!
2021 3x3 Unites Challenger TA wint.jpg
21 september 2021

Team Amsterdam Talent&Pro wint geslaagde 3x3 Unites Utrecht Challenger

Een geslaagd evenement met de gewenste en verdiende winnaar. Dat is de 3x3 Unites Utrecht Challenger in één zin samengevat. Team Amsterdam Talent&Pro was de afgelopen twee dagen op het Jaarbeursplein het beste 3x3 team. MVP Dimeo van der Horst, Arvin Slagter, Julian Jaring en Jan Driessen pakten niet alleen de eerste plaats en 15.000 dollar prijzengeld, maar verdienden met het bereiken van de tegen het Servische Ub gewonnen finale ook een ticket voor de World Tour op 29 en 30 oktober in Abu Dhabi. Bij de Pro Cup Final voor vrouwen ging de zege naar het team van Noor Driessen, Janis Boonstra, Fleur Kuijt en Julia Jorritsma.

Het plan van de stichting 3x3 Unites om samen met de steun van hun partners en sponsors een tweedaags 3x3 evenement van allure neer te zetten aan de voet van de het Centraal Station en naast het Beatrixgebouw werd helemaal realiteit. Het ontbrak teams en publiek zondag en maandag (twee keer 750 toeschouwers!) aan niets: een mooie venue, eigen hospitality unit, lekker eten en drinken, goede side events, entertainment, fijne beats en goed basketball. En dan is het natuurlijk helemaal fijn als de gedoodverfde favoriet er met de eindzege vandoor gaat.

Nadat het deelnemersveld bij de mannen via kwalificatieduels was teruggebracht naar twaalf teams - met het Spaanse Girona en Servische Ub als 'qualifiers' - begon voor Team Amsterdam het toernooi meteen met een kraker tegen Team Utrecht, de andere Nederlandse deelnemer. In die eerste groepswedstrijd stond Jessey Voorn met Team Utrecht tegenover zijn mede-Olympiërs Dimeo van der Horst en Arvin Slagter. Samen met Jesse Markusse, Lenno Witteveen en Julius van Sauers was de schutter niet opgewassen tegen Team Amsterdam, dat naast Van der Horst en Slagter ook uit Julian Jaring en Jan Driessen bestond. Het werd 20-15 voor Team Amsterdam en omdat daarna ook van Ub - met 3x3 klasbak Dejan Majstorovic - werd verloren met 21-15, lag Team Utrecht er na de groepsfase uit. Het treffen tussen Team Amsterdam en Ub was de apotheose van de eerste dag. Ub won ondanks liefst 14 punten van Van der Horst de spannende kraker met 21-18 en ging daardoor als groepswinnar naar de kwartfinales op maandag.

2021 3x3 Unites Challenger TA TU Dimeo.jpg

Team Amsterdam kreeg daarin als nummer twee te maken met Raudondvaris Taurus. De Litouwers toonden zich een taaie opponent, maar tegen de floaters van de ontketende Van der Horst waren ze niet opgewassen. Het Nederlandse viertal won met 22-15 en trof vervolgens in de halve finale het Amerikaanse Princeton, de wereldkampioen van 2019, die door toedoen van Nederland bij het OKT in Graz eind mei hun Olympische droom in duigen zagen vallen. De Amerikanen wilden eerherstel, ze hadden alleen geen antwoord op het keiharde verdedigen van Jaring en Driessen. Dat gepaard aan de aanvallende vuurkracht van Slagter en Van der Horst bezorgde Team Amsterdam een 21-11 zege en alvast een ticket voor Abu Dhabi, de vierde World Tour waar de Nederlanders dit jaar aan mee gaan doen (ze wonnen al Doha, werden derde in Debrecen en tweede in Montreal).

2021 3x3 Unites Challenger trommelaars.jpg

Maar het met veel meer energie en beleving dan zondag spelende kwartet wilde meer: de Challenger winnen. Dat moest ten koste van Ub, dat zich via Piran (Slovenië) en Bielefeld (Duitsland) voor de finale (en Abu Dhabi) had geplaats. Team Amsterdam beleefde een bliksemstart en liep via zes scores van Van der Horst meteen uit naar 9-1. Ub vocht zich onder impulsen van vooral Strahinja Stojacic nog terug, maar bij 15-13 deelde Van der Horst - weer hij - de genadeklap uit. Team Amsterdam won met 17-13, pakte de 15.000 dollar voor de eerste plek en topscorer Van der Horst werd uitgeroepen tot MVP van toernooi.

2021 3x3 Unites Challenger alle winnaars.jpg

Bondscoach Brian Benjamin toont zich tevreden over wat de nieuwe samenstelling van Team Amsterdam, feitelijk de nationale selectie, had laten zien. "Het EK in Parijs, waar we eruit gingen in de kwartfinale, bracht aan het licht dat we in vergelijking met de landen die verder kwamen niet met genoeg intensiteit spelen. Als je met een line-up speelt waarin je aanvallend niet efficiënt genoeg bent, moet je dat compenseren met verdedigende druk en het minimaliseren van je fouten. De afgelopen maanden waren we voornamelijk succesvol als we goed schoten en dan sluipt er een soort berusting in dat als je niet goed schiet, je verliest. En dat terwijl wedstrijden verdedigend dicteren juist een van onze pijlers is. Deze combinatie met Jan Driessen erbij laat zien dat als je vier spelers hebt die zich committeren aan de wijze waarop we willen verdedigen, we wel in staat zijn om een verdedigend monster te zijn. Het is gewoon knap van die mannen om zich te het committeren en terug te gaan naar die basis en dat als fundament te gebruiken voor de toernooizege in Utrecht. Het feit dat ze een wedstrijd verdedigend op slot kunt gooien, geeft vertrouwen en voedt ook de aanval, de basket wordt als het ware een meter groter. Als we deze lijn van energie en commitment om verdedigende afspraken na te komen vasthouden, dan wordt het een bijzonder jaar."

2021 3x3 Unites Challenger totaal.jpg

Ook toernooidirecteur Jesper Jobse is 'the day after 'een gelukkig man. "Je bedenkt van tevoren iets met elkaar en als het dan ook zo uitpakt - en eigenlijk nog tien keer beter - dan is dat geweldig. Met onze fantastische groep vrijwilligers, onze leaders die zich keihard hebben ingezet, iedereen die drie dagen lang keihard heeft gewerkt en dan als kers op de taart Team Amsterdam dat fantastisch speelt. Het kan natuurlijk niet beter eindigen als je oude team, waar je meeste gevoel bij hebt en die je het het meeste gunt, het toernooi wint. Dan is het in alle opzichten geslaagd. En waar ik ook hele blij mee ben, is de samenwerking op het veld tussen 3x3 Unites en de mensen van de Nederlandse Basketball Bond, voor de eerste maal op deze manier. We hebben laten zien dat we heel goed samen dit hoge niveau kunnen neerzetten. Ook dat belooft veel voor de toekomst. Het nodigt uit om vanaf volgende week weer na te gaan denken over de volgende editie."

2021 3x3 Unites Challenger iedereen.jpeg

Gerelateerde artikelen