!
12 november 2022

Verjongde Orange Lions lijden leerzame nederlaag tegen Oekraïne in WK-kwalificatieduel

Door Ronald van Dam

Het drastisch verjongde Nederlands basketbalteam heeft vrijdagavond een 77-96 nederlaag geleden tegen Oekraïne. Daardoor zijn de Orange Lions definitief uitgeschakeld voor de FIBA World Cup 2023, terwijl Oekraïne door de zege nog van het WK mag blijven dromen. Vooral in het met 14-31 verloren tweede kwart werd de jonge Nederlandse ploeg duidelijk gemaakt wat er nog nodig is om op internationaal topniveau mee te doen. Maar nadat het verschil na rust was opgelopen naar 30 punten, toonde het team van de nieuwe bondscoach Radenko Varagic karakter door het derde (21-19) en vierde kwart (21-18) te winnen. Keye van der Vuurst de Vries was met 19 punten, 6 assists, 5 rebounds en 3 op 6 driepunters topscorer bij de Lions. De eveneens pas 20-jarige Yannick Kraag (grote foto) maakte met 15 punten, 7 rebounds en 3 steals indruk in zijn eerste interland als A-international.

Kwartstanden: 21-28; 14-31; 21-19; 21-18.

Game flow

Op de dag dat in Cherson weer de Oekraïense vlag wapperde, was wedstrijd in het Topsportcentrum Almere een mooie steunbetuiging aan het door oorlog geteisterde Oekraïne. Op de schermen werd een speciale video vertoond (zie hieronder), op de courtside seats zaten Oekraïense vluchtingen en op de goed gevulde tribunes was naast oranje ook veel geel en blauw te zien. Het inspireerde de Oekraïense basketballers tot een 0-11 bliksemstart, waarbij vooral Illya Sydorov profiteerde van de matige pick-and-roll verdediging bij Nederland. In mum van tijd liep de achterstand op tot vijftien punten (2-17), waarna spelverdeler Keye van der Vuurst de Vries geholpen door debutant Yannick Kraag de Orange Lions weer in het spoor (21-24) van Oekraïne bracht. Maar de ploeg van de Letse bondscoach Ainars Bagatskis nam aan het einde van het eerste kwart het intiatief weer over en liep vervolgens in het tweede kwart weg naar een 35-59 voorsprong bij rust, geholpen door de 21 punten van Sydorov, een fabelachtige Oekraïense trefzekerheid van 71 procent en 8 uit 11 achter de driepuntsplijn. Verdedigend lag de Oekraïense focus op Yannick Franke die op 0 uit 6 werd gehouden in de eerste helft.

De Nederlandse Basketball Bond koos er na het teleurstellend verlopen EK voor een koerswijziging, waardoor onder leiding van de nieuwe (interim)bondscoach Varagic jonge talenten de kans krijgen zichzelf te laten zien in de hoop dat er in de toekomst een team staat dat zich kan plaatsen voor EuroBasket 2025. Met name in het tweede kwart was goed te zien dat de jonge Nederlandse ploeg zoekende was en ervaring ontbeerde, vooral als starters Keye van der Vuurst de Vries, Yannick Franke en Yannick Kraag aan de kant zaten. Na rust liep het verschil zelfs op naar dertig punten (42-72) in Oekraïens voordeel alvorens de jonge Lions hun rug rechtten. Door het derde en vierde kwart te winnen, werd er toch nog 11 punten van de achterstand af gehaald, waarbij iedereen van Varagic speeltijd kreeg. De 77-96 zege van Oekraïne was de achtste overwinning in negen onderlinge duels (Nederland won alleen in 2017 met 70-65 tijdens een oefentoernooi in Italië). Door de 85-88 zege van Georgië bij IJsland heeft Oekraïne met nog drie duels te spelen in groep L nog steeds een kans om zich voor het WK te plaatsen.

Top performers

Nederland: Keye van der Vuurst de Vries 19 punten (7/15), 5 rebounds, 6 assists en 3/6 driepunters; Yannick Kraag 15 punten (7/14), 7 rebounds en 3 steals; Luuk van Bree 11 (4/6) en 2/4 driepunters.
Oekraïne: Illya Sydorov 25 punten (10/18), 5 assists en 4/7 driepunters; Viacheslav Kravtsov 14 punten (5/7) en 6 rebounds.

Stats don't lie

Oekraïne schoot over de hele wedstrijd 57,8 procent van het veld en 11 op 22 driepunters raak. De 46 Oekraïense points in de paint maakten duidelijk dat Nederland zich inside te makkelijk liet aftroeven. Opvallend waren wel de 16 aanvallende rebounds van Nederland die 16 second chance points opleverden. Boyd van der Vuurst de Vries stond voor het eerst samen met zijn jongere broer Keye als A-international binnen de lijnen en fleurde zijn debuut op met een driepunters en 4 assists, waarvan eentje op Keye. Ook debutant Jordy Kuiper scoorde (2 punten) en pakte nog een steal. Yannick Franke werd fel op de huid gezeten door Oekraïne en worstelde de hele wedstrijd met zijn schot: 2 op 13. De captain kwam uit op 8 punten, 5 assists en 2 steals.

Wat ze zeiden over de wedstrijd?

Radenko Varagic: "Het was een bijzondere avond. Ik wil Oekraïne feliciteren met de zege, ze hebben goed gespeeld. Wij hadden vooral voor de rust een fase waarin we de scores te makkelijk tegen kregen, maar ik ben trots op de jongens hoe ze in de tweede helft karakter hebben getoond. We hebben tocht het derde en vierde kwart gewonnen. Een leerzame ervaring. Op naar Spanje en het volgende window gaan we verder met dit proces van verjonging."

Yannick Kraag: "Verliezen met 19 punten verschil is toch wel veel. Over mijn eigen spel ben ik aanvallend wel tevreden, maar verdedigend moet het zeker nog beter."

Next game

Maandag 14 november: Spanje - Nederland (20.30 uur), live te zien bij Ziggo Sport.