U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions Academy (M) » Nieuws » Joran Triemstra ontwikkelt zich bij Orange Lions Academy

Terug naar overzicht

Joran Triemstra ontwikkelt zich bij Orange Lions Academy

7 mei 2019 12:01:00

Het Nederlandse basketball maakt werk van talentontwikkeling. Aan de mannenkant is vorig jaar de Orange Lions Academy van start gegaan, een door sportkoepel NOC*NSF ondersteunde opleidingsprogramma. Bij de Orange Lions Acadamy komen jonge talentvolle basketballers samen om hard te trainen, wedstrijden te spelen en zich te ontwikkelen. Een van hen is de uit Groningen afkomstige Joran Triemstra, die het naar zijn zin heeft bij Academy.

Hoi Joran, kun je jezelf kort voorstellen?
“Ik ben Joran Triemstra, ik kom uit Groningen en speel sinds dit seizoen bij de Orange Lions Academy. Voornamelijk als point guard of shooting guard, dat zijn de twee kleinere posities in het veld.”

Wat is de Orange Lions Academy?
“De Orange Lions Academy is een opleidingsprogramma voor jonge basketballers die meer willen trainen onder nog betere begeleiding dan bij hun eigen club. Eigenlijk zie ik het als een professionele basketbalclub, maar dan voor jongere spelers.”

Waar speelde je hiervoor?
“Eerst basketbalde ik in de jeugd bij Donar in Groningen. Maar ik merk dat het er hier bij de Academy serieuzer aan toe gaat, omdat ik dagelijks twee keer train. Ik denk sowieso dat het hier in Amsterdam beter is dan elders in Nederland, zonder daarbij overigens de andere jeugdopleidingen tekort te willen doen. Ik ben bij de Academy terecht gekomen door hoofdcoach Marco van den Berg, die ik al kende, want hij heeft mij een paar jaar geleden ook al getraind bij RTC Noord. Hij vroeg me of ik bij de Academy wilde komen. Dat heb ik gedaan en mocht ik eigenlijk meteen blijven.”

Het werven van spelers gaat via een scoutingsproces?
“Ze kijken naar de spelers in de eredivisie onder 18 in Nederland, maar ook in het buitenland. Ze zoeken ze de meest atletische en grote spelers. Ik ben eigenlijk de uitzondering op die regel, omdat ik relatief klein ben.”

Hoe ziet een gemiddelde week voor jou eruit?
‘We beginnen elke dag om half acht ’s ochtends met een uur krachttraining, gevolgd door een uur schottraining. Om drie uur ’s middags hebben we een huiswerkklas waar we studeren. Dan volgt om vijf uur nog een middagtraining die twee uur duurt en dan sluiten we de dag om half acht af met een maaltijd die door professionele koks wordt gemaakt.”

Wanneer spelen jullie dan een wedstrijd?
“Tijdens het seizoen spelen wij een keer per week een wedstrijd in de onder 21 competitie voor mannen. Het hangt ervan af op welke dag dat is, maar het valt altijd op donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag.”

En hoe gaat het er aan toe in de huiswerkklas?
“Zo’n les duurt anderhalf uur. De huiswerkklas is vooral bedoeld voor middelbare scholieren, die hier op het Caland Lyceum in Amsterdam zitten. Die moeten echt komen. De jongens en meiden die een vervolgopleiding volgen, mogen komen, maar het is voor hen niet verplicht. Dat duurt anderhalf uur.”

Wat zijn de leuke dingen van de Orange Lions Academy?
“Dat alles écht goed is geregeld. Heel veel mensen zetten zich voor jou in om jou een betere basketballer te maken. Dat varieert van de professionele coaching die we aangeboden krijgen tot de maaltijden die voor ons worden klaargemaakt. Daarnaast zit onze flat heel erg dichtbij de trainingszaal, dus hoeven we niet ver te reizen voor een training.”

En zijn er ook minder leuke dingen?
“(Na lang nadenken) Het enige dat ik kan bedenken is dat ik nu in Amsterdam woon en daarom mijn ouders en familie minder vaak zie. Toen ik nog in Groningen woonde, zag ik iedereen dagelijks, nu alleen in het weekend of tijdens de vakanties.”

Jullie zijn onlangs met de Academy naar Valencia geweest. Hoe was dat?
“Gaaf. We hebben daar in een heel mooi sportcentrum kunnen trainen. Ons werd verteld dat het een van de grootste van Europa is. Je hebt daar negen velden liggen in een hele grote loods. De eigenaar heeft daar zestien miljoen euro in gestopt. Dat is alsof iedere Nederlander één euro zou doneren om hier zoiets te laten bouwen. Daarnaast hebben we daar wedstrijden gespeeld tegen een team met buitenlandse talenten en tegen het onder 18 team van Valencia. Dat zit bij de top van Europa, maar we hebben er wel van gewonnen.”

Hoe ziet jullie volgende trip eruit?
“Dan gaan we vier dagen naar Bamberg, in Duitsland. Daar gaan we veel trainen met waarschijnlijk een gasttraining en we gaan een wedstrijd spelen tegen het plaatselijke team.”

Wat hoop je te bereiken in het basketball?
“Dat ik van mijn hobby mijn baan kan maken er met mijn favoriete sport mijn geld kan verdienen. Ik denk dan aan spelen in de beste competities van Europa. Dat zou ik wel graag willen.”

Tekst: Jari Schreutelkamp

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF