!
4 oktober 2021

Zeges voor Den Helder, Binnenland, Lekdetec.nl en Lions

Door Ronald van Dam

Den Helder Suns, Sportiff Grasshoppers en Landslake Lions hebben ook hun tweede wedstrijd van het nog prille seizoen in de Women's Basketball League gewonnen. Den Helder won vrijdag 'degelijk' bij Martini Sparks met 54-67, Grasshoppers verpulverde zaterdag BC Utrecht Cangeroes met 118-51 en de Lions namen zondag de punten mee uit Bemmel door Lekdetec.nl met 66-72 te verslaan. Startportaal Binnenland boekte de eerste zege van het seizoen. Het versloeg zaterdag Jolly Jumpers met 89-63.

Martini Sparks - Den Helder Suns 54-67

De dit seizoen onder de naam Den Helder Suns opererende landskampioen arriveerde vrijdag door files en slecht weer met enige vertraging in Haren, maar dat had geen invloed op de wedstrijd. De thuisploeg begon vol energie aan het duel en nam meteen een kleine voorsprong. Onder aanvoering van Sarah Curran bogen de Suns de achterstand om in een 19-18 voorsprong aan het eind van het eerste kwart, al was de ploeg van Mario Bennes toen Janiek van Veen al kwijt. De guard liep in de derde minuut een enkelblessure op en zou daarna niet meer terugkeren in de wedstrijd. In het tweede kwart liep Den Helder uit naar een ruimere voorsprong, maar de Sparks bleven op het spreekwoordelijke vinkentouw zitten. Vooral Addy Clift en Kim Jaasma scoorden lekker door en na een 7-0 run bood de 28-36 ruststand nog alle perspectief. In het derde kwart kwam de thuisploeg zelfs nog terug tot zes, maar daarna liep Den Helder uit naar een voorsprong van veertien punten en zou die ook niet meer weggeven.

"Waar Den Helder eerder makkelijk won, moesten ze nu tot het einde knokken", constateerde Sparks-coach Robert Tinga tevreden. "Dat is een compliment voor onze ploeg. Verdedigend stond het goed. We misten alleen aan het einde van het eerst kwart net te veel kansen. Ik denk dat iedereen ziet dat we mooie stappen maken. Nu nog wedstrijden gaan winnen."

Scores Sparks: Addy Clift 21 punten en 3/10 driepunters; Kim Jaasma 15 punten en 6 rebounds.
Scores Den Helder: Sarah Curran 22 punen en 13 rebounds; Kiki Fleuren 13 punten, 11 rebounds en 7 assists: Janis Boonstra 18 punten, 9 rebounds en 4 blocks.

Sportiff Grasshoppers - BC Utrecht Cangeroes 118-51

Het duel tussen Sportiff Grasshoppers en BC Utrecht Cangeroes werd feitelijk nooit een echte wedstrijd. Grasshoppers was vanaf het begin - zoals dat zo mooi heet - 'on fire' en rondde af tegen een zeer hoog percentage. Gekoppeld aan een sterke verdediging met goed voetenwerk zorgde dat alles ervoor dat de bezoekers uit Utrecht al vroeg de witte vlag moesten hijsen. Na het eerste kwart stond het al 43-5 (!) voor de ploeg van coach Rick Driessen. De thuisploeg bleef de hele wedstrijd een hoog tempo hanteren en liet het publiek in sporthal Cleijn Duin zo volop genieten van - bij tijden - oogstrelend basketball. Opvallend was dat acht van de negen speelsters van Grasshoppers in de dubbele cijfers scoorden.

BC Utrecht Cangeroes-coach Ramon Kuipers spreekt van een 'dramatische seizoenstart'. "We werden in het eerste kwart volledig weggeblazen door waanzinnig spel van Grasshoppers. We hebben alleen maar achter de feiten aangelopen."

Scores Grasshoppers: Rosalie Aandewiel (foto) 18 punten, Fleur Kuijt 17, Deborah Vos 16, Lotte van Kruistum 16, Noor Driessen 12 en 11 assists, Sonja Kuijt 11, Iris Govers 11 en Ilse Kuijt 10.
Scores BC Utrecht Cangeroes: Lea Romkes 15 punten en 12 rebounds.

Startportaal Binnenland - Jolly Jumpers 83-69

Binnenland-coach Joost van Rangelrooy vond zijn ploeg in de eerste helft 'stroperig en stroef' spelen. "We kwamen niet in ons ritme en dat had niets met Jolly Jumpers te maken, maar vooral met onszelf." De tweede helft kon Van Rangelrooy bij vlagen wel genieten van zijn ploeg, zowel aanvallend als verdedigend. De kleine 32-29 voorsprong bij rust werd via een sterk derde kwart (30-16) uitgebreid naar 62-45, waarna het verschil in het laatste kwart nog boven de twintig punten werd gebracht.

Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 33 punten, 7/12 driepunters, 6 rebounds en 5 assists; Janine Guijt 17 punten; Eline Kasius 16 punten.
Scores Jolly Jumpers: Iris Zwart 16 punten, 9 rebounds en 5 assists; Anke Rikhof 12 punten en 12 rebounds.

Lekdetec.nl - Landslake Lions 66-72

Lekdetec.nl liet voor eigen publiek bij vlagen goede dingen zien, maar coach Jeroen van Vugt zag zijn ploeg ook af en toe het hoofd verliezen en daardoor maar moeilijk terugkomen in de wedstrijd. "We hadden de wedstrijd een paar keer onder controle, maar door gebrek aan concentratie en intensiteit geven we het initiatief te gemakkelijk weer terug."
Lekdetec.nl leidde bij de rust met 41-33, na drie kwarten spelen nog met 57-52, maar verloor het laatste kwart met 20-9 en zo ook de wedstrijd met 66-72. Van Vugt: "Dat overkwam ons vorige week ook al tegen Martini Sparks. Dat is iets waar we goed over zullen moeten praten en als groep moeten oplossen."
Marlous Nieuwveen: "Indy Lebelle knalde voor ons in het laatste kwart twee driepunters achter elkaar raak, waarmee het beslissende gaatje werd geslagen. Het was een echte teamprestatie, al moeten we de verdediging nog wel aanscherpen, want vooral Julia Jorritsma scoorde te makkelijk."

Scores Lekdetec.nl: Julia Jorritsma 23 punten en 7 rebounds; Lisanne de Jonge 17 punten, 9 rebounds en 4 assists; Anne van Vlijmen 11.
Scores Lions: Charlotte van Kleef 24 punten (9/14); Tanya Bröring 12, 10 assists en 8 rebounds; Lies van Straaten 12.