!
2019_3x3_World Cup_Amsterdam_Jobse.jpg
25 maart 2020

Tokyo 2020 uitgesteld! 'De enige juiste beslissing'

Door Luuk von Burg

Het coronavirus heeft het grootste sportevenement ter wereld tot slachtoffer gemaakt. De Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in Japan worden met een jaar uitgesteld. Ook Basketball Nederland was aankomende zomer van de partij geweest. De rolstoelbasketbalsters en vijf officials hadden hun ticket al binnen. De beide 3X3 selecties maakten nog kans op deelname via de kwalificatietoernooien.

Voor de Orange Lions 3X3 waren de Olympische Kwalificatie Toernooien al uitgesteld, maar nu gaan ook de Spelen zelf niet meer door. Het is een harde klap voor de basketballers. “Maar je zag het aankomen”, zegt Jesper Jobse. “Je ziet dat er nu belangrijkere dingen zijn dan sport. Heel logisch ook. Het gaat om mensen hun gezondheid, maar het blijft enorm zuur.”

De 36-jarige Jobse werkte jarenlang naar de Olympische Spelen toe. “Dit had de kroon op het harde werk moeten zijn. Nu is het ineens weer zo ver weg. Ik weet niet of ik nog een jaar door wil. Ik kan daar nu geen antwoord op geven, daar moet ik nog maar eens even goed over nadenken.”

Ook Jill Bettonvil zit thuis en baalt als een stekker. “Ik had er eigenlijk al rekening mee gehouden, maar nu het definitief is dat het een jaar later wordt, komt het toch hard binnen”, zegt ze teleurgesteld. Een jaar lang heeft de Orange Lion zich volledige gefocust op het bereiken van de Olympische Spelen met de nationale 3X3 ploeg. “Ik heb nog steeds dezelfde olympische droom, maar het is natuurlijk afwachten wat er nu allemaal gaat gebeuren. Voor nu is het balen, maar het is niet anders.”

Jill bettonvil 3x3

Naast de Olympische Spelen zijn ook de Paralympische Spelen een jaar uitgesteld. De rolstoelbasketbalsters onder leiding van Gertjan van der Linden waren al geplaatst en zaten middenin de voorbereiding voor Tokyo. “Het kon niet uitblijven. Gezondheid staat boven alles”, zegt Van der Linden resoluut. “Alleen maar een wijs besluit, denk ik zo. De wereld moet weer gezond worden, dat is prioriteit nummer één.”

Het uitstellen van de Spelen is volgens Van der Linden de enige juiste beslissing. Niet alleen vanwege de directe risico's voor de gezondheid, maar ook door de verstoring van de voorbereiding. “Ik denk dat de atleten niet hun beste prestatie hadden kunnen leveren aankomende zomer, met een voorbereiding in tijden als deze. Nu weer een jaar hard trainen en dan volgend jaar een geweldige Spelen neerzetten.”

2019_Rolstoel_Orange Lions_vrouwen_EK_Gertjan

Okke te Velde, technisch directeur van de Nederlandse Basketball Bond, snapt de frustratie en de onzekerheid bij de sporters. “Er zijn atleten die nu misschien wel een nieuwe kwalificatieprocedure in moeten. Of het zou voor hen het laatste grote toernooi worden, om er daarna een eind aan te breien. Dan is dit natuurlijk een enorme deceptie”, zegt Te Velde.

Maar ook hij is realistisch en weet dat dit besluit onvermijdelijk was. “Het was met zulke grote belangen natuurlijk geen makkelijke beslissing, maar je relativeert het omdat de gezondheid uiteraard bovenaan staat.”
Te Velde moet als technisch directeur het vizier gaan richten op komend jaar. “We gaan nu opnieuw een pre-olympisch jaar in. Dat betekent dat we gaan kijken naar de speeldata en de kwalificatietoernooien. Maar dat gaat allemaal in overleg met het NOC*NSF. Het is nu nog te vroeg om echt plannen te maken. We overleggen natuurlijk veel over mogelijk scenario’s, maar het blijft vooral afwachten.”

Vijf andere Nederlandse basketbalfanaten die hun ticket voor Tokyo al hadden bemachtigd zijn Kristian Halbersma, Marc Deegens, Marco van Apeldoorn, Edwin Wallaart en Nathalie van Meurs. Halbersma, Deegens en Van Apeldoorn zouden als 3x3 tafelofficials eind april naar Roemenië afreizen ter voorbereiding op de Spelen. Wallaart en Van Meurs zouden als rolstoelbasketbalofficials naar Tokyo gaan. “Het zat er natuurlijk aan te komen”, reageert Halbersma stoïcijns. “Ik had mijn zomer er uiteraard op ingepland. Maar goed, nu hebben we weer een jaar langer om ons voor te bereiden."

Gerelateerde artikelen