!
Hotel Schiphol A4 front.jpg
6 november 2020

‘We zeuren niet over de beperkingen, we hebben nu zo’n mooie kans’

Door Ronald van Dam

Basketball in een bubbel. Door de spelers in Disney World af te sluiten van de buitenwereld, lukte het de NBA om in tijden van corona het seizoen af te maken. De Nederlandse basketbalsters gaan dat nu in het klein ook beleven. Vanaf zondag zonderen de Orange Lions zich zes dagen af om op 12 en 14 november in Amsterdam twee kwalificatieduels voor EuroBasket 2021 af te werken. Een bijzondere gebeurtenis waar nogal wat bij komt kijken. “Maar als je van het organiseren van events houdt, is dit een prachtige uitdaging”, zegt teammanager Patrick Kathmann.

Op de vraag hoe anders het nu organisatorisch is dan bij een ‘normaal’ kwalificatiewindow, begint Kathmann aan een indrukwekkende opsomming van maatregelen. “Het belangrijkste is dat we ook écht opgesloten zitten. In Hotel Schiphol A4 zijn vier verdiepingen voor ons gereserveerd. Elk team heeft zij eigen verdieping. Alle officials ook, samen met twee mensen van het Lokale Organisatie Comité en een aantal hotelmedewerkers die ons ter beschikking staan. We krijgen echt alle medewerking van Van der Valk, dat mag ook wel even worden vermeld.”

“Elke verdieping heeft zijn eigen ingang, er is geen house keeping, lakens worden niet verschoond”, vervolgt hij. “Normaal delen twee speelsters een kamer, maar nu heeft iedereen zijn eigen kamer. Het is de bedoeling dat ze zo min mogelijk bij elkaar zijn en daar zoveel mogelijk blijven. Onze tegenstanders Slowakije en Hongarije komen respectievelijk zondag en dinsdag aan. Voor hen geldt hetzelfde. Eigenlijk heel saai allemaal. We hebben wel geprobeerd de verdieping van de Orange Lions leuk in te richten en ons DNA mee te geven. Ook daar krijgen we veel hulp van Van der Valk bij. We doen er echt alles aan om ervoor te zorgen dat de teams en officials elkaar niet ontmoeten, anders dan in de wedstrijd. Dat is het uitgangspunt.”

Om naar speellocatie Sporthallen Zuid in Amsterdam te komen, heeft elk team zijn eigen bus, waarbij een speciale ‘coronamanager’ – bij Nederland is dat Kathmann – er op moet letten dat iedereen voldoende afstand houdt en de voorgeschreven hygiënemaatregelen naleeft. Kathmann: “We komen de Sporthallen Zuid aan de achterkant binnen. Hal 2 is speciaal voor ons. Ook van de gemeente Amsterdam krijgen we alle hulp. We delen één toiletgroep, ballen worden ontsmet, maar eenmaal op het veld mag je alles doen wat bij basketball hoort. Alleen de hoofdcoach hoeft geen mondkapje te dragen, de rest van het team wel. En steeds zoveel mogelijk afstand van elkaar houden. De FIBA hanteert daarbij zelfs twee meter.” Over het testen op het coronavirus, zegt Kathmann. “Iedereen die de bubbel ingaat, moet vooraf twee negatieve tests kunnen overleggen. Eenmaal in de bubbel, waar we zes dagen in zitten, wordt iedereen nog één keer getest.”

Sporthallen Zuid voorkant.jpg

Terug in het hotel mogen de speelsters na het eten niet blijven natafelen, ze moeten meteen terug naar hun eigen kamer. “Er is wel een videoruimte voor de nabespreking”, vertelt Kathmann. “En als de staf samenkomt, doen ze dat bij de hoofdcoach, want die heeft de grootste kamer. We zijn aan het uitzoeken of we online yogasessies kunnen doen met de speelsters, ieder op hun eigen kamer. Tja, het is het leven van een topsporter, met dat verschil dat alle sociale contacten zoveel mogelijk worden beperkt. Maar de speelsters zelf klagen niet, hoor. Ze zijn er blij mee dat de bubbel in Nederland is en dat ze niet naar het buitenland moeten. Dit is de kans. Ik voel echt dat ze dit willen fixen. Nederland kan voor het eerst sinds 1989 weer naar een EK. Daar doen we het met zijn allen voor.”

Naast Kathmann is namens de Nederlands Basketball Bond René Vlaanderen aangewezen als hoofd van het LOC en houdt coördinator events Gerge Emmen zich bezig ‘met alles buiten de bubbel’. Kathmann: “Ik onderhoud het contact met het hotel en ga over de logistiek. Het is leuk om te doen. Als je van het organiseren van events houdt, is dit een uitdaging. Het grote verschil met het organiseren van een normaal window, is dat nu de gezondheid van de sporters voorop staat, in plaats van een event met zoveel mogelijk publiek. Daarom is het ook fantastisch dat Ziggo Sport de wedstrijden, die beide om 18.00 uur beginnen, live uitzendt. Uniek voor het vrouwenbasketball, en niemand hoeft iets te missen.”

De Orange Lions komen zondagochtend om 11.00 uur samen in Hotel Schiphol A4. Laura Cornelius, Emese Hof en Natalie van den Adel spelen zaterdag nog competitie in Spanje en reizen dan direct na de wedstrijd per vliegtuig naar Nederland. Dat geldt ook voor Karin Kuijt vanuit Italië. De internationals die in Duitsland spelen, komen per auto naar Amsterdam. De rest van de selectie, die voornamelijk bestaat uit speelsters die ook in het 3x3 fulltime programma zitten, traint al permanent in Sporthallen Zuid. Een aantal van hen combineert dat met spelen in de Women’s Basketball League, maar die ligt al sinds half oktober stil.

2019_Orange Lions_Vrouwen_Senioren_HON_Salem

Teammanager Patrick Kathmann en rechts naast hem bondscoach Hakim Salem tijdens het eerste window in Amsterdam.

Voor bondscoach Hakim Salem is de voorbereiding anders dan anders. “Voor een window heb je de speelsters maar kort bij elkaar, en je hebt maar een paar dagen om er een team van te maken. Dat is hetzelfde als normaal. Het verschil is dat er nu veel minder contactmomenten zijn, zeker vanaf dat we met elkaar de bubbel in gaan. Niemand mag langer dan noodzakelijk bij elkaar zijn. Even blijven zitten na het eten om nog wat te kletsen, is er niet bij. Gaan we zeuren over de beperkingen? Nee! We zijn blij dat we spelen en dat we dat in Amsterdam kunnen doen. Daar moeten we ons op focussen.”

Of het moeite kost, die aanpassingen? “Nee, ik pas me makkelijk aan”, zegt Salem. “Om twee keer negatief te kunnen testen voordat we de bubbel ingaan, ben ik al een paar weken in een soort van zelfquarantaine. Knuffelen met mijn dochtertje, doe ik maar even niet. Dat is soms best heftig. Maar het moet. We hebben nu zo’n mooie kans. Twee keer winnen en we zijn er, dan gaan we naar het EK. Knuffelen doen we na zaterdag wel weer. We hebben afgelopen zomer een window met twee uitduels nagebootst, omdat we er toen nog van uit gingen dat we naar Slowakije en Hongarije zouden gaan. Nu spelen we twee keer thuis. De speelsters vinden dat heel fijn, ook al mag er geen publiek bij en ook al ligt onze competitie stil, waardoor de Nederlandse meiden ritme missen. Maar nogmaals, daar gaan we niet over zeuren. Nu moet het gebeuren.”

Kathmann sluit zich daar bij aan. “ik ben positief gestemd. De ploeg is er aan toe.”

Gerelateerde artikelen