!
Algemeen 3x3 schaduwen.jpg
26 april 2021

Voorlopige 3x3 selecties voor eerste OKT aangemeld bij de FIBA

Door Ronald van Dam

Conform de eisen van de FIBA heeft de Nederlandse Basketball Bond de voorlopige 3x3 selecties aangemeld voor het eerste olympisch kwalificatietoernooi (OKT), dat van 26 t/m 30 mei a.s. in het Oostenrijkse Graz wordt gehouden. Nederland is daar met de vrouwen en de mannen van de partij om te strijden om drie tickets voor de Olympische Spelen in Tokyo.

Op de lijst die is opgegeven bij de internationale basketbalbond staan bij de vrouwen de namen van Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Noor Driessen en Ilse Kuijt. Het gaat om een voorlopige opgave, die nog zal nog worden uitgebreid met twee namen. Omdat de nationale vrouwenselectie het afgelopen jaar als gevolg van de coronapandemie geen officiële wedstrijden heeft kunnen spelen, zal het voorbereidingsprogramma de komende weken flink worden geïntensiveerd met wedstrijden in Amsterdam en in het buitenland. Uiterlijk 18 mei bepaalt bondscoach Hakim Salem welke zes speelsters de definitieve selectie vormen. Kort voor het OKT wordt bekend welke vier in Graz gaan spelen en wie de twee reserves zijn.

Bij de mannen zijn al zes namen aangemeld. Op de lijst die is ingediend bij de FIBA staan Aron Royé, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter, Jessey Voorn, Julian Jaring en Ross Bekkering. Bondscoach Brian Benjamin belegt met de mannenselectie in de aanloop naar het eerste OKT van 14 t/m 16 mei in het Frans Otten Stadion in Amsterdam nog een trainingsstage met Servië en Rusland. Ook hier geldt dat kort voor het OKT bekend wordt welke vier in Graz in actie komen en wie als reserves worden aangewezen.

Mochten de vrouwen en/of de mannen zich bij het eerste OKT niet plaatsen voor Tokyo, dan krijgen ze een week later nog een tweede kans in Debrecen, waar het laatste ticket voor Tokyo is te verdienen.

Gerelateerde artikelen