!
3x3 Tokyo NED POL blijdschap.jpg
26 juli 2021

Voortreffelijk herstel na 'pijnlijk' verlies brengt Orange Lions in kwartfinales

Door Ronald van Dam

Een dag met 'mixed emotions' en een goede afloop voor de Orange Lions bij de Olympische Spelen in Tokyo. Na de letterlijk pijnlijke 18-17 nederlaag in overtime tegen België - Ross Bekkering moest al in de eerste minuut naar de kant met een vinger uit de kom - herstelde Nederland zich knap door Polen met 22-20 te verslaan, wederom na verlenging. Gelukkig was Bekkering weer van de partij en hij had met 6 punten en een rake tweepunter een belangrijk aandeel in de zege. Nederland is nu al zeker van de kwartfinale. Als de Lions dinsdag hun laatste groepsduel tegen Letland winnen, staan ze meteen in de halve finale.

Nederland - België 17-18 OT

In 3x3 wil je weg blijven van blessures, maar precies dat overkomt Nederland in het vijfde groepsduel tegen de Belgen. Het begin (0-2) is voor onze zuiderburen, maar Jessey Voorn schiet Nederland op een 4-3 voorsprong, al zit Ross Bekkering op dat moment al aan de kant om zich aan een blessure aan zijn hand te laten behandelen. Een vinger van de linkerhand blijkt uit de kom, maar het lukt Bekkering zelf en de dienstdoende medici ook niet om 'm weer terug 'in het gelid' te krijgen en dus keert de Nederlandse Canadees de rest van het duel niet meer terug. Ondanks dat de Orange Lions met drie man verder moeten - in 3x3 speel je dan 'met één hand op de rug' - blijft Nederland in de wedstrijd. Zelfs als België via een gelukkige tweepunter van Thibaut Vervoort met 8-13 voorkomt, geven de Nederlandse 3x3 basketballers zich niet gewonnen. Vooral Jessey Voorn is met zijn tweepunters niet te stoppen. Hij knalt de Lions bij 15-15 langszij en als Nick Celis 15-16 maakt is het weer Voorn die er een verlenging uitsleept. Dezelfde Voorn bezorgt Nederland in die extra speeltijd een 17-16 voorsprong, maar met een tweepunter schiet Vervoort de zege alsnog naar de Belgen.

Scores Nederland: Jessey Voorn 10 punten (4/8 tweepunters), Dimeo van der Horst 5 en Arvin Slagter 2.

3x3 Tokyo BEL NED Voorn schot.jpg

Nederland - Polen 22-20 OT

Een zucht van verlichting gaat door het Nederlandse 3x3 kamp als Bekkering na een succesvol bezoek aan het medisch centrum in het olympisch dorp met getapete vingers weer mee kan doen tegen Polen. Nederland oogt in het begin verdedigend ongeconcentreerd en staat Polen te makkelijke scores toe naar de ring en onder het bord. Met een fraaie drive doet Jessey Voorn zijn ploeg ontwaken (4-4) en vanaf dat moment pakken de Lions het initiatief. Met een tweepunter schiet Dimeo van der Horst Nederland op 8-5, waarna een sneaky tip-in van Bekkering, gevolgd door diens rake vrije worp en een tweepunter van Arvin Slagter de voorsprong op 13-8 brengen met 4:41 op de klok. Maar Polen toont veerkracht, waarbij vooral Pawel Pawlowski een belangrijke rol speelt in de Poolse comeback die tot 15-15 leidt. Diezelfde Pawlowski zet Polen met een tweepunter op een 18-19 voorsprong, waarna Slagter met een tweepunter Nederland de vierde zege lijkt te bezorgen. Maar Michael Hicks sleept er op de valreep nog een verlenging uit voor de Polen (20-20), de tweede van de dag voor Nederland. De ploeg die als eerste twee punten scoort in overtime, wint de wedstrijd. Eerst zorgt Van der Horst met een drive voor 21-20, waarna een te gehaaste Premyslaw Zamojski de bal langs Hicks gooit en daarmee Van der Horst de kans geeft met een fraai uitgevoerde teardrop Nederland de winst te bezorgen.

Scores Nederland: Dimeo van der Horst 6 punten en 5 rebounds, Ross Bekkering 6, Arvin Slagter 5 (2/6 tweepunters) en Jessey Voorn 5.

3x3 Tokyo NED POL Bekkering.jpg

Brian Benjamin (bondscoach): "We begonnen niet scherp. De Belgen hebben goede schutters en de afspraak was om ze niet los te laten, maar dat gebeurde wel en daardoor was het meteen 0-2. Het was al vrij snel duidelijk dat Ross niet meer terug zou komen. Er hadden inmiddels drie artsen geprobeerd die vinger terug op z'n plek te krijgen, maar dat lukte niet en dus moest hij terug naar de kliniek in het olympisch dorp. Na een onwennige periode knokten we ons terug in de wedstrijd. We hebben vaker met drie man gespeeld, dus vonden we op een gegeven moment een ritme door opportunistisch te spelen. Met name Jessey schoot met scherp. De laatste drie minuten zaten de Belgen er doorheen en hadden we door moeten drukken, alleen was ook bij ons de pijp leeg. We komen nog voor in de verlenging, maar een dure turnover gaf de Belgen de bal terug en die beslisten het met een tweepunter. Zuur, omdat we zelfs met drie man goed genoeg waren om te winnen."
"Maar we konden er niet te lang bij stil staan, want het duel tegen Polen stond alweer voor de deur. Verlies zou mogelijk kunnen leiden tot het missen van de kwartfinales, bij winst zouden we nog op koers zijn voor directe plaatsing voor de halve finales. We hadden ons voorbereid op een wedstrijd met drie man, maar een half uur van tevoren kregen we te horen dat de vinger van Ross niet was gebroken en het gelukt was 'm terug te zetten. Hij kon dus spelen. Dat gaf ons een boost, die overigens pas later zichtbaar werd. In het begin waren we weer niet scherp, maar Ross hield ons toen in de wedstrijd. We liepen daarna zelfs uit naar 13-8, maar door snelle schoten te nemen wilden we de wedstrijd toen al beslissen in plaats van hun foutenlast uit te buiten. Bij 14-14 begon de wedstrijd volledig opnieuw en gingen we voor de tweede maal de overtime in. Gelukkig waren we nu wel cool en speelden het slim uit met twee mooie scores van Dimeo. Dit is de eerste keer dat we twee verlengingen op één dag hebben gespeeld, waarvan de eerste met drie man. Dat de mannen geknokt hebben voor wat ze waard zijn en ik supertrots ben is een understatement. We hebben het allemaal in eigen hand dinsdag en dat is ook wel eens anders geweest."

Arvin Slagter: "Het was een emotionele dag door de vraag of Ross zijn toernooi kon vervolgen of niet. Lastig en vervelend, maar tegelijkertijd zijn we blij dat hij de tweede wedstrijd er stond en helemaal de manier waarop. Dat getuigt van grote klasse en spreekt voor zijn karakter, hoe hij is als mens en als basketballer; super strijdbaar en competitief. Ik ben blij voor hem dat hij dat op dit podium en dit niveau heeft kunnen laten zien. Al met al een goed resultaat vandaag, gelet op alles waarmee we mee om hebben moeten gaan. Het nipte verlies tegen België en de zege op Polen hebben ons in de positie gezet om dinsdag met een zege meteen door te kunnen naar de halve finale. Daar zijn nu alle pijlen op gericht."

Programma dinsdag 27 juli:
Nederland-Letland (11.25 uur*)
Kwartfinales (14.00 en 15.20 uur*)
* Nederlandse tijd

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen