!
OL MU 16 POL Verhoeven.jpg
25 juni 2020

Versoepeling coronabeleid: basketballen mag weer met contact

Door Ronald van Dam

Er mag vanaf woensdag 1 juli weer zonder beperkingen buiten én binnen worden gebasketbald. Ook wordt onder voorwaarden weer publiek toegestaan bij trainingen, wedstrijden en andere competitievormen. Nu in Nederland de uitbraak van het coronavirus onder controle lijkt, heeft de overheid woensdagavond bij monde van minister-president Mark Rutte vergaande versoepelende maatregelen bekend gemaakt. Voor het basketball betekent dat concreet dat er weer naar hartenlust getraind en gespeeld kan worden.

Contactsporten worden door de overheid vanaf 1 juli weer toegestaan. Bij het spelen van basketball hoeft er dan geen anderhalve meter afstand meer worden gehouden, zoals bij de laatste versoepeling van de maatregelen op 27 mei jl. voor iedereen vanaf 18 jaar nog wel het geval was. Volgens de ‘routekaart’ die het kabinet had opgesteld zou vanaf 1 september weer zonder restricties gesport kunnen worden, maar dat moment is nu met twee maanden vervroegd.

De overheid houdt bij de versoepeling wel vast aan de anderhalve meterregel. Dat betekent dat basketballers meteen na afloop van een training of een wedstrijd anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden.

Bij wedstrijden mag vanaf 1 juli ook weer publiek aanwezig zijn, zowel binnen als buiten. Daarbij geldt dat toeschouwers anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Buiten mogen er maximaal tweehonderdvijftig toeschouwers bij een wedstrijd aanwezig zijn, binnen maximaal honderd personen. Voor kantines van verenigingen had de overheid op 27 mei jl. al bepaald dat die vanaf 1 juli ook weer open mogen.

Daarnaast dienen nog steeds de hygiëneregels van het RIVM te worden gevolgd:

  • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
  • Houd anderhalve meter afstand (uitzondering tijdens het sporten zelf).
  • Vermijd drukte.
  • Was vaak je handen

Wedstrijden waarbij grote aantallen toeschouwers aanwezig zijn, zoals die in de Dutch Basketball League, Women’s Basketball League, interlands en grote 3x3 events, vallen onder evenementen. Publiek daarbij is weer toegestaan als de mogelijkheid voor reservering op naam, een gezondheidscheck en het toewijzen van vaste zitplaatsen bestaat. Toeschouwers moeten wel op anderhalve meter afstand van elkaar zitten. Schreeuwen en spreekkoren zijn niet toegestaan, om te voorkomen dat het coronavirus zich weer kan gaan verspreiden. Clubs die in Nederland op het hoogste niveau actief zijn, zullen de komende tijd gaan onderzoeken hoe ze in oktober bij de start van het nieuwe seizoen weer wedstrijden met publiek kunnen gaan spelen.

Voor de organisatoren van basketbalkampen voor de jeugd is de versoepeling van de overheidsmaatregelen ook goed nieuws. Lang bestond er onzekerheid over het al dan niet door kunnen gaan van de verschillende Camps in de zomermaanden, maar ook daar zijn nu geen beperkingen meer voor.

Voor alle informatie over coronaprotocollen (ook voor basketbalkampen) kun je terecht op onze speciale coronapagina. Zodra het nieuwe protocol gereed is, kun je dat daar ook vinden. Bovendien wordt het ook naar alle verenigingen gecommuniceerd.

Ondanks de versoepelde maatregelen, waardoor we weer de mogelijkheid hebben om met contact te basketballen mét publiek erbij, dragen we als basketbalgemeenschap nog steeds een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We waarderen en respecteren de ruimte die we van de overheid krijgen, maar laten we daar samen ook verstandig mee om gaan.

Gerelateerde artikelen