!
20210116 Carrington Love.jpg
16 januari 2021

ZZ Leiden maakt Donar kopje kleiner

Door Martin Hoekstra

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden is het seizoen voortvarend begonnen. Donar leek vooraf de favoriet, maar de Groningse ploeg maakte dat vrijwel geen moment waar. Zorg en Zekerheid Leiden liep na rust (38-35) vrij snel weg van Donar. Het verschil liep zelfs op tot meer dan 30 punten: 98-67.

Zorg en Zekerheid Leiden versus Donar zijn duels waarin altijd wel wat gebeurt. Dat was zaterdagavond niet anders. Donar leek favoriet, getuige de fraaie zege tegen Landstede Hammers en het feit dat de Groningse ploeg Will Moreton weer in de gelederen had en de Leidse ploeg het zonder Troy Koehler moest stellen. Bovendien had Donar elf dagen geleden ook al gewonnen in de Vijf Meihal.

Hoewel de openingsfase voor Zorg en Zekerheid Leiden was, stelde Donar snel orde op zaken. Een 4-0 achterstand werd vooral door Henry Caruso en Davonte Lacy omgebogen in een 8-15 tussenstand na zeven minuten. Zorg en Zekerheid Leiden knokte zich terug in de wedstrijd en had in Luuk van Bree een met scherp schietende schutter. Aan het eind van de avond zou hij op vijf rake driepunters eindigen, even veel als de totale inbreng van buiten de cirkel van Donar. Met zijn tweede driepunter bracht Van Bree zijn ploeg na tien minuten op een 19-18 voorsprong.

In het tweede kwart zorgde Jarred Ogungbemi-Jackson binnen een minuut voor 21-22. Later zou blijken dat dit de laatste voorsprong van Donar in de wedstrijd was. Emmanuel Nzekwesi (25 punten en 11 rebounds) en Van Bree (19 punten) zorgden ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden telkens op voorsprong kwam. De sterk spelende Lacy (18 punten, waarvan 13 voor rust) was er verantwoordelijk voor dat het verschil nauwelijks opliep. Beide ploegen gingen derhalve rusten met een 38-35 voorsprong voor de thuisploeg. Opvallend was het aantal punten dat van de bank kwam: bij Zorg en Zekerheid Leiden 14 punten, bij Donar 0.

De tweede helft was amper vijf minuten oud of Zorg en Zekerheid Leiden had de marge naar 10 punten getild: 54-44. Nzekwesi, Michael Finke en een and-1 van Worthy de Jong stonden aan de basis van deze run. Daarnaast hielp het ook wel mee dat Caruso na rust nog maar 2 punten aan zijn totaal wist toe te voegen. Ook Damjan Rudez kwam nauwelijks in het verhaal voor. Met 3 rake schoten uit 13 pogingen kwam de Kroaat tot slechts 7 punten.

Zorg en Zekerheid Leiden wist die voordelige marge in de rest van het derde kwart vast te houden. Twee minuten voor het einde van het kwart schoot Carrington Love (voor rust goed voor slechts twee punten) zijn eerste van vier driepunters raak. Ogungbemi-Jackson bepaalde de stand nar drie kwarten op 63-53. Tien punten verschil, maar alles leek nog mogelijk voor Donar, daar de Leidse ploeg in de voorbereiding in het laatste kwart vaak terugviel.

Zorg en Zekerheid Leiden maakte in de eerste minuten van het vierde kwart snel duidelijk dat er dit keer in Leiden niets te halen viel. Via een 10-run werd het binnen drie minuten 73-55 en was de strijd feitelijk wel gestreden. Via drietjes van Love en Finke was het verschil halverwege het vierde kwart al opgelopen tot 24 punten: 81-57.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden leek alles te lukken, bij Donar ging het steeds moeizamer. Ook het tijdelijk wisselen van verdedigingsvorm bracht Donar niet dichterbij. Via een driepunter van Giddy Potts (de veertiende Leidse bom) werd de eindstand op 98-67 gebracht. Naderhand bleek dit het grootste verschil ooit in Leids voordeel te zijn. Bijna vijf jaar terug werd het een keer 73-43.

Ivan Rudez, de coach van Donar, was not amused wat hij van zijn ploeg zag. “Leiden is een fysiek sterke ploeg en daar hadden we moeite mee. Leiden pakte meer rebounds, meer steals, werkte harder en alle hustle plays waren voor Leiden. Onze spelers hadden het ook lastig met het verdedigende werk van Worthy de Jong. Hier kunnen we alleen maar van leren.”

Gerelateerde artikelen