!
Vladimir Heger coachend.jpg
1 maart 2021

Voormalig bondscoach Vladimir Heger op 89-jarige leeftijd overleden

Door Ronald van Dam

Voormalig bondscoach Vladimir Heger is maandag 1 maart op 89-jarige leeftijd overleden. Onder leiding van de bevlogen Tsjech behaalde de Nederlandse basketballers hun beste internationale prestatie ooit. Met Heger op de bank reikte de nationale mannenploeg bij het Europees Kampioenschap in 1983 in Frankrijk tot de vierde plaats.

Nederland bereikte dat resultaat door drie zeges in zeven duels. De Nederlandse mannen wonnen in de groepsfase drie van hun vijf wedstrijden. Ze boekten in poule B overwinningen op Duitsland, Israël en Polen, waardoor ze tweede werden voor de Duitsers op onderling resultaat. In de halve finale verloor Oranje met 88-69 van Italië, om vervolgens in de strijd om het brons met 105-70 het onderspit te delven tegen de Sovjet-Unie. De selectie bij dat historische EK bestond uit René Ridderhof, Ronald Schilp, Randy Wiel, Mitchell Plaat, Al Faber, Jos Kuipers, Dan Cramer, Cock van de Lagemaat, Henk Pieterse, Ronald van den Bergh en Rob van Essen.

Een jaar eerder, in 1982, was Heger met de mannenploeg ongeslagen kampioen in de B-divisie geworden. In Portugal wonnen de Nederlandse mannen toen tijdens het zogenoemde Challenge Round toernooi al hun twaalf wedstrijden.

Heger was in de jaren tachtig zowel bondscoach van de mannen als de vrouwen. In totaal coachte hij van 1982 t/m 1986 het Nederlands mannenteam 89 keer. Daarvan won hij er 46.

Gerelateerde artikelen