U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions Academy (M) » Nieuws » ‘Potentie is bewezen, nu moet ons basketball naar Europees topniveau’

Terug naar overzicht

‘Potentie is bewezen, nu moet ons basketball naar Europees topniveau’

31 augustus 2018 15:16:00

Ze zijn begonnen. Vorige week is in Amsterdam de Orange Lions Academy van start gegaan, het nieuwe nationale opleidingsprogramma aan de mannenkant, waar met steun van NOC*NSF en Topsport Amsterdam de komende vier jaar werk wordt gemaakt van talentontwikkeling. Onder leiding van hoofdcoach Marco van den Berg hebben de veertien spelers inmiddels hun eerste trainingen afgewerkt. Met Van den Berg blikken we terug op de zomer van de nationale jeugdselecties en de start van de Orange Lions Academy.

Wat is je indruk van de prestaties van de Orange Lions bij de jeugd EK’s?
“Laat ik eerst nog even onze doelstelling formuleren. Die is voor de komende vier jaar dat de Orange Lions U20 en U18 in de A-divisie spelen en de U16 zo hoog mogelijk, om high potentials internationale ervaring op te laten doen. Over wat ik bij de drie jeugd EK’s heb gezien, kan ik zeggen: talent is er genoeg. En het talent is zo goed, dat die doelstelling realistisch is. Maar het basketball dat in het algemeen wordt gespeeld, is nog niet goed genoeg.”
“Wat de Orange Lions U20 betreft: met één overwinning meer in de groepsfase waren ze misschien nu al in de positie gekomen om de stap omhoog te maken. De kwaliteit is er. De potentie is er. Maar of we die ook om kunnen zetten in het halen van de doelstelling is afhankelijk van de structuur die bond neerzet.”
“Van de Orange Lions U18 werd ik heel blij. Het eerste echte kampioenschap bij de jongens. Jongens als Morgan Stilma, Keye van der Vuurst de Vries en Nathan Kuta. Die generatie gaat een aantal EuroLeague-spelers opleveren.”
“De degradatie van de Orange Lions U16 maakt duidelijk dat de structuur verbeterd moet worden. En dat we het goede basketball gaan spelen; basketball dat nodig is om competitief te zijn in een Europese setting. We moeten toe naar stroomlijning van de speelstructuur voor onze selecties U16, U18 en U20, waarbij de Europese school leidend is. En waar jonge spelers bewust voor kiezen, willen we doelstelling aan de horizon – deelname aan de Olympische Spelen van 2028 – gaan halen. Die weg loopt via Europa. Onze teams moeten allemaal op dezelfde manier gaan spelen, nu was dat te verschillend. Het is aan mij om dat te stroomlijnen.”

Wat kunnen we leren van het brons van de Orange Angels U20?
“Als we in Nederland goed gaan basketballen, groeien we naar een hoger niveau. Dat is bewezen aan de vrouwenkant, waar al tien jaar een nationaal opleidingsprogramma is. Dat onze Orange Angels U20 derde van Europa worden achter toplanden als Spanje en Servië, is een geweldig resultaat. Laki Lakner heeft daar met zijn staf en selectie echt een fantastische prestatie geleverd. Dat wil ik toch graag even benoemen. Stel dat je bij de jongens U20 op A-niveau derde achter twee van zulke landen zou worden, dat zou ongekend zijn. Dat brons van da vrouwen leert ons dat als je aan het werk gaat met het Nederlandse talent, dat je dat niveau kunt bereiken.”

En wat is dan je algehele conclusie na deze zomer?
“In één zin: de potentie is bewezen, maar het basketball moet naar Europees topniveau.”

Hoe is de start van de Orange Lions Academy verlopen?
“De jongens stonden te trappelen van ongeduld. En ik ook. We zijn gestart met huidplooimetingen en een training onder leiding van olympisch krachttrainer Paul Lammers. Het was mooi dat namens de stichting Nederlands Mannen Team Okke te Velde, Martien Jonker en Bert Panman aanwezig waren, waarmee het NMT het belang van het moment – de kick-off – nog maar eens onderstreepte. Het is geweldig dat we dit met steun van NOC*NSF minimaal vier jaar kunnen gaan doen.”

Is het Nederlands basketball al klaar voor een nationaal opleidingsprogramma?
“In Nederland worden potentiële profspelers opgeleid voor Amerika. Ga naar high school of college, krijgen ze te horen. Dat landschap moet veranderen. Er is met behoorlijk wat weerstand op de komst van de Orange Lions Academy gereageerd. Het heeft veel moeite gekost om jongens te rekruteren. Maar deze Academy is hard nodig als we het Nederlandse basketball voor de Europese top willen oplijnen. Alleen is dat besef nog niet tot alle niveaus doorgedrongen. De Nederlandse jeugdspeler droomt nu van Amerika. Ik zeg: als je de NBA niet haalt – en die is maar voor weinigen weggelegd – dan is dat voor de Europese top lang niet altijd de beste weg. Sterker: als we succes willen hebben en als we dit programma gestalte willen geven, moeten we die cultuur veranderen. Maar ik heb goede hoop, want er wordt door veel goede mensen hard aan getrokken. Ik merk nu al dat er jonge coaches op me afkomen, die positief reageren. Die ook vinden dat als we spelers opleiden voor de Europese top, de NBA vanzelf volgt. Mensen die bereidwillig zijn om die veranderingen te willen dragen.”
“Daarbij voeren we vruchtbare discussies. We praten bijvoorbeeld over verandering van de competitieopzet en bij die gesprekken zijn vertegenwoordigers van regionale academies in betrokken. Zodat we samen het jeugdbasketball kunnen veranderen.”

Kortom, genoeg werk aan de winkel…
“Ja. Ons wedstrijdteam gaat in de Dutch Talent League spelen. Dat bestaat vooral uit jongens van 15 en 16 jaar. We hebben het over jongens die niet meer thuis wonen, doordeweeks hun school elders volgen, in een soort internaatsituatie. Dan moet je heel goed oppassen met de belastbaarheid. Na een week hard trainen in combinatie met krachttraining, school en op je voeding letten, is het belangrijk dat er in de weekenden ruimte is voor fysiek en emotioneel herstel in de gezinssituatie. Daarom hebben we gevraagd of wij onze thuiswedstrijden op donderdag kunnen spelen. Dat betekent voor de andere dertien teams dat ze één keer in het seizoen doordeweeks spelen. Daar is nog weerstand tegen bij een aantal clubs. Maar ik hoop dat we met de andere DTL-clubs een oplossing vinden. In de Dutch Talent League – de naam zegt het al – moet de ontwikkeling van het talent boven het winnen van wedstrijden en kampioen willen worden staan.”

Maar bij het bedrijven van topsport hoort toch ook winnen?
“Ik heb een goed contact met Sasa Jakovjlevic, hoofd van de faculteit bewegingswetenschappen aan aan de universiteit van Belgrado, waar bijna alle gerenommeerde Europese topcoaches hun opleiding hebben gehad. Die zegt: je bent pas een topcoach als je topspelers aflevert, niet als je kampioen wordt met je jeugdteam. Natuurlijk is de situatie bij een profclub anders, daar gaat het om het resultaat, dat is terecht. En natuurlijk willen wij ook winnen. Maar ik praat liever over leren winnen. Winnen zelf mag nooit het doel zijn als je bezig bent met talentopleiding en talentontwikkeling. En vergis je niet, jongens die voor zo’n programma als de Orange Lions Academy kiezen, hebben van zichzelf al de motivatie om beter te willen worden. Alleen moet je het winnen niet boven de ontwikkeling willen stellen.”

Wat gaan jullie het komend seizoen allemaal doen met de Orange Lions Academy?
“Los van de competitieduels gaan we de eerste week van september naar Kreta om daar een stuk of vier wedstrijden te spelen. Na de Kerst doen we mee aan een internationaal toernooi in Zweden. Eind februari is er een stage in Litouwen, waar we gaan trainen bij de beroemde Academy van Arvidas Sabonis en we zullen daar tegen Litouwse teams spelen. Eind april volgt nog een stage in Valencia. Mei is de maand van het herstel en dan beginnen in juni alweer de voorbereidingen van de nationale jeugdselecties, waar we hopelijk veel van onze jongens terug zullen zien.”

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF