!
Vincent van Sliedregt-jul23
27 oktober 2023

Van Sliedregt wil bij Orange Lions juiste mensen op juiste plek om het verschil te maken

Het aftellen is begonnen. Op donderdag 9 november speelt het Nederlands vrouwenteam in Sporthallen Zuid in Amsterdam tegen Oostenrijk. Het is niet alleen de eerste wedstrijd in het eerste window van de kwalificatie voor EuroBasket 2025. Het is ook de eerste wedstrijd van Vincent van Sliedregt als bondscoach van de Orange Lions. "De potentie is er. Nu is het zaak om de dingen op z'n plek te laten vallen."

Terwijl hij met zijn club LWD Basket in de BNXT League, de eredivisie van de mannen, bezig is aan een nieuw project ("een nieuwe ploeg met negen nieuwe spelers vanaf het begin af aan opbouwen"), wacht Van Sliedregt in november een andere uitdaging. Thuis tegen Oostenrijk (9 november) en uit tegen Kroatië (12 november) moeten de Nederlandse vrouwen er meteen staan. In een groep met Spanje als uitgesproken favoriet draait het om de strijd om de tweede plek. Behalve de acht groepswinnaars plaatsen de vier beste nummers twee zich ook voor het EK.

Maar tegelijkertijd ligt er voor de nieuwe bondscoach ook een uitdaging om - zoals hij het zelf omschrijft - "orde te scheppen in de chaos". Van Sliedregt: "En daar heb ik zin in. We komen toch uit een periode waarin de boel een beetje op zijn gat lag en er geen beslissingen werden genomen. Dat moeten we nu achter ons laten. Het is mede aan ons als staf om te kijken of we dat om kunnen keren en we daarin het verschil kunnen maken."

'De potentie is er'

Het probleem daarbij is dat Van Sliedregt de ploeg maar kort bij elkaar heeft. Op zondag 5 november vliegen de in het buitenland spelende internationals in, een dag later meldt het Nederlandse deel zich in Amsterdam. "Window-basketball is complex. Je hebt ze maar kort bij elkaar, tactisch kun je weinig doen. Dan komt het vooral aan op het mentale vlak, de wilskracht, de neuzen omhoog zien te krijgen. Maar ook zorgen dat de hiërarchie klopt. De potentie is er. Nu is het zaak om de dingen op z'n plek te laten vallen. De vorige bondscoaches zullen dat ieder op hun manier ook hebben geprobeerd. Maar nu is het aan mij om eraan te sleutelen en het team op de rit te krijgen. We gaan het meemaken..."

Op de vraag wat zijn aanpak gaat zijn, zegt Van Sliedregt: "Iedereen die mij als coach of assistent-coach heeft meegemaakt, de mensen waarmee ik heb mogen werken, daarvan verwacht ik dat ze zullen zeggen dat ik meer gericht ben op het individu in de groep. Streven naar de juiste groepssamenstelling en de mensen op de goede plek zetten. Je kunt in zo'n kort window niet het wiel opnieuw uitvinden, het gaat er om de juiste stukken op het bord te bewegen. Ik ben erg voor de menselijke aanpak en daarmee het verschil te maken. Zulke trajecten heb ik vaker meegemaakt."

2015 Orange Lions VU20 brons

Van de veertien speelsters tellende selectie hebben er zes in 2015 brons gewonnen bij het U20 Europees Kampioenschap in de A-divisie (foto hierboven). Aan talent geen gebrek zou je zeggen. Toch wacht het Nederlands vrouwenteam nog altijd de eerste EK-deelname sinds 1989. "Als je eerlijk bent vertoont een aantal speelsters sporen van gedrag dat ze het geloof een beetje kwijt zijn geraakt. Wat is het perspectief van de Orange Lions? Dat begrijp ik. Laat ik het zo zeggen: het plaatje klopte in het verleden te vaak niet. Daarom is het volgens mij goed om door te selecteren. Onze U20 vrouwen hebben het onder Bart Sengers goed gedaan afgelopen zomer (derde bij het EK in B-divisie, red.), er komen goede talenten aan. Je gaat op zoek naar meer vuur, meer wilskracht, speelsters die niet vies zijn van hard werken en die vonk hoop je te laten over slaan."

Niet onoverbrugbaar

Het is van Sliedregt niet ontgaan dat onze zuiderburen met het winnen van de Europese titel stukken verder zijn met hun basketballende vrouwen. "België heeft een professionele vrouwencompetitie waar de clubs vijf keer per week trainen, daar liggen ze in voor. Voeg daarbij dat ze een aantal absolute toppers in huis hebben, zoals WNBA-speelster Emma Meesseman. Maar goed, daar zijn ze twintig jaar geleden ook begonnen met een doel. Nu hebben we een achterstand op België, maar die is niet onoverbrugbaar. Maar dan zullen dingen wel wezenlijk moeten veranderen."

Nog even terug naar het eerste window van de Orange Lions. De conclusie dat het in de groep van Nederland draait om de tweede plek achter Spanje, waartegen hooguit een enorme stunt mogelijk is, vindt Van Sliedregt nu te vroeg getrokken. "Theoretisch is het een logisch verhaal. Het is wel duidelijk dat het tegen Oostenrijk en Kroatië meteen moet gebeuren, waarbij ik uit winnen bij Kroatië ook wel een stunt zou vinden. Daar hebben ze meer continuïteit, zijn ze organisatorisch verder, alhoewel wij misschien over meer talent beschikken."

Wedstrijd: Nederland - Oostenrijk, eerste EK kwalificatiewedstrijd
Datum: Donderdag 9 november, 19.30 uur
Lokatie: Sporthallen Zuid, Amsterdam

Tickets verkrijgbaar via deze link.

Gerelateerde artikelen