!
3x3 Tokyo Orange Lions Slagter blij.jpg
28 juli 2021

'We zijn trots op wat we uiteindelijk hebben bereikt in Tokyo'

Door Ronald van Dam

From the streets to the Olympics! De prachtige 3x3 reis die de Nederlandse 3x3 basketballers naar Tokyo voerde en de vijfde plek opleverde, gaat na de Spelen gewoon verder. De sport wordt elke dag populairder. Dimeo van der Horst, Arvin Slagter, Jessey Voorn en Ross Bekkering hebben met hun olympische optreden het Nederlandse basketball op geweldige wijze vertegenwoordigd op het internationale podium. Vier gewonnen, vier verloren, nipt uitgeschakeld in de kwartfinale, uiteindelijk vijfde, elk duel alles gegeven. Met Tokyo-ganger Arvin Slagter, 3x3 pionier Jesper Jobse en NBB-voorzitter Joop Brakenhoff blikken we terug op het olympisch debuut van de Orange Lions en van 3x3 als sport. ‘Vijfde worden op de Olympische Spelen geeft mij toch een gouden gevoel'.

Arvin Slagter: “Het is een enerverend en emotioneel toernooi geweest. Een ontzettende rollercoaster met helaas niet het einde waar we op hadden gehoopt. Ondanks de teleurstelling van het missen van een medaille, zijn we trots op wat we uiteindelijk hebben bereikt. Het heeft op een aantal momenten niet mee gezeten. Ik denk dat het duel tegen België de sleutelwedstrijd was, waarbij Ross met die vinger uit de kom al in het begin uitvalt en we twee onmogelijke tweepunters tegenkrijgen. Als we met z’n vieren waren geweest, hadden we de Belgen kapot gespeeld en dan is het een ander verhaal. In de laatste groepswedstrijd tegen Letland gaan zeven van hun veertien tweepunters erin. Dat is het spelletje en dat is wat 3x3 zo mooi maakt. Alleen, als je aan de verkeerde kant van de medaille zit, is dat zuur en doet het pijn. Maar verliezen hoort bij topsport.”

Jesper Jobse: “We moeten heel trots zijn op onze Orange Lions. Maar als een medaille zo dichtbij voelt, is het altijd een teleurstelling als je die niet pakt. Uiteindelijk heeft de wedstrijd tegen België die ze grotendeels met drie man hebben moeten spelen, Nederland de das om gedaan. Die winnen zou direct een halve finale plek hebben opgeleverd, nu verlies je na overtime en kom je in een lastige situatie. Van Letland win je niet zomaar even en na dat verlies hadden ze maar heel kort de tijd om de juiste scherpte weer te vinden voor de kwartfinale tegen de Russen. Die waren enorm in het toernooi gegroeid en speelden tegen Nederland gewoon een hele goede wedstrijd. De Lions hebben keihard gevochten en met veel lef gespeeld. Ik ben niet zo van ‘wat als’. Deze mannen hebben het moeten doen en die hebben er tijdens het toernooi alles aan gedaan.”

3x3 Tokyo JAP NED Voorn.jpg

Joop Brakenhoff: “We misten een beetje geluk op de momenten dat we het nodig hadden. De blessure van Ross, wat gemiste vrije worpen, een misdunk. Kleine dingen maken het verschil, dat is wat 3x3 zo aantrekkelijk maakt. De laatste wedstrijden van de Olympische Spelen lieten dat ook weer zien: het is niet altijd voorspelbaar. Je hebt een winnaarsmentaliteit nodig, maar ook een beetje geluk. Servië dat alles in de eerste dagen wint, wordt in de halve finale met 21-10 af geserveerd door het ROC, waar ze een dag eerder nog met 21-10 van wonnen. Uiteindelijk komt de top vijf uit Europa. Geen Amerikanen, Afrikanen, Aziaten of Australiërs. Maar ook geen Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië of Spanje, de grote landen uit Europa in 5-5. Ik ben benieuwd hoe 3x3 zich gaat ontwikkelen de komende jaren en wie er over drie jaar op de Spelen staan. Wat mij betreft in elk geval Nederland weer.”

Slagter: “Als je kijkt waar we vandaan zijn gekomen, wat we allemaal overwonnen hebben om op dit olympische podium te kunnen staan, dan kunnen we trots zijn op alles dat we op het gehele traject hebben gedaan. Hopelijk hebben we prachtige reclame gemaakt voor 3x3 en basketball in het algemeen in Nederland, hebben we veel mensen enthousiast gemaakt voor de sport. Hopelijk vinden nu nog meer mensen de weg naar pleintjes en hallen. En hopelijk kan de sport hierdoor groeien. Uiteindelijk gaan we hier met opgeheven hoofd weg. We hebben een hele bijzondere ervaring meegemaakt, die ons nooit meer afgenomen kan worden. We blijven voor altijd de eerste valide basketballers die op de Spelen zijn geweest. Dat is heel speciaal. Als we de uitschakeling in de kwartfinale verwerkt hebben, zal dat gevoel overheersen.”

Jobse: “Er zijn 68 wedstrijden in vijf dagen live over heel de wereld uitgezonden. Ik heb veel mensen in Nederland gehoord die met heel erg veel plezier naar 3x3 hebben gekeken. Echt een nieuwe, dynamische aanvulling op het olympisch programma. Dat maakt voor mij Letland ook een waardig kampioen. Een team dat sinds 2017, toen ze goud op het EK in Amsterdam pakten, bij elkaar is. De passie en gedeelde emotie die zij samen uitstralen zie je ook echt alleen bij hun. Dat is de hechte band die ik bij 3x3 altijd zo bijzonder heb gevonden. Zij laten zien dat het broederschap binnen een 3x3 team echt heel erg het verschil kan maken. Deze jongens vertrouwen elkaar honderd procent en dat heeft ervoor gezorgd dat ze ondanks een matige start heel erg in het toernooi zijn gegroeid en steeds beter gingen spelen.”

Brakenhoff: “Wat heeft Nederland genoten van ons eerste basketbaloptreden tijdens de Olympische Spelen. We hebben onze vier Orange Lions zien vechten, lachen, huilen, zweten en genieten. We hadden op één dag tienduizend views op de 3x3 pagina op de website. De Nederlandse basketballiefhebbers vinden het mooi. Hier kunnen we verder op bouwen en 3x3 inzetten om nog meer mensen aan het basketball te krijgen; in steden, dorpen, bij verenigingen en op scholen. Vijfde worden op de Olympische Spelen geeft mij toch een gouden gevoel.”
“Ik wil de spelers en coaching staff bedanken voor deze fantastische basketbalervaring. Ik ben trots dat we als klein land hiertoe in staat zijn. Dat Jesper, Sjoerd, Brian, Dimeo, Ross, Jessey, Julian, Aron, Jard en alle anderen die onderdeel zijn van dit succes de afgelopen jaren, veel van hun tijd hebben gegeven, is zeer lovenswaardig. En geeft ook aan dat het gewoon kan: met bloed, zweet en tranen de wereldtop halen in het basketball.”

3x3 Tokyo NED ROC Dimeo.jpg

Foto's fiba.basketball

Gerelateerde artikelen