!
Wolvenhuis.JPG
7 januari 2021

Teamgenoten én huisgenoten; Vrouwen BC Utrecht blikken vooruit op competitieherstart

Door Luuk von Burg

Na een onderbreking van vier maanden begint over iets meer dan een week de Women’s Basketball League weer. In oktober startte de vrouweneredivisie, maar drie teams kwamen door positief geteste gevallen nog niet aan spelen toe, waaronder de BC Utrecht Cangeroes. De Utrechtse club start vol goede moed en een enthousiaste nieuwe groep speelsters aan het tweede seizoen in de WBL.

Op loopafstand van de Utrechtse Singel wonen Melissa ’t Jong, Ginger Schokker en Lea Romkes samen in een officieus Cangeroes-huis. “Je moet wel minimaal 1,85m groot zijn om hier te mogen wonen”, vertellen ze grappend. Samen blikken we vooruit op de herstart van de competitie.

Zijn jullie er een beetje klaar voor?

’t Jong: “Persoonlijk wel. Fysiek niet helemaal. Ik bedoel, ik heb er erg veel zin in, maar ben nog herstellende van een blessure. Daarnaast waren de afgelopen maanden niet optimaal om fit te blijven. Maar het scheelt dat de rest van de competitie in hetzelfde schuitje zit.”

Romkes: “Ja, maar je weet niet.”

t Jong: “Nee oké, het wordt gewoon anders dan normaal. Onze coach heeft heel erg zijn best gedaan om met minder mensen en zonder contact iets van de training te maken. Maar je merkt dat de motivatie wel gewoon minder was. Je wist niet waarvoor je trainde, totdat we plots hoorden dat de competitie weer ging beginnen. Maar het was een beetje…”

Romkes: “…Saai inderdaad. Ik had zoveel zin om te spelen en dan moet je maar de hele tijd maar schieten, daarom ben ik heel blij dat het eindelijk weer gaat beginnen.”

Melissa 'T Jong Martini Sparks

Melissa 't Jong (links) speelde tot vorig seizoen voor de Keijser Capital Martini Sparks.

Voelt het wel gerechtvaardigd dat jullie nu weer gaan spelen?

’t Jong: “Persoonlijk? Zeker! Het is heel goed voor het aanzien van de sport en de vrouweneredivisie. De erkenning dat je hoort bij de topsport is ook wel heel fijn. Maar soms voelt het een beetje krom, omdat alles de laatste tijd bergafwaarts gaat, ik bedoel, de scholen zijn niet eens open. Daarom schaam ik me er soms een beetje voor als ik nu vertel dat ik gewoon weer train.”

Schokker: “Het scheelt wel dat we twee keer per week getest worden. Toen dat ons is verteld was ik wel iets meer gerust erop. Dat geeft me wel het idee dat we verantwoord bezig zijn.”

Dat lijkt me voor jou helemaal belangrijk, want jij werkt in de zorg.

Schokker: “Klopt. Het vele testen was voor mij wel een doorslaggevend punt. Op mijn werk is het normaal dat iedereen zoveel mogelijk contact vermijdt. Het had niet eerlijk gevoeld om dan zelf daarbuiten gewoon alles te doen. Dat we zoveel testen was voor mij wel een vereiste.”

t Jong: “Ik denk dat meerderen dat wel hadden.”

Schokker: “Klopt, meerdere teamgenoten vonden dat belangrijk. We mochten eigenlijk al eerder met contact trainen, maar hebben gewacht tot de testen er waren.

Ginger Schokker Cangeroes

Ginger Schokker in actie voor de BC Utrecht Cangeroes.

Ik kan me wel voorstellen dat jullie extra voorzichtig zijn, aangezien jullie een flinke uitbraak hadden binnen het team eerder dit jaar.

t Jong: “Zeg dat. Acht of negen teamleden hebben het gehad.”

Romkes: “Ik heb er nog steeds last van.”

Schokker: “En dat terwijl iedereen zich toen gewoon aan alle regels hield die er toen waren.”

Romkes: “Ik word nu nog steeds wel eens benauwd als we trainen. Mijn conditie is gewoon nog niet wat het moet zijn en dat komt denk ik echt doordat ik flink ziek ben geweest in November.”

Hoe is het sowieso voor jou in Utrecht, Lea (Romkes)? Je woont nu hier in de Domstad, maar komt oorspronkelijk van Urk.

Romkes: “Dit is wel echt een veel grotere stad, ik raak ook steeds verdwaald met de auto. Maar ik het vind het heel gezellig en heb het echt naar mijn zin. Het is fijn om met mijn teamgenoten te wonen en dat die mij overal mee kunnen helpen als je wat nodig hebt. Ik vond het ook best wel spannend om hierheen te komen, want ik kende niemand, maar het team is zo fijn, ik voel me echt op mijn plek.

't Jong: “En een aanwinst voor ons!”

Romkes: “Haha, ik hoop het! Ik kende eigenlijk alleen Ginger (Schokker) van de U20-competitie, daar heb ik jaren tegen gespeeld. Toen ze hoorde dat ik naar Utrecht kwam, had ze me ook een berichtje gestuurd op Instagram of ze me ergens mee kon helpen.”

t Jong: Echt?! Wat lief!”

Schokker: “Ja, echt! Wij speelden altijd tegen elkaar en ik vond haar altijd wel aardig om mee te praten. Maar dan had je net leuk met haar gekletst en de volgende aanval gaf ze je een elleboog!”

Romkes: “Haha, ja, ik mocht jou ook wel, maar alleen naast het veld. Ik wil dat op het veld iedereen een hekel aan me heeft. Maar Gin (Schokker) hielp mij alsnog altijd overeind te komen als ik op de grond lag.”

t Jong: “Ginger (Schokker) is de liefste basketbalster van Nederland.”

Lea Romkes NL

Lea Romkes (onder) uitkomend voor het Nederlands team VU18.

Maar Melissa (’t Jong), eigenlijk ben jij ook nieuw, maar zo voelt het waarschijnlijk niet?

’t Jong: “Klopt. Hiervoor heb ik twee seizoenen bij de Martini Sparks gespeeld en daarvoor weer bij Amazone en de Cangeroes. Ik heb het in Groningen heel leuk gehad en ook veel geleerd, maar ik wilde graag weer naar Utrecht. Zo gezellig vond ik het, soms iets té, dat wel.

Iets té gezellig?

’t Jong: “Bij Amazone was het basketbal vaak van minder niveau. Dat is nu gelukkig anders. Er staat een leuke en gezellige groep meiden, maar nu ook met op papier een goed team met een gezonde ambitie.”

Wat is die ambitie dan?

’t Jong: “Ik denk dat we wel richting de beste vier kunnen gaan.

Als in; vijfde zou een mooi resultaat zijn?

Romkes: “We gaan gewoon voor de eerste plaats!”

’t Jong: “Daar ga je natuurlijk altijd voor. Maar een realistisch doel is inderdaad wel eindigen op de vijfde plaats, maar dat is wel het minimale. Ik richt me op de top-4.

Op zich zou vijfde geen slecht resultaat zijn, als je bedenkt dat de BC Utrecht Cangeroes vorig jaar onderaan eindigde?

’t Jong: “Zeker. Maar wat ook goed is, is dat er veel potentie voor de toekomst is bij de Cangeroes. We hebben een enorme dameslijn, met maar liefst vijf vrouwenteams die landelijk spelen. Dat heeft geen enkele club in Nederland. Ook wordt er nu financieel naar ons omgekeken en het wordt allemaal veel professioneler aangepakt. Er staat nu iets voor de aankomende jaren en niet voor maar één jaar.”

Schokker: “Zijn we nog lang bezig, denk je? Dan kan ik zo weer even slapen.

Had je een nachtdienst vannacht?

Schokker: “Ik heb alleen maar nachtdiensten.”

Past dat wel met al de wedstrijden en trainingen?

Schokker: “Het gaat prima. Na de training begin ik om 23:00u en werk ik tot 7:30u ‘s ochtends. Dan slaap ik overdag en word ik in de avond weer wakker. Dan eet ik wat, ga ik trainen en begint het weer opnieuw.”

Hoeveel uur heb je dan nu geslapen?

Schokker: “Zo’n vier uurtjes.”

Dan zal ik je niet langer van je nachtrust beroven.

Wolvenhuis.JPG

(v.l.n.r.) Melissa 't Jong (26, 1,86m), Ginger Schokker (20, 1,85m) en Lea Romkes (18, 1,90m).

Gerelateerde artikelen