!
30052021 OKT 3x3 MEN Blijdschap.jpg
30 mei 2021

Tokyo!!! Nederlandse 3x3 basketballers schrijven basketbalgeschiedenis

Door Ronald van Dam

De Orange Lions gaan naar Tokyo! De Nederlandse 3x3 mannen hebben basketbalhistorie geschreven. Voor het eerst doet een Nederlandse ploeg in het valide basketball mee aan de Olympische Spelen. Arvin Slagter, Dimeo van der Horst, Jessey Voorn en Julian Jaring waren zondag in bij de FIBA 3x3 Olympic Qualifier te sterk voor de Verenigde Staten (21-16) en Frankrijk (21-13) en pakten zo een van de drie olympische 3x3 tickets die in Oostenrijk op het spel stonden. De Nederlandse vrouwen gaan van 4 t/m 6 juni a.s. in Hongarije in de herkansing bij het tweede OKT.

Verenigde Staten - Nederland 16-21

Met twee mannen (ex NBA-speler Robbie Hummel en Kareem Maddox) van de gouden WK-ploeg van 2019 in de gelederen leken de Verenigde Staten favoriet om deze kwartfinale te winnen. Maar Hummel bijvoorbeeld had sinds eind 2019 tot aan dit OKT geen 3x3 wedstrijd meer gespeeld en de Amerikanen waren met een nederlaag tegen de Belgen bepaald niet overtuigend groepswinnaar geworden. Nederland daarentegen zat na een slechte start steeds beter in het toernooi. Die lijn werd voortgezet in de kwartfinale. Amerika zocht het met z'n lengteoverwicht keer op keer inside en vooral Joe King (8 op 10) was daar niet te stoppen. Maar meer wapens hadden ze ook niet, terwijl de Orange Lions veel gevarieerder speelden. Tot 12-12 ging de score gelijk op, maar met een tweepunter zette schutter Jessey Voorn Nederland op 8-12 en die voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. Jaring zorgde uit een rebound met een score voor 13-17 en bezegelde met twee raken vrije worpen in de slotfase het lot van de Amerikanen. Met een knappe 16-21 zege plaatste de ploeg van bondscoach Brian Benjamin zich voor de halve finales.

Scores Nederland: Julian Jaring 7 punten; Arvin Slagter 6; Dimeo van der Horst 4; Jessey Voorn 4.

30052021 OKT 3x3 MEN balmovement.jpg

Nederland - Frankrijk 21-13

Frankrijk had zich als ongeslagen winnaar van groep C ten koste van de Brazilianen voor de kwartfinale tegen Nederland geplaatst. De winnaar zou zich meteen voor Tokyo kwalificeren, voor de verliezer lag een herkansing tegen de Letten (20-18 verlies tegen Polen) in het verschiet. Nederland keek in het begin even tegen een achterstand aan en had vooral geen antwoord op de drives van de Antoine Eito, 5-5 prof van Le Mans in de Franse ProA. Hij zette Frankrijk op 6-7 voor, maar de Jessey Voorn 'ik-laat-even-zien-wat-een-schutter-is' show deed de wedstrijd kantelen in Nederlands voordeel. Met drie tweepunters op rij knalde hij de Orange Lions naar Tokyo, want van de 12-7 achterstand kwamen de Fransen niet meer terug. Eito spartelde nog wel tegen (13-10 en 14-12), toch lieten de Lions hun prooi niet meer los. Een tweepunter van Arvin Slagter en scores van Slagter en Jaring deden de moegestreden Franse verder wankelen, waarna Dimeo van der Horst met een tweepunter (21-13) definitief naar Tokyo schoot.

Scores Nederland: Dimeo van der Horst 7 punten; Jessey Voorn 7; Arvin Slagter 5; Julian Jaring 2.

30052021 OKT 3x3 MEN waterdouche.jpg

Foto: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen