!
2021 3x3 United League Europe sfeer.jpeg
14 april 2021

TeamNL door naar kwartfinales derde stop United League Europe

Door Ronald van Dam

TeamNL is doorgedrongen tot de laatste acht van de derde stop van de United League Europe 3x3. In de Russische stad St. Petersburg verloren de Nederlandse 3x3 basketballers woensdag weliswaar hun eerste groepsduel tegen Inanomo (22-20), maar de overtuigende 22-15 zege op Samara maakte Julian Jaring, Arvin Slagter, Maksim Kovacevic en Jessey Voorn alsnog groepswinnaar. TeamNL won op 31 maart j.l. al de tweede stop van de United League Europe. Donderdag om 13.30 uur Nederlandse tijd is het Russische Tri Zvezdochki de tegenstander in de kwartfinale, live te zien op YouTube-kanaal van de ULE.

Voor Jessey Voorn is het zijn tweede toernooi in een week tijd, want afgelopen weekeinde deed hij met Ross Bekkering, Jan Driessen en Jason Dourisseau mee aan een landentoernooi in de Servische stad Novi Sad. Driessen en Dourisseau maken ook deel uit van de Nederlandse 3x3 trainingsgroep in het Frans Otten Stadion in Amsterdam. De Nederlanders eindigden als derde in het door Servië 2 (met 3x3 topspeler Dusan Bulut) gewonnen toernooi door in de strijd om het brons met 21-6 van Frankrijk te winnen. Ook Maksim Kovacevic, lid van Team Amsterdam op de World Tour en van TeamNL in de United League Europe, was in Novi Sad van de partij, als speler van Servië 1.

Inanomo - TeamNL 22-20

De Russen, die hun eerste duel in groep D met 21-18 van hun landgenoten van Samara hadden verloren, vochten voor hun laatste kans om zicht te houden op finaleronde van de United League Europe op 26 april. Ze begonnen furieus en mede dankzij twee tweepunters van Vladislav Meleshkin stond het in een mum van tijd 7-1. Maar in 3x3 is zo'n snelle achterstand te repareren en nadat Julian Jaring, ingevlogen voor de in Novi Sad geblesseerde geraakte Bekkering, met een dunk het startsein had gegeven, knokte TeamNL zich terug naar 9-9 met nog 5:12 te gaan. Vanaf dat moment begon de foutenlast de Nederlanders parten te spelen. Zes rake vrije worpen in kort tijdbestek bezorgden Inanomo opnieuw een voorsprong van zes punten (18-12), maar wederom poetste TeamNL die achterstand weg. Via een tweepunter en een drive van Jessey Voorn, de MVP van de tweede stop, werd het 20-20. Maar het eerstvolgende Russische balbezit leverde meteen de game winner op. De open gelaten Iurii Bespalov bezorgde Inanomo met een rake tweepunter de winst op (22-20) met nog 1:09 op de klok. Voorn en Jaring waren beide goed voor 6 punten, Maksim Kovacevic en Arvin Slagter hadden er ieder 4.

Samara - TeamNL 15-22

TeamNL begon een stuk agressiever aan de tweede groepswedstrijd. Jaring (tweepunter) en Kovacevic zorgden voor 3-0, maar Samara was al weer vlot terug op 3-3 en hield vervolgens tot 9-9 gelijke tred. De Nederlanders kozen in hun tactische aanpak vooral voor de tweepunter en waar die in de beginfase nog niet wilde vallen, was het vanaf de 9-11 van Voorn voortdurend prijs. Slagter zette met twee rake tweetjes zijn team op 16-11 met nog ruim twee minuten op de klok. Vooraf was uitgerekend dat TeamNL als eerste in de groep zou eindigen, als het zou winnen met 22 punten. Na een tip-in van Kovasevic stond er 20-13 op het scorebord en geloofde Samara het wel. De Russen mochten verliezen om door te gaan, mits ze 20 punten zouden maken. Dat zat er in de laatste minuut niet meer in. Met een tweepunter in de zoemer bepaalde Slagter de eindstand op 22-15 en was de groepswinst een feit. Van de acht rake tweepunters nam Slagter er vier voor zijn rekening. Hij had 8 punten, Voorn 6 en Kovacevic en Jaring ieder 4.

Gerelateerde artikelen