U bevindt zich hier: Orange Lions & Academies » Orange Lions Academy (V) » Nieuws » Meindert van Veen stopt bij CTO Amsterdam Vrouwenbasketball

Terug naar overzicht

Meindert van Veen stopt bij CTO Amsterdam Vrouwenbasketball

9 mei 2018 13:41:00

Meindert van Veen (67) gaat stoppen als talentcoach bij CTO Amsterdam Vrouwenbasketball. De voormalige bondscoach, die het Nederlands vrouwenteam liefst 272 wedstrijden onder zijn hoede had, was de afgelopen zeven jaar intensief betrokken bij het nationale door NOC*NSF ondersteunde opleidingsprogramma aan de vrouwenkant. In die periode droeg hij zijn schat aan ervaring over op de andere coaches bij het CTO. Alle reden om met Van Veen terug te blikken op zijn periode bij het talentenprogramma.

Je stopt als coach bij het CTO Amsterdam Vrouwenbasketball. Wat laat je achter?
“Ik heb niet het gevoel dat ik iets achterlaat, maar wel dat ik iets verlaat. Ik heb het CTO vanaf de start meegemaakt, zat in de sollicitatiecommissie die Remy de Wit aanstelde. Remy heeft geweldig pionierswerk verricht en heeft in grote lijnen het CTO ontwikkeld naar de huidige status. Vanaf het moment dat ik fulltime coach bij de NBB werd, ben ik in het programma aan het werk gegaan onder leiding van Remy. Ik heb het altijd zeer betreurd dat hij van opleider - waar volgens mij zijn grootste kracht ligt – doorgeschoven is naar bondscoach en ook daarnaast ook nog andere nevenfuncties had. Dat heeft toen wel invloed op het CTO gehad. Pas nadat Hakim Salem in januari 2017 de leiding heeft gekregen, is er rust gekomen en zie ik weer een stijgende lijn.”

Hoe kijk jij naar de komst van het CTO en de ontwikkeling die het programma heeft doorgemaakt?
“De faciliteiten in Sporthallen Zuid en in Amsterdam zijn fantastisch, daar droomde ik als clubcoach altijd al van. Ik wilde dat toen ook wel in Den Helder, maar als club krijg je dat niet voor elkaar. Het talent krijgt bij het CTO de optimale begeleiding van professionals en het is aan hen om er uit te halen wat er in zit. Er is een zeer gedreven staf, die ik elk jaar stappen heb zien maken en nog steeds zie ik het beter worden.”

Zijn er dingen die jij anders zou willen zien?
“Ik vind het jammer dat de beslissing is genomen om de afdelingstoernooien af te schaffen. Yvonne Lansink Rotgerink en de andere coaches zorgden er op die manier voor dat we alle talenten in Nederland goed in beeld hadden. Dat maakte het voor mij als CTO-coach makkelijk om een lijstje samen te stellen van onze grootste talenten en dat voorprogramma hielp die talenten ook om zich te ontwikkelen.”

Wat moet er gebeuren om aan een groot internationaal toernooi bij de vrouwen senioren mee te kunnen doen?
“Ik benijd de huidige bondscoach niet in zijn jacht op deelname aan een groot toernooi. Door de verandering van de FIBA-kalender is zijn job er niet gemakkelijker op geworden. In mijn tijd had ik een week of zes de tijd om het team voor te bereiden op de kwalificatiewedstrijden en die tijd hadden we ook hard nodig om aan het hogere niveau te wennen. Nu roep je je selectie op maandag bij elkaar en op zaterdag en woensdag moet je presteren. Geen probleem voor de grote landen. Maar wij, die het gebrek aan individuele klasse moeten compenseren met teamwork, hebben het een stuk moeilijker gekregen.”

Kunnen we de stap zetten?
“Ik heb altijd gedacht dat we met speelsters als Naomi Halman, Leonie Kooij, Anouk Biesters, Myrthe Beld, Tanya Bröring, Rianne de Roos, Marlous Nieuwveen, Natalie van den Adel, aangevuld met jongere speelsters als Kourtney Treffers, Richelle van der Keijl, Laura Cornelius, Emese Hof en Janis Ndiba – en daartussen in een aantal speelsters van de huidige selectie – de afgelopen twee jaar hadden kunnen oogsten. Door de vele blessures zit dat er niet in en moet er weer opnieuw gebouwd worden. Geduld is daarbij een schone zaak. Maar is dat geduld er ook, dat is altijd de vraag. Ondertussen is het programma ook uitgebreid met 3x3. Daar liggen ook kansen. Er zijn meerdere paarden waar je op kunt wedden.”

Als assistent-coach bij de mannen van Donar heb je een mooi seizoen achter de rug. Hoe kijk je daar op terug?
“Vorig seizoen waren er minder uren voor mij beschikbaar bij het CTO en ben ik bij Donar aan de slag gegaan als analist. Dat is van beide kanten bevallen en daarom ben ik dit seizoen tot assistent-coach van Erik Braal gepromoveerd. Dat betekende dat er nog maar één dag in de week bij het CTO overbleef. Door het grote succes in Groningen en de daarbij behorende tijd die dat kostte, werd het combineren van Groningen en Amsterdam steeds moeilijker. Daarom heb ik besloten om in Amsterdam te stoppen. Geen gemakkelijke beslissing, want opleiden van talentvolle meiden vind ik nog steeds erg leuk, maar als je maar één dag in de week aanwezig bent, word je invloed ook steeds minder. Gelukkig ben ik deze zomer nog coach van de Orange Angels VU18 en daar gaan we een samen een succes van maken.”

Welke nieuwe uitdagingen zijn er nog voor Meindert van Veen?
“Nederland vertegenwoordigen op het internationale toneel vind ik nog steeds een grote eer en mijn steentje bijdragen aan de ontwikkeling van speelsters doe ik met veel plezier. Alleen zou ik graag een ander volkslied willen zingen. De passie waarmee de Italianen dat doen, zit niet in ons lied en als we dan tegen Duitsland en Spanje moeten, heb ik moeite met de tekst. Ik ben niet ‘van Duitsen bloed’ en wil de Spanjaarden niet eren, maar van ze winnen.”

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF