!
15 september 2021

ZZ Leiden strandt in voorronde Champions League tegen Tsmoki Minsk

Door Martin Hoekstra

TREVISO - Het Champions League avontuur van Zorg en Zekerheid Leiden zit er op. De Leidse ploeg ging in Treviso onderuit tegen Tsmoki Minsk, al scheelde het op het einde een fractie van een seconde. De rake driepunter van Luuk van Bree verliet net te laat zijn hand, waardoor de ploeg uit Minsk met een 69-67 overwinning het parket verliet. Zorg en Zekerheid Leiden kan de hand ook in eigen boezem steken, want 22 keer balverlies is net even te veel van het goede.

Door de terugkeer van Jhonathan Dunn kon Worthy de Jong weer van de bank komen. Beide ploegen hadden moeite om de basket te vinden. Soms kwam het niet tot een schot, maar balverlies. Zorg en Zekerheid Leiden was dankzij Arunas Mikalauskas en Asbjørn Midtgaard als eerste bij de les. Het eerste kwart werd dan ook met een 15-19 voorsprong afgesloten.

Verdedigend had de Leidse ploeg het moeilijk met de sterke linkshandige Robert Upshaw. Mede door zijn impulsen nam Tsmoki Minsk na drie minuten de leiding over (24-23), waarna Einaras Tubutis met een drietje de voorsprong weer terug naar Zorg en Zekerheid Leiden bracht. Met nog vijf minuten te spelen tot de rust genoot de Leidse ploeg een voorsprong van vijf punten (24-29), maar in plaats van door te drukken moest de Nederlandse kampioen een 10-0 run van Tsmoki Minsk incasseren. Marijn Ververs benutte twee vrije worpen voor een ruststand van 34-31.

Na de pauze kwam Zorg en Zekerheid Leiden, dat heerste in de rebound (46 om 29) sterk uit de startblokken. Tubutis scoorde uit een aanvallende rebound en De Jong gooide er 5 punten op rij in voor een 36-40 voorsprong. Met zijn derde block voorkwam Tubutis dat de ploeg uit Wit-Rusland dichterbij kwam. Onnodige turnovers van De Jong en Dunn bezorgden Tsmoki Minsk een 41-40 voorsprong. Een actieve Midtgaard en Van Bree wisten Zorg en Zekerheid Leiden in de race te houden. Het derde kwart werd dan ook bij een gelijke stand van 46-46 afgesloten.

Ook in het laatste kwart deelde de Leidse ploeg de eerste speldenprikken uit. De Jong met een score onder het bord en een driepunter van Van Bree brachten de stand binnen een minuut op 46-51. Driepunters van Tsmoki Minsk zorgden er voor dat de Wit-Russische formatie wel in het spoor bleef, Na een runner van Maarten Bouwknecht in de buzzer kwam Zorg en Zekerheid Leiden op 52-55.

Daarna sloeg Tsmoki Minsk terug. Driepunters van Angelo Warner en Yauheni Beliankou brachten de stand opeens op 60-55 met nog een half kwart te gaan. Via een bommetje van Dunn werd de achterstand weer verkleind. Toch leek Tsmoki Minsk de wedstrijd uiteindelijk zonder problemen te gaan winnen. Na een nieuwe driepunter van Warner was het twee minuten voor tijd 69-62.

Leek, want Zorg en Zekerheid Leiden gaf niet op. Midtgaard benutte een and-1 (en miste daarna twee vrije worpen) en Tubutis tekende een halve minuut voor tijd voor 69-67. Een loopfout van Warner gaf Zorg en Zekerheid Leiden 13 seconden voor tijd balbezit. De Jong miste echter de winnende driepunter. Via een aanvallende rebound van Tubutis kwam de bal nog bij Van Bree, maar zijn schot kwam net te laat. Tsmoki Minsk dus door naar de finale van deze kwalificatiereeks, Zorg en Zekerheid Leiden kan later in het seizoen aan de FIBA Europe Cup beginnen.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Asbjørn Midtgaard 15 (14 rebounds), Luuk van Bree 10, Worthy de Jong 9 (9 rebounds), Einaras Tubutis 9 (3 blocks), Arunas Mikalauskas 9, Jhonathan Dunn 8, Marijn Ververs 5 en Maarten Bouwknecht 2.