!
22 WKQF W2 NED OEK Volkslied.jpg
16 januari 2023

Voorselectie Orange Lions met 24 namen voor laatste window bekend gemaakt

Door Ronald van Dam

De lijst met de namen van de 24 spelers die de voorselectie van de Orange Lions voor het laatste WK-kwalifcatiewindow vormen, is bekend. De Nederlandse basketballers spelen op donderdag 23 februari in Topsportcentrum Almere om 19.30 uur thuis tegen Georgië, drie dagen later, op zondag 26 februari, gevolgd door een uitwedstrijd tegen Oekraïne. Nederland is al uitgeschakeld voor deelname aan de FIBA World Cup 2023. In groep L zijn Spanje en Italië inmiddels geplaatst. Georgië en Oekraïne strijden samen met IJsland om het laatste ticket in deze groep.

Ten opzichte van het vorige window, waarin de door bondscoach Radenko Varagic danig verjongde selectie vooral in de uitwedstrijd tegen Spanje lof oogstte, zitten er drie nieuwe namen in de voorselectie. Varagic heeft Dwayne Aristode (Joventut Badalona), Tim Hoeve (Aris Leeuwarden) en Coen Stolk (Landstede Hammers) geselecteerd als vervangers voor de geblesseerde Heroes Den Bosch-spelers Boy van Vliet en Lagio Grantsaan, plus Dylan van Eyck die momenteel geen club heeft.

Varagic, aangesteld als opvolger van Maurizo Buscaglia om een begin te maken met het verjongingsproces bij de Orange Lions, kan in februari niet beschikken over Nederlandse talenten als Jesse Edwards, David N'Guessan, Quinten Post, Malevy Leons en Rienk Mast, die volop met hun college teams in de Amerikaanse NCAA in competitie zijn.

"Met de selectie voor het komende window trekken we de lijn door om Nederlandse talenten het vertrouwen te geven, zodat ze zich op het hoogste niveau kunnen ontwikkelen", licht technisch directeur Brian Benjamin toe. "Daar hoort een zekere wisselvalligheid bij, maar we zien dit als een essentiële investering om de komende generatie ervaring op te laten doen die zich direct terug zal betalen."

De voorselectie telt de volgde 24 spelers:

Keye van der Vuurst de Vries (Filou Oostende, België)
Marijn Ververs (Zorg en Zekerheid Leiden)
Tim Hoeve (Aris Leeuwarden)
Boyd van der Vuurst de Vries (Landstede Hammers)
Maarten Bouwknecht (Zorg en Zekerheid Leiden)
Yannick Franke (PAOK Thessaloniki, Griekenland)
Sander Hollanders (Donar)
Keime Helfrich (Heroes Den Bosch)
Dwayne Aristode (Joventut Badalona, Spanje)
Yannick Kraag (Joventut Badalona, Spanje)
Stan van den Elzen (Zorg en Zekerheid Leiden)
Coen Stolk (Landstede Hammers)
Luuk van Bree (Zorg en Zekerheid Leiden)
Olaf Schaftenaar (Donar)
Jordy Kuiper (Real Valladolid, Spanje
Sam Huurman (Den Helder Suns)
Emmanuel Nzekwesi (ESSM Le Portel, Frankrijk)
Terrence Bieshaar (Feyenoord Basketball)
Willem Brandwijk (Donar)
Matt Haarms (Fraport Skyliners, Duitsland)
Jito Kok (Heroes Den Bosch)
Nathan Kuta (Spirou Charleroi, België)
Jesse Waleson (Filou Oostende, België)
Kai Edwards (Juaristi Iraurgi, Spanje)

De kaartverkoop voor de thuiswedstrijd tegen Georgië is inmiddels gestart. Het is de laatste mogelijkheid om de jonge Orange Lions op eigen bodem aan het werk te zien in de kwalificatie voor het WK. Zorg dat je er bij bent!

Gerelateerde artikelen