!
SelectieOrangeLions-Kloof-Franke-jan24
17 januari 2024

Vroege selectie Orange Lions voor eerste EK kwalificatie-window bekend

De eerste selectie van Orange Lions die in aanmerking komen voor het aankomende EK kwalificatie-window, is bekend. Deze zestien mannen maken kans op een plaats in het uiteindelijke roster, om op vrijdag 23 (Groot-Brittannië, uit) en maandag 26 februari (Griekenland, het Oranje shirt aan te trekken.

Point Guard

Keye van der Vuurst de Vries (Zunder Palencia, Spanje)
Marijn Ververs (ZZ Leiden)
Boy van Vliet (Heroes Den Bosch)
Leon Williams (Libertas Livorno 1947, Italië)

Shooting Guard

Yannick Franke (Zunder Palencia, Spanje)
Charlon Kloof (FC Porto Sports)
Boyd van der Vuurst de Vries (Den Helder Suns)

Small Forward

Yannick Kraag (Joventut Badalona, Spanje)
Dylan van Eyck (Svendborg, Denemarken)
Luuk van Bree (ZZ Leiden)

Power Forward

Emmanuel Nzekwesi (Cholet Basket, Frankrijk)
Terrence Bieshaar (Landstede Hammers)
Willem Brandwijk (Kangoeroes Mechelen, België)

Center

Matt Haarms (Zunder Palencia, Spanje)
Menno Dijkstra (Pardu Sadam, Estland)
Kai Edwards (Feyenoord)

Van de 12 spelers die afgelopen zomer het pre-kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen speelden, staan er 8 (Keye, Marijn, Yannick Franke, Charlon, Dylan, Luuk, Emmanuel, Terrence) in dit team. Dat betekent dat de helft ‘nieuw’ is, waarbij Boyd van der Vuurst de Vries en Kai Edwards wel in de eerste selectie van het pre-OKT zaten.

Nzekwesi-OrangeLions-jan24

Spaanse invloeden

Onder de nieuwe gasten zit een hele nieuwe center-ploeg. Matt Haarms speelt samen met Yannick Franke en Keye van der Vuurst de Vries in Spanje. De boomlange Haarms komt daar meestal zo’n 15 tot 20 minuten per wedstrijd in actie en is daarin goed voor meer dan 6 punten en bijna 4 rebounds. Ook Yannick Franke (11 pts, 3.5 reb) en Keye van der Vuurst de Vries (10 pts, 5 ast) nemen de ervaring uit de beste competitie van Europa, mee naar de interland-window.

Naast deze gasten die in Spanje spelen, kan coach Arik Shivek ook beschikken over Yannick Kraag. Kraag, 21, speelt óók in de hoogste Spaanse competitie. Bij Joventut Badalona speelt hij niet alleen binnen de Spaanse grenzen: hij komt ook in actie in de Eurocup. Daar komt hij uit tegen andere Europese topclubs, zoals vanavond (17 januari) tegen London Lions.

Basketball.nl zal de komende tijd uitgebreid vooruitkijken naar de wedstrijden tegen Groot-Brittannië (vrijdag 23 februari) en Griekenland (maandag 26 februari). Voor de wedstrijd tegen Griekenland is de kaartverkoop in volle gang. Ook Griekse fans weten de weg naar de ticketshop goed te vinden, dus wees er snel bij en zorg dat de Sportcampus in Den Haag oranje kleurt!

Gerelateerde artikelen