team Amsterdam Talent&Pro stunt in Doha met allereerste World Tour-zege

Door Ronald van Dam

Had hij het niet gezegd...!? Het kon volgens Arvin Slagter wel eens een onvoorspelbaar toernooi worden, die eerste World Tour van 2021. Hij kreeg gelijk. Team Amsterdam schreef zaterdag in Doha geschiedenis. Samen met Julian Jaring, Aron Royé en Maksim Kovaceciv versloeg Slagter in de finale met 21-19 het Servische Novi Sad, jarenlang de aartsrivaal van de Nederlanders. Voor het eerst won een Nederlandse ploeg een 3x3 toernooi op de World Tour van de FIBA en daarmee 40.000 dollar aan prijzengeld. Slagter werd uitgeroepen tot MVP.

Team Amsterdam had zich vrijdag via twee zwaarbevochten zeges op Riga en Edmonton als groepswinnaar voor de kwartfinales geplaatst. Daarin won de ploeg van bondscoach Brian Benjamin met 19-18 van NY Harlem, om vervolgens in de halve finale Liman, de oude ploeg van de Servische aanwinst Maxim Kovasevic met 21-18 te verslaan. In de finale steeg diezelfde Kovasevic boven zichzelf uit. Tegen zijn landgenoten van Novi Sad, met de weer teruggekeerde Dusan Bulut in de gelederen, was hij goed voor 13 punten. Met zijn vierde tweepunter bezorgde Kovasevic zijn ploeg drie seconden voor tijd de allereerste World Tour-zege. Om te winnen rekende Team Amsterdan af met de powerhouses uit het 3x3 basketball - Riga, NY Harlem, Liman en Novi Sad - en deed dat met een half fitte, aan zijn kuit geblesseerde Aron Royé op de slotdag, terwijl het team voor het eerst in deze samenstelling speelde. Al met al een razendknappe prestatie.

27032021 World Tour Doha Team Amsterdam wint.jpg

Team Amsterdam Talent&Pro (7) - NY Harlem (4) 19-18

Het begin van dit spannende kwartfinaleduel was voor de Amerikanen. Mede door een onmogelijke driepunter van Joey King, waarbij Arvin Slagter zo'n beetje boven op hem zat, stond het na drie minuten spelen al 2-6. Team Amsterdam zat wederom te vroeg in de penalty, waardoor het verschil met nog iets meer dan drie minuten te spelen opnieuw vier punten in het voordeel van NY Harlem was: 8-12. De Servische aanwinst Maksim Kovacevic nam vervolgens Team Amsterdam op sleeptouw met twee rake tweepunters (11-13), maar na een score van Marcel Esonwune uit een aanvallende rebound leek de halve finale voor de Nederlandse ploeg bij 11-15 achter en 1:53 op de klok ineens ver weg. Slagter, Julian Jaring en weer Slagter (tweepunter) verkleinden de achterstand toch weer naar 15-16. Antoinne Morgano bracht vervolgens het verschil weer op twee punten (15-17), waarna Slagter en Kovacic (tweemaal) een tweepuntspoging misten. Maar in de slotseconden kreeg Jaring uit en pick-and-pop met Slagter nog een laatste kans achter de tweepuntslijn en hij scoorde wel. Verlengen dus. Daarin scoorde NY Harlem via King als eerste: 17-18. Maar bij het volgende balbezit van Team Amsterdam schoot Kovacevic op assist van Slagter via het bord de Nederlanders naar de halve finale. Slagter en Kovacevic waren met 8 punten beiden topscorer.

27032021 World Tour Doha Slagter inside.jpg

Team Amsterdam Talent&Pro (7) - Liman (1) 21-18

Liman trad met drie spelers aan na het wegvallen van Stefan Kojic met een blessure op de eerste dag. Team Amsterdam, zelf spelend met Aron Royé op halve kracht, had een goede start en leidde al snel met 5-2. Maar via Aleksandar Ratkov werd het weer gelijk (6-6), waarna Arvin Slagter zijn kwaliteit als afstandsschutter maar weer eens etaleerde en er 8-6 van maakte. De gehavende Serviërs bleven tot 11-11 in de wedstrijd. Uitgerekend Maksim Kovacevic diende zijn oude ploeggenoten over de rand door twee vrije worpen te benutten, omdat Liman inmiddels al in de penalty zat. Het verschil werd zo vijf punten verschil (18-13) en dat was het ook weer na een tweepunter van Arvin Slagter die 20-15 op het scorebord zette. Het moet gezegd: Liman bleef vechten. Mihailo Vasic bracht de nummer twee van de plaatsingslijst nog even terug tot 20-18, maar het bleek een laatste stuiptrekking te zijn. Drie seconden voor tijd maakte Julian Jaring een einde aan het duel en was de finaleplek een feit. Slagter was met 8 punten en 3/6 tweepunters de meest productieve speler bij Team Amsterdam.

27032021 World Tour Doha Kovacevic.jpg

Novi Sad (6) - Team Amsterdam Talent&Pro (7) 19-21

De tegenstander in de finale in Doha was het Servische Novi Sad, al jarenlang een van de meest succesvolle teams op de 3x3 Tour. En tevens een team waar Team Amsterdam en de nationale ploeg menig robbertje mee uit hebben gevochten, daarbij meestal aan het kortste eind trekkend. Met het stoppen van topspeler Dusan Bulut leek Novi Sad een stap terug te moeten doen, maar Bulut was er Doha gewoon weer bij. De eerste vier minuten hielden beide teams gelijke tred (5-5 na een score van Julian Jaring), waarna Novid Sad het eerste gaat sloeg door o.a. twee scores van Tomas Ivasev. Tijd voor Maksim Kovacevic om te laten zien waarom hij van grote waarde voor Team Amsterdam kan zijn. De Serviër bracht met een score en een tweepunter zijn ploeg langszij: 8-8. Na de tweepunter van Bulut die 13-13 betekende, was het wederom Kovacevic die voor het eerst Team Amsterdam op voorsprong zette. Maar die 13-16 werd door de Serviërs weggewerkt dankzij drie punten op rij van Marko Milakovic. Twee scores van Slagter en eentje van Kovacec maakten er weer drie verschil van (16-19) op 1:08 van het einde. Dat was het sein voor Bulut om nog even te laten zien waarom hij al jarenlang een van de beste 3x3 spelers van de wereld is. Eigenhandig bracht hij Novi Sad twaalf seconden voor tijd naast Team Amsterdam (19-19), maar hij had buiten Kovacevic gerekend. De man die Nederland op weg naar Tokyo moet ondersteunen, toonde zijn koelbloedigheid met de winnende score in de slotseconden van het duel. Kovacevic was goed 13 punten en 4 op 9 driepunters.

Veel tijd om na te genieten krijgen de mannen niet. Kovacevic en Slagter doen dinsdag 30 en woensdag 31 maart samen Jessey Voorn en Ross Bekkering mee aan de tweede stop van de United League Europe 3x3 in de Russische stad St. Petersburg.

Foto's: fiba.basketball

27032021 World Tour Doha Slagter MVP.jpg

Gerelateerde artikelen