U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions Academy (V) » Nieuws » Evi Dekker kijkt terug op vier jaar mooie jaren bij CTO Amsterdam

Terug naar overzicht

Evi Dekker kijkt terug op vier jaar mooie jaren bij CTO Amsterdam

20 maart 2018 16:07:00

Evi Dekker is een van de drie speelsters die na dit seizoen CTO Amsterdam Vrouwenbasketball verlaat. De 19-jarige guard maakt al sinds 2014 deel uit van het opleidingsprogramma van de Nederlandse Basketball Bond. Reden genoeg om met haar terug te blikken op haar vier jaar bij het CTO, waarin ze zich als persoon en basketbalster enorm heeft ontwikkeld. Volgens Evi moet elke talentvolle basketbalster voor het CTO kiezen. 'Het is de perfecte omgeving als je als speelster alles uit jezelf wilt halen.'

 

Wat heb je de afgelopen vier jaar bij het CTO als basketbalster geleerd?
"Veel verschillende dingen. Sowieso gaan je fundamentals er onwijs op vooruit. Dus mijn schot, mijn ballhandling, mijn voetenwerk; dat zijn allemaal voorbeelden van skills die ik heel erg heb ontwikkeld. Daarnaast ben ik mentaal heel erg vooruit gegaan. Doordat je in een topsportomgeving zit, leer je met druk om te gaan. Niet alleen bij wedstrijden, maar ook op de trainingen word je mentaal uitgedaagd. Je bevindt je in een competitieve omgeving, waarbij er zowel druk op je wordt uitgeoefend door je teamgenoten als door je coaches. Dit is heus niet altijd even leuk geweest, maar wel heel belangrijk om uiteindelijk mentaal sterker te worden als speelster. Daarnaast is hier mijn kijk op basketball heel erg veranderd. Op dingen waarvan je zelf misschien dacht dat ze niet zo belangrijk waren, wordt hier constant gehamerd. Denk aan het bewegen van de bal af, of je voetenwerk wanneer je een screen van de bal af gebruikt; allemaal dingen waarvan ik mij nu realiseer hoe belangrijk dat eigenlijk is." 

En wat heb je als mens geleerd?
"Als mens ben ik hier ook gegroeid. Je wordt bij het CTO gedwongen om zelfstandig te zijn, discipline te hebben en goed te plannen. Ten eerste omdat je ineens op jezelf woont. Bij bepaalde dingen kunnen je ouders je simpelweg niet meer helpen. Zoals je voeding, zorgen dat je voldoende slaap krijgt, studeren; allemaal aspecten om het basketball heen die je zelf moet gaan regelen. Ik heb daarnaast in de vier jaar dat ik hier was, mijn examen van de middelbare school gedaan en zit in mijn tweede jaar van de opleiding geneeskunde. Vooraf had ik nooit gedacht dat ik dat had kunnen combineren met twintig uur trainen in de week. Maar bij het CTO is het heel simpel: school moet goed gaan als je voluit wil kunnen trainen. Aangezien ik dat het liefste doe, wist ik dat ik goed moest gaan plannen, zodat mijn school niet zou gaan leiden onder basketball. Ik ben me hier dus heel bewust geworden hoe belangrijk discipline is. En dat als je iets echt graag wilt, het ook mogelijk is, mits je de juiste mentaliteit hebt én de juiste mensen om je heen."

Waar ben je het meest trots op als je terugkijkt op de afgelopen vier jaar?
"Ik denk dat ik vooral trots ben op het programma dat we hier met z'n allen neerzetten. Persoonlijk kan ik heel erg genieten van trainen met een groep mensen die allemaal gepassioneerd zijn in hetgeen dat we het liefste doen: basketballen. Je hebt met z'n allen één doel. Niets gaver dan daar samen naar toe te werken. Niet alleen met mijn teamgenoten, maar ook met de trainers, de teammanagers, de fysio’s, de sportartsen, de voedingsdiëtisten en alle anderen die dit mogelijk maken."

"En er zijn natuurlijk prestaties waar ik trots op ben. Bijvoorbeeld dat we Nederlands kampioen onder 20 zijn geworden. Maar ook individueel, heb ik mooie dingen meegemaakt. Ik kijk er met trots op terug dat ik twee keer All Star ben geworden in de European Youth Basketball League. En op de toernooien die ik samen met veel andere meiden van het CTO heb mogen spelen, zoals verschillende EK’s, maar ook het wereldkampioenschap 3x3 basketball, waar we als zevende eindigden."

Waarom moet volgens jou ieder nieuw talent voor het CTO kiezen?
"Het CTO is de perfecte omgeving als je als speelster alles uit jezelf wilt halen. Hier zitten de beste trainers om je beter te maken. Je speelt met meiden die net zo ambitieus zijn als jij en je krijgt de unieke kans om twintig uur per week te trainen. Daarnaast word je hier ook begeleid op het gebied van school, krachttraining, voeding en je carrière na het CTO. Daarbij laat het programma z'n speelsters ook kennis maken met het internationale niveau door oefenwedstrijden of toernooien tegen teams uit het buitenland te spelen. En last but not least: het CTO zit in Amsterdam, een onwijs gave stad waar je je zeker weten thuis gaat voelen en je jezelf altijd kunt vermaken."

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF