!
Pick_and_Roll.png
18 april 2020

Webinar met Europese topcoaches voor alle coaches

Door Ronald van Dam

"De coronacrisis is voor niemand leuk, iedereen heeft er last van, maar het gaat erom hoe je er mee om gaat." Dat is de mening van Thomas Roijakkers. Dus kwam de Nederlandse basketbalcoach op het idee om een 'webinar' voor coaches te organiseren. En dan wel eentje met medewerking van Europese topcoaches. De opbrengt gaat naar het goede doel.

De 41-jarige Roijakkers, geboren in het Brabantse Deurne, begon al op zijn twintigste met coachen. Hij was afwisselend werkzaam als assistent-coach en hoofdcoach in Nederland (Den Helder, Weert en Landstede), Duitsland (Halle, Recklinghausen, Stahnsdorf) en België (Houthalen, Leuven, Limburg United en Spirou Charleroi). Dit seizoen ging Roijakkers in Japan aan de slag bij de Saitama Broncos, maar diende zijn contract niet uit. Om persoonlijke redenen keerde hij terug naar België, waar hij al jaren woont.

Nu er niet kan worden gebasketbald, wilde Roijakkers toch iets doen met zijn passie voor coachen. Dat heeft geresulteerd in de '2020 European Basketball Webinar', met de nadruk op het woord European. Roijakkers: "Ik heb de afgelopen periode een aantal webinars met Amerikaanse coaches gevolgd. Interessant, leerzaam, maar ze hebben daar toch een andere speelwijze, andere regels en een andere manier van denken. Ik wil juist de Europese stijl van basketball promoten en iets voor de community van Europese basketbalcoaches betekenen."

Roijakkers stelde zichzelf ten doel een online 'kwaliteitsevenement' met Europese topcoaches neer te zetten. "Een aantrekkelijke webinar, met coaches die de moeite waard zijn om naar te luisteren." Van 30 april t/m 3 mei worden vier dagen lang drie sessies aangeboden, elke avond om 19.00, 20.00 en 21.00 uur.

"Ik heb bewust voor de avonduren gekozen, om ook mensen die overdag werken de gelegenheid te geven om deel te nemen", legt Roijakkers uit. "Elke coach kan meedoen; topcoach, jeugdcoach, hobbycoach, iedereen. De focus ligt op kwaliteit en niet op kwantiteit. De online presentaties van de coaches duren ongeveer een half uur. Niet langer, want niemand is in staat om zes, zeven uur achter elkaar de aandacht erbij te houden. Na dat half uur is er een korte pauze en dan is er nog een kwartier gelegenheid om vragen te stellen."

thomas-work-office_orig.jpg

Basketbalcoach Thomas Roijakkers achter de laptop. Meer heb je niet nodig om aan zijn webinar mee te doen.

De coaches die Roijakkers bereid heeft gevonden om een bijdrage te leveren, hebben allemaal een 'sterke connectie' met het Europese basketball. Tot de namen behoren de Spanjaard Moncho Lopez (coachte o.a. Gijon in de Spaanse ACB), de Serviër Aleksander Dzikic (was coach bij het Sloveense Olympia Ljubljana en het Litouwse Lietuvos Rytas) en de Duitser Dirk Bauermann (werkte bij o.a. Bamberg, Bayern München en Würzburg).

Roijakkers heeft de coaches gevraagd het niet te breed aan te pakken, maar specifieke 'topics' te kiezen. "Dzikic gaat bijvoorbeeld uitleggen hoe je in heel korte tijd een bepaalde verdediging kunt opbouwen met je ploeg. En iemand anders behandelt twee aanvallende opties in de pick-and-roll. Specifieke onderwerpen, goed behapbaar in een korte periode."

Roijakkers is zeer tevreden over de coaches die mee zullen doen. "Deelname is gratis, maar iedereen kan op mijn website een donatie doen. De opbrengst gaat naar de organisatie Doctors Without Borders. Zo snijdt het mes aan twee kanten. We bieden de coaches community iets moois aan en we helpen een goed doel."

Ga voor meer informatie en om je in te schrijven naar www.thomasroijakkers.com/webinar.

En volg Thomas op Twitter (@ThRoijakkers en #EuropeanBasketballWebinar) of Facebook (European Basketball Webinar).

Gerelateerde artikelen