U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions Academy (M) » Nieuws » Marco van den Berg: ‘De NBA zoekt goede in Europa opgeleide spelers’

Terug naar overzicht

Marco van den Berg: ‘De NBA zoekt goede in Europa opgeleide spelers’

26 januari 2018 17:51:00

Marco van den Berg staat te popelen om bij de Orange Lions Academy aan de slag te gaan. Inmiddels is het rekruteringsproces onder leiding van kwartiermaker Eelco Derks in volle gang, maar de hoofdcoach wil vanuit zijn huidige standplaats Trier graag aan jonge talentvolle basketballers uitleggen waarom de Orange Lions Academy een uitgelezen kans is om een goed fundament onder hun basketbalcarrière te leggen. Dat doet hij aan de hand van een aantal thema’s.

Cultuur
“We hebben de ambitie om een cultuur te creëren waarmee we aan kunnen sluiten bij de internationale top. Maar je hebt alleen bestaansrecht als je een goed fundament bouwt. Als je wilt oogsten, moet je eerst zaaien. Er is geen sportcultuur zonder een goede jeugdopleiding. Kijk naar een topland als Spanje, maar ook een kleiner land als Slovenië, dat met Goran Dragic een speler in de NBA heeft. Dat is het resultaat van een eigen opleidingscultuur.”

Andere route
“De route die Europese spelers naar de NBA afleggen, verandert. De weg die Nederlandse spelers als Rik Smits en Dan Gadzuric hebben afgelegd, liep via Amerika. Je ziet nu de ontwikkeling dat steeds meer Europese spelers in de NBA zijn opgeleid in Europa. Collegebasketball is allang niet meer zaligmakend. Collegespelers lezen hun mogelijkheden vanuit twee-tegen-twee situaties, om zelf te kunnen creëren en te scoren. Europese spelers doen dat vanuit vijf-tegen-vijf en hebben geleerd om te zien waar het voordeel ontstaat. Dat staat ver af van de Amerikaanse filosofie. In de NBA zien ze dat goed opgeleide Europese spelers in dat opzicht een meerwaarde hebben. Andersom zie je dat collegespelers die naar Europa komen, steeds meer moeite hebben om aan te sluiten bij het teambasketball dat we hier spelen.”

Structureel
“Als we als Nederland structureel mee willen doen aan de top, dan moeten we beseffen dat je een topopleiding nodig hebt in eigen land, om internationale topspelers op te kunnen leiden die het niveau van de EuroLeague en de NBA aan kunnen. In het verleden hebben we die opleiding altijd uitbesteed. Een talent als Henk Norel is opgeleid in Spanje. Er is een aantal jongens dat voor de Basketball Academy op Gran Canaria heeft gekozen, omdat in Nederland niets was. Als we geen opleidingsprogramma van Europees topniveau opzetten, wordt de doelstelling van de NBB en het NMT niet gehaald.”

Aanzuigende werking
“Van een opleidingsprogramma als de Orange Lions Academy zal een enorme aanzuigende werking uitgaan. Kinderen in Nederland zien dat er een goed georganiseerd door NOC*NSF ondersteund programma staat, waar ze deel van uit willen maken. De Orange Lions Academy zal ook de binding binnen het hele instituut Oranje, om het zo maar even te noemen, sterker maken; de weg die ze afleggen van een nationale jeugdselectie naar de seniorenploeg van de Orange Lions. Ik ben ervan overtuigd dat de Academy een bijdrage gaat leveren aan het vergroten van het oranjegevoel.”

Geen winstoogmerk
“De Orange Lions Academy heeft geen winstoogmerk. Wij verdienen niet aan het opleiden van onze talenten. We geven advies en leiden op, dat is het. We krijgen subsidie om het programma te draaien en de coach ontvangt een salaris. Niets meer, niets minder. Het draait om de ontwikkeling van het talent. Dat doen we in eigen huis en daarbij kunnen we door de samenwerking met het Centrum van Topsport en Onderwijs gebruiken maken van faciliteiten die op Olympisch niveau zijn geregeld.”

Competitie spelen
“Het is de bedoeling om een groep talentvolle basketballers te rekruteren, waarmee we meteen in de Dutch Basketball League kunnen inschrijven. Dat is een zeer interessante kans voor jongens die bij hun club nauwelijks minuten maken, die kunnen zich meteen op DBL-niveau gaan meten. Daarnaast gaan we ook nog een internationale kalender opzetten. Het is dus veel trainen, maar ook meteen spelen tegen volwaardige profs. Maar goed, we spelen alleen in de competitie, mits het een voor talenten geschikt niveau is. Als je elke wedstrijd met vijftig punten verliest, zoek je een competitie die wel geschikt is.”

Lang gekoesterde wens
“Ik heb er ontzettend veel zin in. Dit hebben we de afgelopen dertig jaar niet aan toptalenten kunnen bieden. Toen ik nog bondscoach was, riep ik al: dit wil ik. En we hebben in Nederland ook in andere sporten laten zien dat als we talenten opleiden, we het ook meteen goed doen. Het is geweldig dat we met de Orange Lions Academy nu ook zo’n opleidingsprogramma kunnen aanbieden. Dus aan jonge Nederlandse basketballers met potentie: sluit je aan! Wil je een Europese carrière of naar de NBA? Dan hoef je niet per se de route van een college in Amerika te volgen. Waarom zouden wij opleiden voor een Amerikaanse universiteitsploeg? Ik neem liever Dennis Schröder of Daniel Theis als voorbeeld. In eigen land goed opgeleide spelers die het niveau aan kunnen. Of kijk naar Milos Teodosic, iemand die zich eerst in Europa tot een absolute topspeler heeft ontwikkeld alvorens de stap naar de NBA te zetten.”

Prachtige kans
“Ik weet waar ik over praat. En wat ik zie, is dat de Orange Lions Academy Nederlandse jongens in eigen land een kans biedt om naar een topniveau toe te groeien. Alleen al van die gedachte word ik blij. Laat staan, als we binnenkort met elkaar aan de slag gaan.” 

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF